29. november 2015

Õudus Aura ujulas: Kaks Eesti ujujat kaotasid starti tehes sõrme

Ujuja - Robert Roose

Eile ja täna (28.11-29.11) toimus Tartus Aura ujulas iga-aastane ujumisvõistlus Aura Open Cup. Stardis olid paljud Eesti tipud ning enamike jaoks oli tegemist tüüpilise (kontroll)võistlusega, kuid eile algas traagiline sündmuste jada mis varjutas kogu võistlust. Sander Paavo ja Robert Roose kaotasid starti tehes sõrmeotsa.

Eile soojendust tehes, harjutas Sander Paavo stardihüpet, kuna hiljem oli tal kavas 50 m rinnuliujumine. Paavo, kes on Audentese Spordigümnaasiumi 11. klassi õpilane, on enda elu jooksul teinud tuhandeid stardihüppeid, kuid sellist stardihüppet ei osanud ta ka enda kõige hullemas unenäos näha.

Pukk andis stardihüppel järele ning keskmise sõrme näpp jäi nö "puki alla kinni". Sõrme ots rippus Paavol vaid nahariba otsas. Seejärel toimetati noormees kiirelt veest välja ning viidi koheselt haiglasse, kus arstid paigaldasid sõrme metallvarda ning õmmeldi nahk kinni.

Paavo lasti eile õhtul kodusele ravile. "Tunnen ennast juba paremini, vahepeal näpp valutab ja võtan valuvaigisteid," ütles Paavo päev pärast intsidenti. "Õnnetuse järgselt tekitas see minus suure šoki ja terve elu käis silme eest läbi. Mõtlesin ainult sellele, et millal taas vette saan ja kas üldse saan võistelda veel kunagi." Pärast õnnetust haiglasse viidud 17-aastane Paavo ütles, et sõrme õmblemine oli üks suur piin ja isegi läbi valuvaigisti oli tal valus. "Käsi on nüüd 3 nädalat sidemes, vahepeal sidemeid vahetatakse ning seejärel algab taastusravi käele," selgitas Paavo edasist olukorda.

Ujuja - Sander Paavo
Mitte, et ülaltoodud traagiline õnnetus ei oleks jubeduse tipp, siis sama asi juhtus täna ka Robert Roosega, kes oli valmis hästi ujuma 50 m liblikujumises. Kui eelmine intsident juhtus soojenduse ajal, siis antud õnnetus juhtus võistluse käigus. Kolmandal rajal startinud Roose tegi stardihüppe ning taas jäi näpp puki alla kinni ning nagu giljotiniga tuli sõrmeots ära. Taaskord kutsuti kiirabi ning noormees viidi haiglasse. Viimaste teadete kohaselt läks Roosel veelgi hullemini kui Paavol. Sõrmetükki ei olnud võimalik tagasi õmmelda ning noormehe näpuluud lühendati. 

Paavo jääb õnnetuse tõttu eemale Põhjamaade juunioride meistrivõistlustest ning Roose Eesti meistrivõistlustest, mõlemate meeste tippvorm oli rihitud just nendele võistlustele. Sanderi isa, Vambola Paavo, ütles intervjuus Tartu Postimehele: "See ei ole õnnetus vaid kuritegelik lohakus." Lisaks mainis ta veel, et nii tema oma abikaasaga kui ka Roose vanemad on esialgu juhtunust šokis ja püüavad ennast veel koguda. Samuti on vanemad otsustanud, et juhtunut tuleb põhjalikult uurida ja nad kaasavad sellesse ka vajalikke ametkondi.

Kes on süüdi ja kuidas on ikkagi selline õnnetus võimalik?

Stardipukk millelt tegi stardi Robert Roose
Võistlustel kasutati Eesti Ujumisliidule kuuluvaid stardiplaate ning Euroopa mõistes on nende kvaliteet ausalt öeldes alla igasugust arvestust. Juba oktoobri keskel, Tallinna meistrivõistlustel, oli pukkidega probleem ning antud õnnetused olid vaid aja küsimus. 

Kõrval olev pilt on tehtud koheselt peale võistlust, et oleks kõigile selge mis juhtus. Ujuja paneb starti tehes sõrmed puki ääre alla (hoiab sealt kinni). Seejärel ujuja kallutab end ning toimub äratõuge ja hüppab vette - selline stsenaarium peaks olema. 

Õnnetus juhtus aga seoses sellega, et stardipukid on väga kulunud (loe: ei kannata mingit kriitikat) ja pärast tehniku poolt fikseerimist hakkab pukk eeldatavalt pärast 10 starti taas logisema. Kuna pukk logises siis äratõuke ajal eespool olev plate liikus taha poole ning näpp jäi kahe plaadi vahele kinni.

Ujujaid ei saa antud õnnetuses mitte kuidagi süüdistada. Kuna võistlesin ise samuti sellel võistlusel, siis võin väita et mõni pukk logises väga hullusti. Pärast Robert Roose õnnetust olin ise kindel, et vähemalt 3. raja pukk suletakse ning ehk jätkatakse võistlust teisel viisil, kuid võistluse korraldaja (Tartu Ujumisklubi) jätkas ikkagi, keerati vaid pukid uuesti tugevasti kinni ning seejärel öeldi mikrofoni, et olge starti tehes ettevaatlikud. On vaid ime, et juhtus vaid 2 traagilist õnnetust.

Selline näeb välja üks õige stardipukk,
mis kahjuks Eestis puudub
Eesti Ujumisliit tahab korraldada samade stardipukkidega ka Eesti lühiraja meistrivõistlusi (EMV). Eelmine nädal Eesti Ujumisliidule tehtud päringus, et kas ehk lootuses laenatakse lätlastelt või soomlastelt korralikke stardipukke sain vastuse, et EMV toimuvad ikka vanade pukkidega. 

Loodetavasti antud sündmuste kohta tehakse nüüd korralik ja põhjalik juurdlus. Lisaks, ehk nüüd võetakse lõpuks käsile ja muretsetakse korralikud stardipukid Eesti ujujate ohutuse tagamiseks, sest meie naaberriikidel on kvaliteetseid stardipukke jalaga segada ning meie omad....

Soovin omalt poolt poistele kiiret paranemist ning loodetavasti on nad varsti võistlusradadel juba tagasi.


PÜSIGE LAINEL!