26. detsember 2015

Kui palju paremad on USA ujujad Eesti ujujatest?

18-kordne olümpiavõitja Michael Phelps
Ei ole saladus, et Ameerika Ühendriigid (USA) on maailma parim ujumisriik. Kuid kui palju paremad on nad meist - eestlastest. Täiskasvanute asemel võrdlesin hoopis juunioreid. Võrdlesin USA noormeeste juunioride rekordeid Eesti noormeeste omadega. Kui palju kehvemad ma ikkagi maailma parimast ujumisriigist oleme kui üldse oleme?

Mainin ka kohe ära, et võtsin võrdlusesse vaid olümpiaalad. Sinna hulka ei kuulu mitte ükski 50 m distants v.a vabaltujumine. Ning võrdluses on kasutatud 50 m basseini ehk pika raja rekordeid, sest ujumismaailma tähtsaim võistlus, olümpiamängud, toimub just selles basseinis.

USA on siiski USA ja Eesti on Eesti ehk jõuvahekorrad on paigas. Mitte ühelgi alal ei ole meie juunioride rekord parem USA ujujate omast. Ausalt öeldes enamik aladel võime vahet mõõta kalendriga v.a kolmel alal - 100 m vabalt, 100 m rinnuli ja 100 m selili.

Uurimegi nüüd neid kolme ala ning kes hoiavad meie lippu kõrgel. 100 m vabaltujumises kuulub Eesti juunioride rekord Ralf Tribuntsovi nimele ajaga 49.88 ning on see püstitatud 2013 aastal Kaasanis suveuniversiaadil.

Sprindiäss Caeleb Dressel
Ameeriklaste rekord sel distantsil kuulub Caeleb Dresseli nimele, kes aja 48.78 püstitas sellel suvel USA meistrivõistlustel. Dressel on USA üks parimaid sprintereid ning kindel olümpiakandidaat ka Rio olümpiale. Vahe meie juunioride rekordiga on vaid 1,10 sekundit ehk kõrvuti ujudes võib Tribuntsov pea püsti basseinist lahkuda. Olgu võrdluseks toodud, et poole lühemal distantsil, 50 m vabaltujumises, on rekordite vahe lausa 1,31 sekundit.

Järgmine ala kus meil ei tasu häbeneda oma juunioride rekordit võrreldes ameeriklastega on 100 m seliliujumise distantsil. Taaskord on Eesti juunioride rekordi omanikuks, hetkel Lõuna-California ülikoolis treeniv, Ralf Tribuntsov ajaga 55.26. Ameerika juunioride rekordit hoiab enda käes, samuti Californias kuid Berkeleys treeniv, Ryan Murphy ajaga 53.38. Kuigi vahe on ligi 2 sekundit, siis ajad on vägagi kõrgetasemelised mõlemal poolel ning häbeneda ei ole meil midagi.

Huvitava faktina võib veel välja öelda, et nii Murphy kui ka Tribuntsov võistlevad USA-s samas konverentsis (PAC-12). Kevadel osalesid mõlemad mehed ka NCAA meistrivõistluste finaalvõistlusel kus 100 jardi seliliujumises saavutas Murphy esimese ja Tribuntsov kaheksanda koha. 

Rinnuliujuja Martin Allikvee
Kolmanda alana kus me oleme USA juunioride rekordile väga lähedal on 100 m rinnuliujumises. Aastal 2013 kui Martin Allikvee saavutas Euroopa juunioride MV-tel 4. koha, siis ta läbis 100 m rinnuli ajaga 1.01.67, mis on siiani kehtiv Eesti juunioride rekord. Ameeriklased on seda distantsi meist 1,2 sekundit kiiremini ujunud. Kevin Cordes läbis 2012 aastal seda distantsi tulemusega 1.00.47.

Kevin Cordes lõpetas tänavu kevadel ülikooli õpingud Arizonas ning on nüüdsest profisportlane. Cordesi näol on tegemist ka USA ühe parima rinnuliujujaga. Suvel toimunud MM-il Kaasanis saavutas Cordes 200 m rinnuliujumises 2. koha ajaga 2.08.05. Allikvee saavutas 34. koha uue Eesti rekordiga 2.15.09.  

Olgu veel öeldud, et 5 tulemust USA juunioride rekorditeraaamtust kuulub ikka veel läbi aegade parima ujuja Michael Phelpsi nimele. Tema nimele kuuluvad 200 m vabaltujumise-, 100 m ja 200 m liblikujumise- ning 200 m ja 400 m kompleksujumise rekordid. Arvestades fakti, et Phelps püstitas enda elu esimese maailmarekordi olles ise alles 15-aastane ei ole see üllatav, et tema rekordid siiani püsivad.


Kahjuks peab tooma välja veel ühe meile natukene kurvema fakti. Nimelt on kõik USA juunioride rekordid paremad kui Eesti täiskasvanute rekordid. Samuti on kõik USA noorte rekordid (15-16a) paremad kui Eesti täiskasvanute rekordid v.a 100 m rinnuliujumine. USA noorte rekord on sel distantsil 1.00.68 ja meie rahvusrekord 1.00.56

Kuid rekordid on mõeldud selleks, et neid purustada ning loodetavasti algaval hooajal suudavad Eesti ujujad purustada võimalikult palju rekordeid. 

Eestis elab 1,3 miljonit elanikku ning USA-s 318 miljonit inimest. Seega materjali on lääneriikide Kunnil kuhjaga rohkem, kuigi me oleme pisikesed siis liigume jõudsalt ülespoole! 



PÜSIGE LAINEL!