12. veebruar 2016

Olümpiale pürgiv Martin Liivamägi: Minu võimalused on päris head

Eesti parim meesujuja 2015 aastal oli Martin Liivamägi
Foto: Joosep Martinson
Viimasel kahel olümpial Eestit esindanud Martin Liivamägi on võtnud endale sellel aastal taaskord eesmärgiks olümpiamängud. Äsja lõppenud lühiraja hooaeg kujunes Liivamägi jaoks vägagi edukaks, ta saavutas Euroopa lühiraja meistrivõistlustel eestlaste kõrgeima 7. koha ning püstitas kaks uut Eesti rekordit.

Tallinnast pärit Martin Liivamägi karjäär on olnud kirju nagu sügisesed lehed. 16. jaanuaril krooniti Liivamägi Eesti möödunud aasta parimaks meesujujaks. Viimati pälvis ta sellise auhinna aastal 2010. Aasta lõpp kujunes 27-aastase ujuja jaoks eriti magusaks, ta pääses Euroopa lühiraja meistrivõistlustel finaali ning saavutas kõrge 7. koha. "Olen väga rahul saavutatud tulemustega ja heameel on tõdeda, et tehtud töö on vilja kandnud," ütles Liivamägi enda esituste kohta. "Ainuke asi, mis võib-olla kripeldama jäi oli lühiraja EM-il 100 m rinnuliujumisest loobumine."

Liivamägi esindab Kalev Ujumiskooli
Foto: Joosep Martinson
Pärast enda elu esimesi olümpiamänge, Pekingis 2008, siirdus Liivamägi õppima ning treenima ookeani taha Californiasse. Seal viibis ta kuni aastani 2014 ning alates sellest on ta treeninud kodumaal. Algselt Peter Mankoci käe all ning nüüd on treeneriks Eesti koondise peatreener Riho Aljand. "Koostöö Riho Aljandiga on väga meeldivalt kulgenud," kiidab ujuja enda treenerit. "Mulle sobib tema treeningmetoodika ning koostöö puhul meeldib mulle kõige enam see, et treener kuulab mind ning paljusid otsuseid tehakse ühiselt." Lisaks Liivamägile treenivad Aljandi käe all veel tema poeg Martti Aljand, Henri Reinsalu ja Andri Aedma.

Siiski ei tegele Martin ainult ujumisega, vaid lisaks tippspordile on ta veel tööl EuroParkis, kus ta töötab partnersuhete spetsialistina. Lisaks annab ta Kalevi Ujumiskoolis ka väikestele lastele kehalise trenne. Kuid eelmine lühiraja hooaeg tõestas, et ka niimoodi tööd rügades on võimalik olla Euroopa absoluutses tipus. "Kontoritöö ja nooremate treenimine on heaks vahelduseks ujumise kõrvalt, kuid kindlasti on ka olukordi kus väsimus teeb enda töö. Selle hooaja edu taga on kindlasti ka mu enda teadmiste rakendamine jõusaalis ja taaastumise osas. 27-aastasena ei saa ma teha seda, mida 5 või 10 aastat tagasi, seega tuleb enda keha väga hästi tunda ning selle järgi korrektuure teha," selgitas Liivamägi enda nö uut tulekut.

Eesmärgiks on Rio olümpia

Rio olümpiamängud ei ole enam mägede taga ning enda kolmandatele olümpiamängudele soovib pileti lunastada ka Liivamägi. Hetkel on tal täidetud B-normatiiv nii 200 m kompleks- kui ka 100 m rinnuliujumises. Siiski, et pääseda olümpiale tuleb ujuda A-normatiiv või sellele võimalikult lähedale. "Tõenäoliselt lähme OM-i normatiive püüdma maikuus toimuvatele Euroopa meistrivõistlustele. Sellel võistlusel ei ole eesmärk poolfinaali- või finaalikoht, vaid üks korralik etteaste, millega siis endale olümpiakoht tagada. Usun, et minu võimalused on päris head," rääkis ujuja enda eesmärkidest. Praegu on Liivamägil plaan olümpianorm alistada Londonis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel, kuid ta mainib et juhul kui seal ei õnnestu normatiiv alistada, siis alla ta ei anna ning üritab kuni viimase võimaluseni, et ikkagi pääseda ujumismaailma tähtsamale mõõduvõtule.

Martin Liivamägi räägib veel, et tema hinnangul pääseb olümpiamängudele 5 Eesti ujujat ning kaks neist A-normatiiviga. Nimesid ta avaldada ei soovi, aga ütleb et: "Nii mõnigi üllatus on selle aasta jooksul tulemas."


Liivamägi on 54-kordne Eesti meister ja
39-kordne Eesti noorte meister
Foto: Joosep Martinson
Lähitulevikust rääkides on ujuja pannud enda plaani osaleda võimalikult paljudel kodustel võistlustel kui ka Eesti läheduses toimuvatel pikaraja võistlustel, sealhulgas siis ka Eesti karikavõistlustel ja Balti Matšil. "Veebruaris on plaan minna treeninglaagrisse Tenerifele ning ideaalase ettevalmistuse korral enne EM-i Londonis sooviksin minna Californiasse treenima," avaldab ujuja enda plaane. Suurt tänu avaldab Liivamägi ka enda sponsoritele kellel on tema karjääris väga tuntav osatähtsus. "Lihtsalt õeldes ei usu ma, et tegeleksin veel ujumisega kui ei oleks sponosreid," mainib ta. Eesti hetke parimale meesujujale panevad õla alla: Kikase Lihatooted, Kalevi Ujumiskool, iFit ja Eesti Ujumisliit.

Pärast Triin Aljandi (Mankoc) ja Annika Saarnaki (Aljand) karjääri lõppu 2012. aastal on Eesti naisujujad esinenud tiitlivõistlustel väga nigelalt. Tänavuse lühiraja EM-i parim koht naiste hulgas oli alles 24. Ka Liivamägi on veidi nõutu, kuid on lahkelt nõus probleemi analüüsima. "Raske on öelda, miks hetkel selline olukord on tekkinud. Võib-olla on küsimus ujumise rahastamises maailmas ja Euroopas ja seda just naiste osas. Mida rohkem raha ala juurde tuleb, seda tihedamaks muutub ka konkurents. Samas on varasematel aastatel olukord olnud ka vastupidine ning seega ma ei näe selles mingisugust suuremat probleemi, et hetkel meesujujate seis veidike parem on. Perspektiivikaid noori naisujujaid meil jätkub ja usun et Margaret Markvardt on üks neist, kellel silma tasub peal hoida."

Kunagi ka ise tippujujatele alt ülesse vaadanud Liivamägi soovitab noortel ujujatel kogu seda protsessi nautida. Nüüd olles ise juba üle 20-aasta ujumisega tegelenud, ütleb 54-kordne Eesti meister, et: "Ujumine võib muutuda rutiinseks, kuid võistlused, treeninglaagrid ja sõbrad jäävad teile alatiseks."

Nimi: Martin Liivamägi
Vanus: 27 aastat
Treener: Riho Aljand
Parimad saavutused: 54-kordne Eesti meister
Esindanud Eestit 2x olümpiamängudel (2008; 2012)
Lühiraja EM-i 5. koht 200 m kompleksujumises
Lühiraja EM-i 6. koht 100 m rinnuli- ja 100 m kompleksujumises
Pikaraja MM-i 14. koht 200 m kompleksujumises
Pikaraja MM-i 16. koht 200 m kompleksujumises
Euroopa juunioride meistrivõistluste 2.koht 200 m kompleksujumises
NCAA meistrivõistluste 2x pronksmedal (100 jardi rinnuli ja 200 kompleksi)
2x NCAA ehk USA üliõpilasmeister California ülikooliga
Eesti rekordiomanik 200 m- ja 400 m kompleksujumises ning 50 m- ja 200 m rinnuliujumises                                  

PÜSIGE LAINEL!