16. juuni 2017

Kaheksa distantsi Eesti meistrivõistlustel kus võitja on teada enne starti

Homme algavatel Eesti meistrivõistlustel on kahtlemata põnevaid vastasseise kui ka distantse kus võitja on praktiliselt enne starti teada. Ühest küljest on ühe ujuja dominatsioon hea, sest see annab konkurentidele lisamotivatsiooni, kuid teisest küljest kaob igasugune põnevus ära.

Toon Teieni kaheksa distantsi Eesti meistrivõistlustel kus võitja on teada enne starti. Muidugi tasub märkida, et üllatusi võib juhtuda ja need ujujad ei astu poodiumi kõige kõrgemale astmele, kuid see stsenaarium on vähetõenäoline.

1. Maria Romanjuk - 200 m rinnuli

Rio olümpialase Maria Romanjuki ülekaal teiste ees sel distantsil on meeletu. Romanjuki hooaja tippmark järgmise ujuja ees on enam kui seitse sekundit parem ning kolmanda ees enam kui 10 sekundit. Saame näha mis taktikaga 20-aastane Romanjuk seda distantsi ujuma läheb, aga kuldmedali võib tema jaoks juba valmis sättida. Romanjuki ülekaalust sel distantsil annab veel tooni asjaolu, et Eesti kõigi aegade kümnest parimas tulemusest kuulub talle üheksa. 

2. Daniel Zaitsev - 50 m liblikat

Kuna tänavustelt meistrivõistlustelt jääb eemale Kregor Zirk, siis on Daniel Zaitsevi elu 50 m liblikujumises tükk maad kergem. Eelmisel aastal viis Zaitsev Eesti rekordi sel distantsil 23.85 peale ning kuigi tänavu loodab ta tippvormis olla juuli lõpus toimuval MM-il, siis tema võitu sel distantsil on raske väärata. Zaitsevi hooaja tippmark aprilli keskel ujutud 24.36 ning peale Zirgi ei ole ükski Eesti ujuja lähedalegi jõudnud 25-sekundi piiri alistamisele. 

3. Margaret Markvardt - 100 m liblikat

Kerge jalutuskäik pargis saab olema ka Margaret Markvardtil 100 m liblikujumises. Kui Markvardt on tänavu parimana kirja saanud 1.02,44, siis järgmine konkurent alles 1.06,29. Oleks tänavu stardis Gerda Pak või Alina Kendzior, siis võiks minna ka nö "madinaks", aga tänavu on Markvardt eelkõige vastamisi stopperiga. 

4. Martin Liivamägi - 200 m kompleksi

Eesti rekordiomanik Martin Liivamägi on seda distantsi domineerinud juba enam kui kümme aastat kodumaastikul. Kuigi tänavu pole ta ehk kõige teravamas hoos, siis talle vastast leida sel distantsil on keeruline. Ühtegi nõrka lüli tal kompleksujumises ei ole ning konkurendid sellega uhkustada ei saa. Kindlasti üritavad talle kandadale astuda klubikaaslane Frank Johan Ojarand ja Silver Hein, aga Liivamägi jaoks paguneid ilmselt seekord ei jätku. 

5. Maria Romanjuk - 100 m rinnuli

Nii nagu oli 200 m rinnuliujumises on ka poole lühemal distantsil. Romanjuk on teistest paraku peajagu üle. Isegi kui ta vormis ei ole, siis peavad konkurendid ennast ületama, et temaga konkureerida. Tema hooaja tippmark on Eesti rekordi maiguline 1.09,64 ning järgnev konkurent jääb ligi kolme sekundi kaugusele. Tõsi, ilmselt Eesti meistrivõistlustel on vahe väiksem, aga et Romanjuk selle distantsi kaotaks peab juhtuma kerget viisi ime. 

6. Martin Allikvee - 200 m rinnuli

Alates aastast 2014 kui Martin Allikvee hakkas sel distantsil mehetegusid tegema on kodused konkurendid pidanud tunnistama mehe paremust. Allikvee paremus järgnevate konkurentide ees on ligi kuus sekundit kui võtta aluseks tänavuse hooaja tulemused. Lisaks arvestada fakti, et tegemist on Rio olümpialase hooaja viimase etteastega, siis seda väiksem võimalus on konkurentidel teda üllatada. Allikvee jaoks võib poodiumi esimese astme ära broneerida.

7. Margaret Markvardt - 400 m kompleksi

Kui rääkisime, et Markvardtil on 100 m liblikujumises jalutuskäik pargis, siis 400 m kompleksujumises tundub tal olevat vaid läbiujumise vaev ning Eesti meistritiitel on tema. Markvardti hooaja tippmark järgneva konkurendi ees on ligi 14-sekundit (!!!) parem. Ujumises saab seda vahet mõõta lausa kalendriga. Kui midagi katastroofilist ei juhtu, mis on ilmselt ka tõenäoline, siis Markvardt saab sel distantsil triumfeerida.

8. Pjotr Degtjarjov - 100 m vabalt

Kuigi 100 m vabaltujumine on väga konkurentsirohke ala ning osavõtjaid on samuti palju, siis üks mees paistab teistest enam silma ning selleks on Pjotr Degtjarjov. Viimase seitsme aasta jooksul on ta Eesti meistrivõistlustel alati võitnud sel distantsil kuldmedali v.a aastal 2014 kui tuli tunnistada Ralf Tribuntsovi paremust, kes muide tänavu ei võistle. Degtjarjovi stabiilsus on olnud muljetavaldav ning kuigi noored kalad võivad näidata häid aegu tänavu, siis kroolikunni vastu sellest ilmselt ei piisa.

PÜSIGE LAINEL!