26. august 2016

Kes on Eesti kõige universaalsem meesujuja?

Eestis on palju häid meesujujaid ning igaüht iseloomustavad erinevad aspektid. Mõne ujuja jaoks on tähtis vaid üks-kaks ala ning mõni ujuja suudab kõikidel aladel olla arvestatav tegelane. Kuid kes on Eesti kõige universaalsem meesujuja? 

Määramiseks, et kes on Eesti kõige universaalsem meesujuja olen kasutanud FINA punktitabelit. Võrdlusesse olen kaasanud seitse hetkel kõige "kuumemat nime" Eesti ujumises. Arvestanud olen vaid pikas basseinis olümpiadistantside hulka kuuluvad alasid. 















Eesti kõige universaalsemaks meesujujaks osutus Martin Liivamägi ning seda napi eduga enda ametivenna Martti Aljandi ees. Liivamägil puudub vaid ametlik 1500 m vabaltujumise tulemus ning Aljandil 200 m liblikujumise tulemus. See tagaski nendele kahele vanameistrile kohad tabeli tipus. Kui arvutada keskmine punktisumma esimesel kahel mehel, siis Liivamägi pälviks 667 punkti ja Aljand 664 punkti. Võrdsed mehed selle kõige paremas tähenduses. 

Kolmandale kohale tõusis 17-aastane Kregor Zirk. Ta pälvis väga head 8048 punkti. Tema kahjuks räägib asjaolu, et ta pole ei 100 m- ega ka 200 m rinnuliujumises saanud kirja ametlikku tulemust. Kui Zirk peaks lähiajal pikas basseinis ujuma 100 m rinnuli ajaga 1.07.75, siis tõuseks ta tabelis Liivamäe ette. Samuti on võimalus, et nooruke Zirk läbib mõlemad rinnuliujumise distantsid ning saab seega kõikidel olümpiadistantsidel ametliku tulemuse kirja. 

Tabeli järgmised read hõivasid Daniel Zaitsev, Pjotr Degtjarjov, Ralf Tribuntsov ja Martin Allikvee. Selles võrdluses mängib suurt rolli kui palju on keegi erinevaid alasid enda karjääri jooksul ujunud. Mida vähem 0 tabelis on seda suurem tõenäosus, et oled tabelis kõrgemal kohal. Võimalusi selgeks teha, kes on Eesti kõige universaalsem meesujuja on teisigi, aga see on üks nendest. 

Eesti kõige universaalsem meesujuja:

1. Martin Liivamägi - 8671 punkti
2. Martti Aljand - 8627 punkti
3. Kregor Zirk - 8048 punkti
4. Daniel Zaitsev - 6650 punkti
5. Pjotr Degtjarjov - 5541 punkti
6. Ralf Tribuntsov - 5435 punkti
7. Martin Allikvee - 4737 punkti

PÜSIGE LAINEL!