17. august 2015

Kregor Zirk: Väga uhke tunne oli seista poodiumi kõige kõrgemal astmel ja laulda Eesti hümni

Kregor Zirk pärast enda karjääri suurimat võitu
Tartust pärit 16-aastane ujuja Kregor Zirk on kahtlemata Eesti üks suurimaid ujumise tulevikulootusi. Kaks nädalat tagasi pani ta enda senise karjääri kõige edukamale hooajale punkti.

Sellel aastal on Zirk individuaalselt püstitanud neli täiskasvanute Eesti rekordit, 12 juunioride rekordit ja 13 noorte rekordit. Sellega on ta kahtlemata kõige edukam ujuja Eestis rekordite arvestuses. Lisaks sai temast sellel hooajal esimene Eesti ujuja, kes on seisnud Euroopa noorte Olümpiafestivali poodiumi kõige kõrgemal astmel.

Nagu on Top Shopi reklaamis siis seegi pole veel kõik: Põhjamaade noorte meistrivõistlustel sai ta kaela 7 kuldmedalit ning Eesti meistrivõistlustel oli ta kõige edukam meesujuja 5 kuldmedaliga ning see on vaid jäämäe tipp.

Pärast pikka hooaega istusin Kregoriga maha ning ta andis mulle pika ja avameelse intervjuu:

Kuidas jääd rahule enda möödunud hooajaga? Mis hinde annaksid endale 10 palli süsteemis?

"Hooaja eesmärgi täitsin ära, kui võitsin Euroopa noorte Olümpiafestivalil (ENOF) kuldmedali. Samuti olen rahul sellega, et võrreldes eelmise hooajaga tuli palju juurde treeningmahus (möödunud hooajal läbis ta 1940 km). Tegime palju vastupidavus treeninguid ja usun, et olen nüüd täielikult valmis Plymouthi (toim.- kool kuhu Kregor läheb tuleval hooajal õppima) rasketeks trennideks ehk ühesõnaga vundament on olemas. Usun, et panen endale hindeks tubli 10."

Selle hooaja kõige säravam hetk?

"Enne ENOF-it lootsin, et see on see hetk, kui puudutan seina ja näen pärast ujumist nr.1 järel enda nime. Kahjuks see võimalus rööviti kuna oli mingis segadus aegadega ja ei saanudki juubeldada nagu ma oleksin tahtnud. Siiski 100 m liblikujumise võit ENOF-il oli kõige vingem hetk. VÄGA uhke tunne oli seista poodiumi kõige kõrgemal astmel ja laulda Eesti hümni."

Oled aastal 2015 püstitanud juba hulgi Eesti rekordeid..kas mingi rekord on eriti eredalt meeles?
Riia ujulas ületas Zirk Stukolkini rekordi

"Kindlasti Läti meistrivõistlustel püstitatud Eesti rekord 1500 m vabaltujumises (toim.- ületas Ivar Stukolkini 32-aastase vanuse rekordi). See oli minu elu kõige raskem ujumine. Palju tööd oli tehtud ja rekord tuli tõesti napilt, aga tuli! See ujumine jääb pikaks ajaks meelde." 

Mis on Sinu järgmise hooaja kõige suurem eesmärk?

"Teha head ujumised Euroopa meistrivõistlustel. Osalen sel hooajal nii täiskasvanute kui ka juunioride EM-il. Täiskasvanute tiitlivõistlustel tahaks teha head ujumised ning juunioride EM-il sooviks kindlasti pääseda poolfinaali või isegi finaali kuigi tuleb võistelda endast aasta vanemate ujujatega. Üheks eesmärgiks on kindlasti säilitada kaine mõistus enda uues koolis (Plymouth) ja et ennast üle ei treeniks."

Kas oled elevil uue hooaja pärast mis ootab sind Inglismaal?

"Muidugi olen! Juba 5. septembril sõidan ma Suurbritanniasse ja 8. sept on juba koolis aktus. Treeningud tulevad rasked, seda juba tean. Tuleb kindlasti teha tarkasid otsuseid ja jääda iseendaks. Eriti elevil olen sealse kooli ühikaelu tõttu, sest olen seal juba varem viibinud ning seltskond on väga äge seal."

Said sellel aastal ka täiskasvanute MM-i ristsed Kaasanis, mis muljed on sul sellest võistlusest?

"Muljed on vägevad, mulle meeldis täiega. Käisin talvel Dohas lühiraja MM-i vaatamas, aga see võistlus ei olnud pooldki seda, mis Kaasanis  toimus. Hotell oli küll nadi, aga kõlbas küll. Veelgi lahedam oli enne starti areenile astuda - see oli VÕIMAS! Enne meie (toim.- Kregor startis Eesti rekordi püstitanud 4x100 m vabalt teateujumises) vahetust oli Venemaa teatenelik võitnud enda vahetuse ja see lärm ujulas oli võimas - andis tohutult motivatsiooni kohe juurde."

Kuidas iseloomustaksid enda treenerit Kaja Haljastet?

"Mul jätkub tema kohta vaid häid sõnu. Ta on väga hooliv inimene ja on alati asjadega kursis. Lisaks sõidutab ta mind treeningutele alatasa ning väga postitiivne on see, et ta on väga motiveeriv."

Zirk aastaid tagasi Noortesarja finaalis
Millal alustad taas treeningutega?

"Peale MM-i puhkasin täielikult kuskil 4-5 päeva, siis ma sõna otseses mõttes ei teinud mitte midagi. Seejärel alustasin rattatrennidega 1 kord päevas ja olen neid teinud siiamaani. Lisaks on sellel nädalal plaanis kokku 3 veetrenni ja siis järgmisel nädalal lähen Haapsalusse noortekoondise laagrisse."

Mida tahaksid öelda väikestele ujujatele, kes üritavad sama heaks ujujaks saada kui sina?

"Kindlasti tuleb ujumine selgeks saada, sest see on oskus kogu eluks. Ja edasijõudnutele ütleksin ma nii palju, et tehke ikka trenni ja kui vahel ei tule päris need tulemused mida lootnud olete, siis treenige veelgi tugevamalt edasi."


Püsige Lainel!