3. jaanuar 2016

Eesti tippujujate erinevad hüüdnimed

Eesti koondise peatreener Riho Aljand
Teatavasti on räpparitel igasuguseid huvitavaid artistinimesid ehk hüüdnimesid, kuid ka meie tippujujatel on üpris põnevaid hüüdnimesid. Ning mitte ainult ujujatel ei ole vaid ka tuntud Eesti ujumistreeneritel.Hüüdnimesid kasutavad enamasti ujujate sõbrad ja treenerid ning nüüd on ka Teil võimalus teada saada, kuidas Eesti ujujaid ja treenereid siseringis kutsutakse.

1. Martin Liivamägi = Liivakas/Matu

Eesti üks läbiaegade parim ujuja, kahel olümpial käinud, Martin Liivamägi on ujumismaastikul olnud pikka aega. Heal lapsel mitu nime ning mitu nime on ka Martinil. Kõige levinum hüüdnimi on tal Liivakas. Kuid on ka kordi kus ta on lihtsalt Matu. Igatahes üks on kindel, et Liivakas ise on enda hüüdnimega väga rahul. 

2. Ralf Tribuntsov = Tribu

Hetkel USA-s Lõuna-California ülikoolis õppiva ja treeniva Ralf Tribuntsovi hüüdnimi Tribu tuleneb tema perenimest. Tribuks kutsuvad teda enamik ujujaid ja treenereid. Muide, Ralfi isa, Raivo Tribuntsovi kutsuti ülikooli aastate ajal samamoodi, tuginedes Raivo kursavenna infole. 

Rinnuliujuja Martin Allikvee
3. Martin Allikvee =Mallikvee/Snum

Eesti ühte parimat rinnuliujujat, Martin Allikveed, kutsuvad inimesed erinevat moodi. Osa seltskonna jaoks on ta Mallikvee, see hüüdnimi tuleb tema eesnime esimesest tähest ja perenimest. Jällegi mõnede jaoks on Martin hoopis Snum. See nimi tuleb aastate tagusest ajast, kui Snum oli kõva Counter Strike (toim.-arvutimäng) mängija. 

4. Kätlin Sepp = Kätu, Sigrid Sepp = Siku, Karleen Kersa = Leenu

Järgmisena olen vaatluse alla võtnud kolm TOP Ujumisklubi kaunitari. Kätlin on kõigi jaoks Kätu, Sigridi hüüdnimeks on Siku ja Karleeni kutsuvad sõbrad Leenuks. Kuid nendel on ka veel hüüdnimesid mida teatakase vähem. Nende treener Ain Kaasik kutsub treeningutel vahetevahel Karleeni hoopis Karluks ja Kätlinit Kätupätuks. Sigridit aka Sikut on kutsutud ka Sixteriks. Võtke nüüd näpust milline hüüdnimi kõige populaarsem.

5. Henri Reinsalu = Luuakas

Ei juhtu just tihti kui inimesed tunnevad ühte Eesti ujujat rohkem hüüdnime kui tema päris nime järgi. Henri Reinsalu aka Luuakas on just see ujuja. Stardiprotokollis võiks vabalt olla Reinsalu nime asemel ka Luuakas ja kõik ikkagi teaksid kellega on tegemist. Hüüdnimi tuleneb tema kodukohast Jõgevamaal asuvast Luua külast. Luua ehk Luuakas.  

6. Kregor Zirk = Krex

Kuigi võib tunduda, et Kregoril ei ole hüüdnime siis päris nii ei ole. Kuigi ajakirjanduse jaoks võib ta olla rekordimasin jms siis sõprade jaoks on ta tihtipeale Krex. Lihtne, lühike ja arusaadav.

7. Gunnar Tõnning = Gunts

Oleme jõudnud ka esimese treenerini. Wiru Swimi eestvedaja ja treener Gunnar Tõnningut teavad enamus ujujaid Guntsi hüüdnime järgi. Tõnning oli omal ajal ka väga kõva ujuja kellele kuulusid ka kompleksujumise Eesti rekordid. Esimeseks treeneriks oli ta ka Ralf Tribuntsovile aka Tribule. Tihtipeale võib kuulda sellist lauset ujujate suust: "See Guntsi treening oli ikka päris raske". Siiski tegemist on austatud treeneriga ning viisakas oleks noorematel ujujatel tema kuuldes seda hüüdnime mitte kasutada.

8. Filipp Provorkov = Lõsinkiy (лысинький)

Rinnuliujuja Filipp Provorkov on tihti tuntud enda soengu järgi. Küsimus suurele ringile: Kas keegi on Filippi näinud pikkade juustega? Seal tuleneb ka tema hüüdnimi Lõsinkiy ehk eesti keelde tõlgituna kiilakas. Alati moes olev soeng mis seostub koheselt Filippiga.

Ujumispaar Pjoss
9. Tess Grossmann ja Pjotr Degtjarjov = Pjoss

See ei tule mingi üllatusena et Pjotr ja Tess on suhtes. Kuna tihtipeale on nad alati koos, siis kutsutakse neid Pjossiks. Näide: "Millal Pjoss jõuab?" Hüüdnimi tuleb Pjotri eesnime esimesest poolest ja Tessi eesnime teisest poolest. Sarnane hüüdnimi on ka Brad Pittil ja Angelina Joliel, nemad on koos olles "Brangelina". Eraldi olles on Pjotril ja Tessil samuti hüüdnimed. Pjotri kutsutakse reeglina Pjotsiks ja Tess on kõigi jaoks armsalt kõlav Tessu. 

10. Andres Olvik = Ants

Andres Olviku näol on tegemist ujujaga, kes on Eestit ka olümpiamängudel esindanud (Peking 2008). Kui seda fakti teavad enamus inimesi, siis seda et teda hüütakse Antsuks teavad vähem inimesi. Kui järgmine kord näete 200 m seliliujumist Eesti meistrivõistlustel, siis võite kindlad olla, et Ants on ka stardis.

11. Maria Romanjuk = Mawa

Eesti hetke parim rinnuliujuja Maria Romanjuki hüüdnimi on lihtne ja kerge - Mawa. Kuna Romanjuk on vene juurtega, siis Mariade hüüdnimeks on reeglina Mawa. 

12. Riho Aljand - Rix

Nimekirja lõpetame Eesti koondise peatreeneri Riho Aljandiga. Alati huvitavate väljaütlemistega Aljandit tuntakse tema sõprusringkonnas nime all Rix. Tõestus sellele, et olgu kui tahes lühike eesnimi sul, siis ikkagi võib tekkida hüüdnimi tühjast paugust.

PÜSIGE LAINEL!