3. august 2016

Eesti koondislane jätkab enda karjääri USA ülikoolis

Karl Johann Luht
Loetud nädalapäevade pärast siirdub Eesti koondislane Karl Johann Luht USA-sse, et alustada uut peatükki enda elus. Tartust pärit ujuja siirdub õppima ja treenima Louisana ülikooli, et täide viia enda unistus.

"Mul oli juba noorena eesmärk minna USA-sse õppima ja nüüd avaneski hea võimalus oma unistus täide viia," ütles 12. augustil USA-sse sõitev Karl Johann Luht.

Kevadel gümnaasiumi lõpetanud ujuja väidab, et selline samm sai astutud kuna Eestis on raske õppimist ja treenimist ühendada. "Mulle on olnud väga tähtis ujumise kõrvalt ka õpitulemuste kõrgel hoidmine. USA ülikoolide spordisüsteem pakub võimalust ujuda kui ka õppida võrselt kõrgel tasemel."

Sellel aastal 100 m seliliujumises Eesti kõigi aegade kolmandale kohale tõusnud 19-aastane Luht siirdub õppima Louisana ülikooli (LSU). "LSU valisin mitmel erineval põhjusel: Esiteks, kuna mul on suhteliselt nõrk tervis ning olen talvel haige, siis otsisin just lõunaosariikide ülikoole. Lisaks nendega suheldes olid nad väga sõbralikud ja vastutulelikud ning see köitis minu tähelepanu rohkem kui teiste ülikoolidega suheldes," selgitab ujuja enda valikuprotsessi. Varasemalt on LSU-s õppinud mitmed Eesti koondislased ja rahvusrekordi omanikud: Kätlin Sepp, Jane Trepp, Berit Aljand ja Miko Mälberg.

Tartus üles kasvanud kuid viimase hooaja Tallinnas elanud ja Garanti Spordiklubis treeninud Luht viis tänavu pikas basseinis enda 50 m seliliujumise isikliku rekordi 26.10 ja 100 m seliliujumises 56.61 peale. Noormees endale esimeseks aastaks suuri eesmärke pole seadnud vaid üritab harjuda eestlastele võõra jardibasseiniga (25jardi=22.86m). "Soovin kõige pealt üldse harjuda jardibasseini ja uue keskkonnaga. Kuigi eks ikka vaikselt piilun ka NCAA meistrivõistluste poole." 19-aastane ujuja on kogu poolaasta tutvunud enda tulevase ülikooli ujumisprogrammiga ja kinnitab, et seal on hea sisemine konkurents, mis kindlasti edasi viib. 

Lisaks headele seliliujumise tulemustele saab Luht olema ka väga vajalik mees teateujumistes. Ta suudab ujuda 50 m-, 100 m kui ka 200 m vabalt väga kõrgel tasemel. Eelmisel aastal lõpetas Louisana ülikool NCAA meistrivõistlustel alles 40. kohal, aga tänu tugevatele täiendustele sel aastal peaks LSU tõusma mitme pügala võrra ettepoole. Lisaks Luhtile õppivad Eesti koondislastest USA ülikoolides veel Ralf Tribuntsov (USC) ja Maria Harutjunjan (Wyoming). 

Kui enamik välismaalasi USA ülikoolis õpivad esimesl aastal üldaineid, siis eestlane on teinud juba ka erialavaliku. "Ma asun õppima ärijuhtimist, kuid proovin end valikkursustega veel lisaks võimalikult laialt täiendada." Kõige enam ootab ta enda elu uues peatükis aastaringset suve ja et tuleksid head tulemused vees. "Loodan, et kõva töö tasub end ära. Samuti ootan juba seda aastaringset suve ja loodan külastada võimalikult palju erinevaid ja huvitavaid kohti Ameerikas," ütles Luht lõpetuseks. 

Andmed:

Nimi: Karl Johann Luht
Vanus: 19
Ülikool: Louisana State University
Parimad saavutused: 40-kordne Eesti meistrivõistluste medalist
                                     27-kordne vanuseklasside Eesti meister
                                     Pikaraja EM-i finalist 4x100 m sega vabaltujumises
                                     Pikaraja EM-i 23. koht 50 m seliliujumises
                                     Lühiraja EM-i 9. koht 4x50 m vabaltujumises
                                     Lühiraja EM-i 35. koht 100 m seliliujumises

Parimad tulemused 50 m basseinis:

50 m selili - 26.10
100 m selili - 56.61
100 m liblikat - 55.21
200 m vabalt - 1.53.86

Parimad tulemused 25 m basseinis:

50 m selili - 24.52
100 m selili - 53.37
50 m vabalt - 22.57
200 m vabalt - 1.49.01

PÜSIGE LAINEL!