1. september 2016

Kolm Eesti ujujat saavad algavaks hooajaks EOK poolt toetuse

Ettevalmistused uue hooaja jaoks juba usinalt käivad. Koostatakse plaane ning pannakse paika eesmärgid algavaks lühiraja hooajaks. Alates septembrist hakkavad kolm Eesti ujujat saama igakuist toetust Eesti Olümpiakomitee (EOK) poolt. 

Toetuse pälvisid Kregor Zirk, Martin Allikvee ja Ralf Tribuntsov. Kuigi EOK andis ujujatele vaid kahe inimese raha, siis otsustati ikkagi see kolme kõige perspektiivikama ujuja vahel ära jagada.

Kui eelnevatel hooaegadel andis EOK kindla rahasumma Eesti Ujumisliidule ning viimane neist jagas selle raha enda nägemise järgi laiali, siis sellest hooajast kord muutub. EOK hakkab sportlastele otse raha kätte andma ning seeläbi jõuab suurem summa sportlastele. Möödunud olümpiahooajal said toetust kuus ujujat - Martin Liivamägi, Martti Aljand, Maria Romanjuk, Pjotr Degtjarjov, Allikvee ja Tribuntsov. Kuigi toetust said kuus inimest, siis rahasumma oli ideaalis mõeldud neljale sportlasele. 

Kregor Zirk
Alates uuest hooajast saab Kregor Zirk igakuist toetust 500€ ja Tribuntsov ning Allikvee kumbki 250€, Algselt pidi raha jaotuma vaid kahe sportlase vahel kuid lõpuks otsustati siiski kolme sportlase kasuks. Toetus anti nendele kolmele ujujale, kellel on kõige rohkem perspektiivi jõuda Tokyo 2020 olümpiale. 

Zirki saavutas eelmisel hooajal pronksmedali ja neljanda koha Euroopa juunioride meistrivõistlustel. Lisaks on tema auhinnakapis ka kuldmedal Euroopa noorte Olümpiafestivalilt. Tema nimele kuulub tänase päeva seisuga 8 täiskasvanute Eesti rekordit. Igapäevaselt treenib Zirk Inglismaal Plymouthi kolledžis, kus tema treeneriks on Jon Rudd. Eestis esindab ta Ujumise Spodiklubi, kus teda treenib Kaja Haljaste

Ralf Tribuntsov
Eesti rekord 50 m ja 100 m seliliujumises nii pikas kui ka lühikeses basseinis kuulub septembri lõpus 22-aastaseks saavale Tribuntsovile. Ta on Euroopa lühiraja meistrivõistlustel pääsenud 100 m seliliujumises kahel korral finaali. Tänavustel pikaraja Euroopa meistrivõistlustel oli ta ainuke eestlane, kes individuaaldistantsil poolfinaali pääses. Samuti on ta üks neljast Eesti meesujujast, kellel on täidetud detsembris toimuva lühiraja MM-i A-normatiiv. Äsja alustas Tribuntsov kolmanda aasta treeninguid ja õpinguid Lõuna-California ülikoolis kus tema treeneriks on Dave Salo. Eestis võistleb ta Audentese Spordiklubi värvides kus teda juhendab Siiri Põlluveer

Martin Allikvee
Martin Allikvee osales ainukese Eesti meesujujana tänavustel Rio olümpiamängudel, kus ta pälvis 33. koha. Kevadel toimunud Euroopa meistrivõistlustel jäi ta 100 m rinnuliujumises vaid sajandiku kaugusele poolfinaalkohast. 2013 aastal saavutas ta Euroopa juunioride meistrivõistlustel neljanda koha. Alates eelmisest suvest on ta ka pikas basseinis Eesti rekordiomanik 200 m rinnuliujumises. Sarnaselt Tribuntsovile on ka 21-aastasel Allikveel täidetud detsembris toimuva lühiraja MM-i A-normatiiv. Ta on stipendiumi pälvinutest ainukene, kes treenib Eestis ning seda Dmitri Kapelini näpunäidete järgi.

PÜSIGE LAINEL!