2. aprill 2017

10 huvitavat fakti Eesti koondislaste esituste kohta Baltimaade meistrivõistlustel

Eile lõppesid Riias kaks päeva kestnud Baltimaade meistrivõistlused, mis päädis Eesti täiskasvanute- ja noorte koondise üldvõiduga. Ujuti ka kaks uut Eesti rekordit ning juunioride rekord.

Toon Teieni 10 huvitavat fakti Eesti koondislaste esituste kohta Baltimaade meistrivõistlustelt. 

1. Ujuti 16 uut Eesti hooaja tippmarki

Kahe päeva jooksul ujuti Riia basseinis 16 uut Eesti hooaja tippmarki. Kõige enam tippmarke (3) ujusid meie rinnuliujujad Martin Allikvee ja Maria Romanjuk. Võrdluseks möödunud aasta Baltimaade meistrivõistlustel ujuti 15 hooaja tippmarki.

2. Eestlased said kaela 76 medalit

Eesti koondise ujujad said poodiumile astuda 76 korral. Täiskasvanud võitsid 42 medalit (18 kulda) ja noored 34 medalit (10 kulda). Meestest oli edukaim Kregor Zirk ja naistest Maria Romanjuk kolme individuaalse kuldmedaliga. Noormeestest oli koondise edukaim Alex Ahtiainen ja neidudest Melissa Priidel.

3. Parimad sooritused tegid eestlased

Kui võtta aluseks FINA punktitabel, siis nii meestest kui naistest kuulusid parimad tulemused eestlastele. Meestest oli parim Martin Allikvee 200 m rinnuliujumisega (862 punkti) ja naistest Maria Romanjuk 100 m rinnuliujumisega (788 punkti). Meeste TOP 10 parema tulemuse hulka kuulus kuus eestlast ja naistel oli selleks numbriks viis ujujat. 

4. Kokku tehti 1222 starti

Kahe päeva jooksul tehti 1222 starti. Naised hüppasid vette 498 korda ja mehed 724 korda. 

5. Veronika Olem alistas esmakordselt Sigrid Sepa

Üllatuslikult tõusis koondise esinumbriks seliliujumises Veronika Olem. Ta püstitas suured isiklikud rekordid 100 m- ja 200 m seliliujumises ja alistas esmakordselt pikas basseinis koduse tipu Sigrid Sepa. Lisaks oli Olem osaline ka 4x100 m kombineeritud Eesti rekordi püstitamisel. Siiski on kõik olulised võistlused veel tulekul ning Sepp pole oma viimast sõna veel õelnud.

6. Noored kiiremad kui täiskasvanud

Vaid ühel alal oli noorteklassi ujuja kiirem naistest. See juhtus naiste 200 m vabaltujumises kui 2003 aastal sündinud Ieva Maluka sai kirja ajaks 2.08,32. Täiskasvanute klassis oli kuldmedali hinnaks tänavu 2.08,82.

7. Eesti saavutas kaks kolmikvõitu

Vaid kahel korral juhtus võistluste ajal see, et poodiumi vallutasid vaid eestlased. Meeste 100 m vabaltujumises täiskasvanutele saavutas Eesti kondis lausa nelikvõidu, lisaks olid poodiumil kõik eestlased ka noorte neidude 200 m seliliujumises.

8. Mehed vs Naised

Kui võrrelda meeste võidutulemusi ja naiste võidutulemusi FINA punktitabeli alusel, siis mehed võtavad ühepoolse võidu. Nad pälviksid 16 alavõitu ning naised vaid ühe. Noorteklassis olid paremad aga tüdrukud seisuga 9:5. See näitab seda, et täiskasvanute klassis on meeste tase märgatavalt kõrgem kui naistel. Noortel aga liigub kaalukauss tüdrukute suunas.

9. Vaid kaks ujujat stardis

Naiste 200 m liblikujumises oli stardis vaid kaks naist - leedulanna ja lätlanna. Siinkohal läheb kivi koondise peatreeneri Janno Jürgensoni kapsaaeda, kes ei ole kursis koondise komplekteerimisega. Juhul kui eestlased oleksid napilt kaotanud, siis oleks just sel alal läinud kaduma tähtsad punktid. Ka naiste 400 m kompleksujumises oli vaid üks eestlanna, kuigi punkte toovad riigi kaks kõige kiiremat.

10. Sagedased poodiumi külastajad

Rohkem kui ühe individuaalse medali teenis tänavustelt võistlustelt 20 koondislast. Täiskasvanute arvestuses oli neid 13 (8 meest + 5 naist) ja noorte arvestuses seitse (3 noormeest + 4 neidu).

PÜSIGE LAINEL!