12. mai 2016

EM-i EELVAADE: Millega üllatavad koondise üksikud hundid?

Eesti koondise üksikud hundid
Eesti koondise eest on Londonis algavatel Euroopa meistrivõistlustel stardis 24 ujujat. Tutvustatud on 11 ujujat ning täna saame lähemalt tuttavaks Eesti koondise üksikute huntidega - Maria Harutjunjan ja Endri Vinter.

Tegemist on üksikute huntidega kuna mõlemad treenivad vägagi huvitavates kohtades. Endri Vinter elab ja treenib igapäevaselt Pärnus. Kuna sama vägevaid treeningkaaslasi tal ei ole, siis tuleb möötu võtta tihtipeale iseenda ja stopperiga. Maria Harutjunjan aga õpib ja treenib USA-s Wyomingi ülikoolis. Kes pole kursis Ameerika geograafiaga, siis Wyoming on Ameerika rahvaarvult kõige väiksem osariik ning Harutjunjani ülikool asub 2000 m üle merepinna ehk kõrgmäestikus.

Maria Harutjunjan

20-aastane Maria Harutjunjan on lõpetamas Wyomingi ülikoolis enda teist aastat. Tänavu esmakordselt USA üliõpilasmeistrivõistlustele pääsenud Harutjunjan osaleb Euroopa meistrivõistlustel juba kolmandat korda. Debüüdi tegi ta 16-aastaselt Debrecenis kus ujus 50 m rinnuliujumises välja 29. koha. Stardis oli ta ka kaks aastat tagasi Berliinis, aga siis jäi parimaks kohaks neiul 36. koht. 

Maria Harutjunjan
Võistlustules on Harutjunjan tänavu 50 m ja 100 m rinnuliujumises. Lisaks teistele Euroopa ujujatele tuleb tal rinda pista koduste konkurentide Karleen Kersa ja Maria Romanjukiga. Tema tugevamaks alaks võib pidada 50 m rinnuliujumist, kus tema isiklik tippmark on 32.32. Selle ajaga peaks tänavu olema reaalne pääseda TOP 30 hulka. Nagu mainitud eile ka Kersa puhul, siis poolfinaali pääsemiseks peaks näitama aega alla 32-sekundi. 

Huvitav saab olema jälgida Harutjunjani 100 m rinnuliujumist. Kuna USA ülikooli süsteemis on kõige lühem distants rinnuliujujatel 100 jardi, siis võib oodata head isikliku rekordi parandamist sel distantsil. Hetkel on Armeenia juurtega Harutjunjani isiklik tippmark 1.12.06 ja ujutud eelmisel suvel universiaadil Lõuna-Koreas. Harutjunjani sooritused võib Londonis lugeda õnnestunuks kui neiu suudab ujuda isiklikud rekordid, kuid kuna viimastel kuudel on ta kimpus olnud tervisega, siis saab see raske ülesanne olema, kuid positiivse suhtumisega on kõik võimalik.

Isiklikud tippmargid:

50 m rinnuli - 32.32
100 m rinnuli - 1.12.06

Endri Vinter 

Pärnakas Endri Vinter oli eelmisel suvel äärmiselt lähedal tõelisele üllatuspommile, kui 50 m seliliujumises läbis ta distantsi ajaga 25.77 ning jäi toona vaid 3 sajandiku kaugusele Ralf Tribuntsovile kuuluvast Eesti rekordist. Tänaseks on Tribuntsov viinud rekordi 25.45 peale. Vinter teeb tänavu Euroopa meistrivõistlustel enda debüüdi, kuid varasemalt on tal kogemus olemas lühiraja EM-ilt. Seega täitsa noor ja roheline 23-aastane Vinter ei ole. 

Endri Vinter
Sarnaselt Harutjunjanile stardib ka Vinter 50 m ja 100 m distantsidel, aga seda seliliujumises. Silmad on enamasti pööratud just lühemale distantsile, kus pakub Vinter väga kõva konkurentsi just Tribuntsovile. Kindlasti on pärnakalt oodata aega alla 26-sekundi. Aeg 25.50 kandis hakkab juba avama ka poolfinaal uksi. See aeg ei ole muidugi kergete killast, sest sprindis peab kõik klappima ideaalselt. Kuid samas ei ole see aeg ka midagi võimatut selle Pärnu vägilase jaoks. 

100 m seliliujumises jääb poolfinaal küll kaugele, aga isikliku tippmargi 57.69 üle ujumine peaks olema tehtav. Ei oleks ka üllatav kui Vinteri järgmine isiklik rekord algaks numbritega 56. Igatahes on vaja silma peal hoida sellel Pärnu raketil, sest kuigi ei kuulu ta koondise kõige suuremate staaride hulka, siis vaikselt oma asja ajades võib ta kõiki üllatada.

Isiklikud tippmargid:

50 m selili - 25.77
100 m selili - 57.69

Loodetavasti suudavad mõlemad üksikud hundid ennast ilusti välja ujuda, et saaksid enda tulemustega rahule jääda. Kindlasti kerge ei saa neil olema, sest mõlemal on kanged kodused konkurendid turjal ning lisapinge kuskil ajusopis tiksumas. Aga pange end aga valmis, sest juba homme on Teie ees tutvustamisel uued ujujad.

PÜSIGE LAINEL!