15. mai 2016

7 huvitavat fakti enne Euroopa meistrivõistlusi


Juba homme antakse start Euroopa meistrivõistlustele Londonis. Eesti eest on võistlustules 24-liikmeline koondis. Homse võistluse puhul tõin välja seitse huvitavat fakti Eesti koondise ja koondislaste kohta.

Eesti koondis on tänavu kirju nagu sügisesed lehed ning nendest saab kirjutada palju enne võistlusi ja peale võistlusi. Siin on Teie ees 7 huvitavat fakti:

1. Eesti koondise keskmine vanus on 20,3 aastat

Eesti 24-liikmelise koondise keskmine vanus on tänavu 20,3 aastat. Koondise vanim liige on novembris 29-aastaseks saav Martti Aljand ning noorim poolteist kuud tagasi 16-aastaseks saanud Margaret Markvardt. Kusjuures koondises on lausa kolm 16-aastast ujujat.

2. Eesti koondis teeb EM-il 75 starti

Eesti koondis teeb tänavusel EM-il kindlasti 75 starti millest 69 on individuaalsed. Juhul kui keegi ujujatest peaks pääsema poolfinaali või finaali siis see arv muidugi suureneb. Enim alasid on üles antud Martin Liivamägil ja Kregor Zirk'il, kes eelülesandmiste põhjal peaksid startima viiel individuaalsel distantsil

3. Aljand osales EM-il kui Markvardt oli 6-aastane

Martti Aljand tegi Euroopa meistrivõistluste debüüdi 2006. aastal Ungaris. Toona oli tema tänavune koondisekaaslane Margaret Markvardt alles 6-aastane ja käis lasteaias. 

4. Garanti Spordiklubist osaleb kuus ujujat

Tänavu osaleb Euroopa meistrivõistlustel kuus ujujat kes Eestis esindavad Garanti Spordiklubi. Maria Romanjuk, Martin Allikvee, Karl Johann Luht ja Daniel Zaitsev treenivad igapäevaselt Garanti spordiklubis, lisaks on Garanti ujujad veel USA-s õppivad ja treenivad Alina Kendzior ja Maria Harutjunjan. Nelja ujujaga on esindatud Audentese Spordiklubi ja TOP Ujumisklubi. 

5. Kõige populaarsem ala on 50 m seliliujumine

Ühel alal võib koondise eest starti tulla neli ujujat. 50 m seliliujumises on Eesti koondisel nii meestel kui ka naistel starti tulemas maksimaalne arv ujujaid ehk kokku 8 erinevat ujujat. 

6. Kõige ebapopulaarsem ala on 200 m liblikujumine

Kui kõige populaarsemaks alaks Eesti koondisel oli 50 m seliliujumine, siis kõige ebapopulaarsem ala on 200 m liblikujumine. Seal on starti tulemas vaid 2 Eesti ujujat - Arkadi Kalinovski ja Osvald Nitski

7. Londoni olümpiaujulas on varasemalt võistelnud kaks koondislast

Tänavune EM toimub Londonis ja muidugi samas basseinis kus toimusid ka 2012 aasta olümpiamängud. Varasemalt on selles basseinis võistelnud kaks Eesti koondislast. Üks neist on Martin Liivamägi, kes neli aastat tagasi esindas Eestit OM-il ja teine on Kregor Zirk kes eelmine aasta võistles selles basseinis Inglismaa koolide vahelise meistrivõistluste raames.

PÜSIGE LAINEL!