9. jaanuar 2017

8 noort Eesti ujujat kellel 2017 aastal silma peal hoida

Janter Suun
Eesti ujumises on hetkel käsil huvitav periood. Vanemad ujujad nagu Martin Liivamägi ja Martti Aljand hakkavad prille vaikselt varna riputama ning noored üritavad pildile pääseda. 

Kuna tihtipeale kõik noored tegijad meedias pildile ei saa, kuigi peaks, siis toob Priit Aaviku Ujumisblogi välja kaheksa noort alla 17-aastast ujujat kellel tuleks aastal 2017 silma peal hoida.

1. Margaret Markvardt

Ujuja kes pääseb praktiliselt igal võistlusel pildile on Margaret Markvardt. Eelmisel aastal oli 16-aastane piiga väga lähedal enda esimesele individuaalsele täiskasvanute rekordile aga seekord jäi see veel ujumata. Aastal 2016 ujus Markvardt neljal korral uue Eesti juunioride rekordi. 

Naljapäeval ehk 1. aprillil 17-aastaseks saav Markvardtil on suvel ees ootamas Euroopa juunioride meistrivõistlused kus ta saab osaleda viimast korda, sest järgmisel hooajal kuulub neiu juba täiskasvanute sekka. Euroopa juunioride meistrivõistluste poolfinaalkoht peaks talle olema jõukohane ning miks mitte ka finaal.

2. Janter Suun

16-aastane Janter Suun on vaikselt liikumas Eesti kroolisprindi paremikku. Eelmisel aastal viis ta enda 50 m vabaltujumise isikliku rekordi pikas basseinis alla 24-sekundi saades kirja 23.94. Põhjamaade noorte meistrivõistlustel saavutas ta 50 m- ja 100 m vabaltujumises hõbemedalid. 

Sellel suvel on Suuna ees ootamas tema praeguse karjääri kõige tähtsamad võistlused - Euroopa juunioride meistrivõistlused Iisraelis. Kuigi rinda tuleb pista aasta vanemate konkurentidega, siis hea õnnestumise korral võime noormeest näha ujumas ka poolfinaalis. 

3. Kertu Kaare

Kroolisprinter Kertu Kaare on alles 14-aastane aga tulemuste poolest teeb vanematele silmad ette. Kaare on viimase pooleteise aasta jooksul teinud läbi tugeva arengu ning viinud pikas basseinis enda 50 m vabaltujumise isikliku rekordi 26.73 peale ja lühikeses basseinis 26.39 peale. Eesti noorte rekorditest lahutab neiut vastavalt 12 ja 4 sajandikku. Kuna Kaare tähistab sünnipäeva detsembris, siis on need rekordid värisemas igal võistlusel. 

Eelmisel suvel saavutas Kaare aasta vanemate konkurentidega võisteldes Põhjamaade noorte meistrivõistlustel kuldmedali 50 m vabaltujumises. Suvel tuleb tal seda tiitlit taaskord kaitsta. Loodetavasti suudab Kaare näidata arengut ka pikematel kroolidistantsidel ning ohustada ka seal erinevaid rekordeid. 

4. Mark Sovtsa

Rinnuliujumise järelekasvu eest hoolitseb Mark Sovtsa. Eelmisel aastal parandas ta 100 m- ja 200 m rinnuliujumises Eesti poiste tipptulemusi ning võistleb nüüd esimest aastat juunioride klassis. Hetkel jääb Sovtsal lühirajal 100 m rinnuliujumises Eesti noorte rekordist vajaka vähem kui sekund ja poole pikemal distantsil lahutab teda rekordnumbritest veidi enam kui kaks sekundit. Tasub silm 15-aastasele Sovtsale peale panna, sest noorte rekordeid on tal aega purustada ligi poolteist aastat veel. 

Suvel ootab Sovtsat ees taaskord Põhjamaade noorte meistrivõistlused, kus see aasta tuleb ennast tõestada. Eelmisel aastal läks noormehel võistlus aia taha kuid heade asjade kokku langemisel võib Sovtsast tänavu saada rinnuliujumise distantsidel medalinõudleja. 

5. Laura-Liis Valdmaa

Tänavustel Eesti lühiraja meistrivõistlustel oli heas hoos 12-aastane Laura-Liis Valdmaa, kes Eesti lühiraja meistrivõistlustel endast kaks aastat vanemate neidudega võisteldes võitis noorte arvestuses 5 medalit. Alles Noortesarjas võistlev Valdmaa hoiab selles sarjas erinevates vanuseklassides enda käes neli rekordit. 

Võib üsna kindel olla, et noore ujuja areng jätkub ning seda näitas ka Eesti meistrivõistlustel saavutatud 5. koht 200 m seliliujumises täiskasvanute hulgas. 

6. Alex Ahtiainen

15-aastane Alex Ahtiainen on seliliujumises tegemas korraliku arenguhüpet. Novembris viis ta pikas basseinis 100 m seliliujumise isikliku rekordi 1.00,55 peale ning 50 m seliliujumises 27.94 peale. Saab olema huvitav jälgida kui tugevaks kujuneb tema 2017 aasta. 

Ees on teda ootamas Põhjamaade noorte meistrivõistlused ning kui ta suudab 100 m seliliujumises isikliku rekordi viia alla 1-minuti, siis võime Ahtiainenit näha ka poodiumil seismas. 

7. Brita Rannamets

Valdmaa eakaaslane Brita Rannamets oli pea sama edukas Eesti lühiraja meistrivõistlustel. Rannamets võitis 4 medalit noorte arvestuses ning ujus mitmeid ilusaid isiklikke rekordeid. Koos Valdmaaga on nad maid jagamas Noortesarjas ning kui lisada siia hulka ka Heleri Zirk, siis on aastakäik 2004 tulemas heast klassist. 

Rannamets hoiab enda nimel neli Noortesarja rekordit ning aasta jooksul võib teda näha basseinis kimbutamas mitmeid vanemaid konkurente.

8. Karl Mattias Milk

Samuti 12-aastane Karl Mattias Milk on iga võistlusega parandamas enda niigi häid isiklikke rekordeid. Enda nimel hoiab Milk praeguse seisuga kolm Noortesarja rekordit ning kuigi Eesti lühiraja meistrivõistlustel ta endast kolm aastat vanemate poistega võisteldes individuaalset medalit ei võitnud, siis mitmedki treenerid kergitavad kulmu kui see noormees ujub.

Kuna tegemist on noore ujujaga, siis püss võib paukuda igal võistlusel ning eriti head kiirust on ta näidanud rinnuliujumise distantsidel. 

Lisaks üleval toodud kaheksale tublile Eesti noorujujale on basseinides kilomeetreid kogumas ka paljud teised tegijad. Milliseks kujuneb meie noorujujate aasta? Loodetavasti ikka edukaks, aga seda näitab juba tabloo ning, et seda nähes saaks tasutud kõik ränk töö ja vaev.

PÜSIGE LAINEL!