1. märts 2016

EELVAADE: Kes võidab Eesti Karikavõistlused?

Audentese Spordiklubi liider Martti Aljand
Sellel nädalavahetusel toimuvad Tartus Aura ujulas Eesti karikavõistlused, kus selgitatakse välja ka Eesti parim ujumisklubi. Starti on tulemas kõik Eestis treenivad koondislased sh Martti Aljand, Pjotr Degtjarjov, Martin Allikvee, Martin Liivamägi jpt.

Iga klubi saab tänavu välja panna ühe 15-liikmelise võistkonna, kus punkte toovad iga ala esimesed 16 kohta. Esimene koht toob 17 punkti, teine koht 15 punkti, kolmas koht 14 punkti jne. Iga ujuja võib startida neljal individuaalalal ning kahes teateujumises, võistluste lõpuks enim punkte kogunud võistkond kroonitakse Eesti karikavõitjaks ehk Eesti parimaks klubiks.

Üldvõidule on pretendeerimas kolm klubi - Audentese Spordiklubi, Garanti Spordiklubi ja TOP Ujumisklubi. Teistel klubidel tuleb nende kolme klubi järel panna paika ülejäänud järjestus.

Tiitlikaitsja TOP Ujumisklubi kasuks räägivad tugevad naisujujad. Eelmine aasta üllatuslikult võitnud TOP ei taha vähemaga leppida ka see aasta. Võistkond kelle liidriteks on Kätlin Sepp, Sigrid Sepp, Margaret Markvardt ja Karleen Kersa üritavad tiitli taas Piritale tuua. TOP-i kahjuks räägib asjaolu, et tänavu on võistkonna suuruseks 15 inimest, eelmine aasta oli selleks 10 inimest. Kuid sellegipoolest on TOP Ujumisklubi väga tugev tänavu - eriti naiste osakond. Meeste poole pealt peavad kastanid tulest välja tooma Janter Suun, Mark Sovtsa, Miko Lilleorg ja Kristjan Laid. 

Rinnuliujuja Martin Allikvee
Garanti Spordiklubi võib tänavu lugeda üheks favoriidiks, aga nagu loeti teda favoriidiks ka eelmine aasta, siis võit ei pruugi sugugi kindel olla. Võistkonna liidriteks on Martin Allikvee, Maria Romanjuk, Daniel Zaitsev ja Karl Johann Luht. 15 ujujat tiimis formaat sobib kõige paremini just Garantile ja Audentese Spordiklubile, kes suudavad oma tiimi algusest lõpuni väga tugevalt komplekteerida. Kindlasti on Garant tänavu suuurfavoriit. Suureks faktoriks saab olema see, et nendega on liitunud seliliujuja Karl Johann Luht, kes toob magusad punktid enda võistkonnale. Palju punkte tooks nendele juurde ka USA-s treeniv Maria Harutjunjan, kuid peab klubi seekord temata hakkama saama. Garant võitis Eesti karikavõistlused 2014 aastal.

Kolmanda favoriidina võib välja tuua Audentese Spordiklubi, kes napsas Eesti karika endale 2012&2013 aastal. Eelmisel aastal lõpetati kolmandana TOP-i ja Garanti järel, kuid tänavu on taas siht võetud kõige kirkamale kohale. Eemale jääb karikavõistlustest Ralf Tribuntsov, kes samal ajal võistleb USA-s konverentsi meistrivõistlustel (PAC-12). Tiimi liidrikoormat kannavad tänavu Martti Aljand ja Pjotr Degtjarjov

Enne võistlust paberile vaadates tundub, et Audentese Spordiklubi ja Garanti Spordiklubi peavad omavahel ära klaarima, et kumb tuleb võitjaks, kuid nagu spordis alati ei ole mingeid garantiisid ning kõike võib juhtuda. Kõik oleneb sellest, kui hästi on võistkond komplekteeritud ning iga punkt on kulla hinnaga.

Nädalavahetusel on tulemas mitmeid põnevaid duelle

Individuaalselt tasub jälgida taaskord rinnuliujumise lahinguid. Põnevaim neist on kindlasti 100 m rinnuliujumine, kus võidu nimel alustavad lahingut neli meest - Martin Liivamägi, Martti Aljand, Martin Allikvee ja Filipp Provorkov.

Endri Vinter
Meeste seliliujumises hakkavad maid jagama Ralf Tribuntsovi puudumisel Endri Vinter ja Karl Johann Luht. Kõige huvitavamad ujumised peaksid aset leidma just 50 m- ja 100 m distantsidel. Naiste selilidistantsidel on tulemas duellid õdede Kätlin ja Sigrid Sepa vahel. Sprindidistantsil on favoriidiks noorem õde Sigrid, kuid mida maa pikemaks seda suuremad võidušansid on vanemal õel.

Kindlasti eraldi jälgimist nõuab Maria Romanjuk ning mis seisus on tema kaks kuud enne Euroopa meistrivõistlusi, kus ta üritab täita Rio olümpiamängude A-normatiivi. Meestest tasub jälgida Romanjuki klubikaaslast Daniel Zaitsevi ning kas ta suudab liblikujumise distantsidel oma võtta. 

Vabaltujumise sprindidistantsidel ei tohiks probleeme tekkida Pjotr Degtjarjovil, kes peaks nii 50 m kui ka 100 m vabaltujumises tooma enda koduklubile maksimaalsed punktid. Kas Margaret Markvardt suudab mõnel liblikujumise- või kompleksujumise distantsil rekordi ujuda - see selgub juba nädalavahetusel.

Kui varasematel aastatel on Ujumisliit välja pannud ka rahalise auhinna esimesele kuuele võistkonnale, siis tänavu rahakott jääb veelgi enam suletuks. Eelmine aasta anti võitja võistkonnale 500€, teise kohale omanikule 400€, kolmandale 350€, neljandale 300€, viiendale 250€ ja kuuendale kohale 200€. Kogusumma eelmine aasta oli 2000€, siis tänavu antakse 1.-3. koha saavutanud klubile 1000€ väärtuses esemelisi auhindu. 

Võistlused algavad laupäeval kell 16:00 ning jätkuvad pühapäeval kell 10:00 ja 17:00

PÜSIGE LAINEL!