5. detsember 2016

MM-i EELVAADE: Vanameister Liivamägi teeb 28-aastasena debüüdi

Lühiraja maailmameistrivõistlused algavad juba homme. Viimase Eesti ujujana tutvustame 28-aastast Eesti koondise raudvara Martin Liivamägi. Juba 2006 aastal lühiraja MM-i normatiivi täitnud ujuja osaleb erinevate põhjuste tõttu enda karjääri jooksul esimest kord sel tiitlivõistlusel.

Enda osalusega teeb Liivamägi ka killuke Eesti ujumise ajalugu. Nimelt kuulub ta nende väheste Eesti ujujate hulka, kes on osalenud kõikidel täiskasvanute lühiraja ja pikaraja rahvusvahelistel tiitlivõistlustel. Tehke järgi või makske kinni!

Liivamägil oli möödunud lühiraja hooajal vägagi edukas aasta. EM-il murdis ta ennast 200 m rinnuliujumises finaali, kus saavutas eestlaste parimana 7. koha. Lisaks ujus ta paaril korral ka poolfinaalis. Samuti krooniti 28-aastane ujuja Eesti aasta meesujujaks. 

Martin on võistlustele üles antud lausa viiel distantsil. Kõikidel rinnulidistantsidel ja 100 m- ning 200 m kompleksujumises. Avapäeval stardib mees 100 m rinnuliujumises ning peale seda toimub kohe 200 m kompleksujumine. Kui Liivamägi peaks esimesel alal murdma ennast õhtusesse poolfinaali, mis on täiesti teostatav, siis loobub ta 200 m kompleksujumise tulemusest. Kuna 200 m distantsidel ujutakse ainult finaalid, siis 200 m rinnuliujumises sinilindu püüda on väga keeruline. Siiski 16 parema seas lõpetamine on reaalne sel distantsil. Muidugi võib juhtuda ka asjaolu, et Liivamägi loobub selle ala ujumisest. 

Hea võimalus poolfinaalkoht endale välja ujuda on ka 100 m kompleksujumises. Novembri keskel Kalev Openil näidatud aeg 54.23 sisendab optimismi, et ujuja peaks sel alal olema eriti terav. Kas nii ka on, seda näitab aeg. Finaalikoht kompleksujumises jagatakse ilmselt 52-sekundi sees, seega sinna pääsemiseks peaks Liivamägi ennast kõvasti ületama. Kuid kuna on ta meedias ka teada andnud, et tegemist on suure tõenäosusega tema viimase tiitlivõistlusega, siis kaotada ei ole midagi, ainult võita.

Liivamägi hüppab basseini ka 50 m rinnuliujumises kus eelmisel tiitlivõistlusel kordas ta Martti Aljandi rahvusrekordit 26.86 ning tänase päeva seisuga nad jagavad seda rekordit. Poolfinaali pääsemiseks tulekski näidata Eesti rekordi väärilist aega või isegi veidi paremat. Kriitilise tähtsusega saavad ujumises olema pööre ning kuidas klapib finiš. 

Finaalikohta Liivamägil on raske püüda aga ei oleks üllatav kui ta pääseb poolfinaali ning lausa mitu korda. Taolise saavutuse korral võib tiitlivõistlused lugeda õnnestunuks. Loodame, et kohe esimese stardiga saab ujuja positiivse emotsiooni kätte nagu see juhtus aasta tagasi EM-il Iisraelis. 

Liivamägi isiklikud rekordid:

50 m rinnuli - 26.86
100 m rinnuli - 57.82
200 m rinnuli - 2.06.43
100 m kompleksi - 53.45
200 m kompleksi - 1.55.66

PÜSIGE LAINEL!