16. aprill 2017

10 huvitavat fakti Tartu Kevade võistlustulemuste kohta

12. korda toimunud rahvusvaheline ujumisvõistlus Tartu Kevad on selleks aastaks lõppenud. Kahe päeva jooksul tehti mitmeid tipptulemusi ja ujuti ka korralikul hulgal võistluste rekordeid. Lisaks sellele saab tulemustest välja lugeda hulgi põnevaid fakte.

Toon Teieni kümme huvitavat fakti Tartu Kevade võistlustulemuste kohta:

1. Kõige edukam klubi Garanti Spordiklubi

Tartu Kevadel oli kõige edukam klubi Garanti Spordiklubi. Nad võitsid kahe päevaga üheksa kuldmedalit ning ühtekokku 18 medalit. Kõige enam medaleid võitis aga Ujumise Spordiklubi ja TOP Ujumisklubi kelle saldoks jäi 20 medalit. Vähemalt ühe medali täiskasvanute arvestuses võitis 15 erinevat klubi.

2. Parimad tulemused Allikveel ja Romanjukil

Eesti parimad rinnuliujujad Martin Allikvee ja Maria Romanjuk olid tänavu omaette klassist. Nad võitsid kõik kavas olnud rinnuliujumise distantsid. Huvitav on aga see, et Allikvee kolm rinnuliujumise tulemust olid ka kolm võistluste parimat sooritust meeste seas ning sama saavutusega sai hakkama Romanjuk naiste konkurentsis. 

3. Püstitati 5 uut Eesti hooaja tippmarki

Kahe päeva jooksul näidati viiel erineval distantsil selle hooaja parimad tulemusi Eesti ujujate esituses. Kõige enam hooaja tippmarke ujus (2) aga pärnakas Endri Vinter kes oli parim 50 m- ja 100 m seliliujumises. Lisaks said uute Eesti hooaja tippmarkidega hakkama veel Margaret Markvardt (50 m selili), Martin Liivamägi (200 m kompleksi) ja Daniel Zaitsev (50 m liblikat). 

4. Eesti kõigi aegade TOP 10 tabelisse ujuti neli tulemust

Tänavusel võistlusel näidati ka Eesti kõigi aegade TOP 10 hulka kuuluvaid tulemusi. Maria Romanjuk sai sellega hakkama kolmel korral. Parim esitus oli 200 m rinnuliujumises kus ta ujus Eesti kõigi aegade teise tulemuse. Martin Allikvee ujus samal distantsil kõigi aegade neljanda aja. 

5. Enim medaleid Markvardti ja Zirgi kaela

Kõige enam medaleid võitsid tänavu Margaret Markvardt ja Kregor Zirk. 17-aastane Markvardt astus täiskasvanute arvestuses poodiumile lausa kuuel korral millest neli olid kuldsed. Meestest võitis Zirk samuti kuus medalit, igat medalit kaks korda. Noorte arvestuses olid parimad Alex Ahtiainen (4) ja Brita Rannamets (5).  

6. Kokku jagati 1880 eurot auhinnaraha

Tartu Kevadel pälvisid alade võitjad 50 eurot auhinnaraha. Noorte arvestuses oli võitjale ettenähtud 30 eurot. Kahe päeva jooksul jagati 1880 eurot auhinnaraha. Suurim palgapäev oli Markvardtil ja Kertu Ly Alnekil kes täiendasid oma rahakotti 200 euro võrra.

7. Kahe päeva jooksul 1128 võistlusstarti

Tartu Kevadel tehti 1128 individuaalset võistlusstarti. Naised tegid nendest 550 ja mehed 578.

8. Püstitati 11 uut võistluste rekordit

Kahe päevaga uuendati Tartu Kevade võistluste rekordeid 11. korral. Kolmel korral tegi tabelisse uuenduse Maria Romanjuk, kahel korral Margaret Markvardt ja Martin Allikvee.

9. Kõige napima võidu saavutas Degtjarjov

Kõige napima võidu tänavusel võistlusel teenis Pjotr Degtjarjov alati pingelises 50 m vabaltujumises. Ta alistas Daniel Zaitsevi vaid nelja sajandikuga. Omakorda suutis Zaitsev 100 m liblikujumises edestada Kregor Zirki vaid 10 sajandikuga. 

10. Kõige enam napilt kuldmedalita jäänud ujuja

Noorte arvestuses võistelnud Brita Rannamets saavutas lausa viiel alal hõbemedali. Need olid ka tema ainukesed medalid ehk võiduni seekord ta ei küündinud. Siiski on tal võimalus vigade parandus teha järgmine aasta kuna ta võistles endast aasta vanematega.

PÜSIGE LAINEL!