11. juuli 2017

Eesti ujumise tulevikulootus Alex Ahtiainen areneb suurte sammudega

Möödunud nädalavahetusel toimunud Põhjamaade noorte meistrivõistlustel tegi eestlastest parimad esitused 16-aastane Alex Ahtiainen. Ta võitis individuaalselt kuldmedali 100 m liblikujumises ning veel kolm pronksmedalit. Lisaks aitas ta Eesti koondise kolmel korral teateujumistes poodiumile naastes koju seitsme medaliga.

"Jään oma esitustega väga rahule," tunnistas Ahtiainen. "Mul läks väga hästi võrreldes eelmise aasta võistlusega kuigi 100 m selili oleks tahtnud ujuda alla minuti."

Igapäevaselt Tamsalus Mare Järve käe all treeniv Ahtiainen on tõusnud omaealiste seas vabariigi parimaks ujujaks. Ennast peab ujuja eelkõige selili- ja liblikujujaks. "Põhjamaade meistrivõistlustel keskendusin rohkem liblikujumisele, sest seal oli kuldmedali võimalus, aga tunnen ennast väga hästi ka seliliujumises." 15-16 aastaste noormeeste Eesti hooaja edetabelis hoiab ta liidritulemust lausa kuuel distantsil.

Enda häid tulemusi seletab noor ujuja, aga tubli trenni tegemisega. "Arvan, et edu põhjuseks on olnud palju trenni, oleme palju harjutanud tehnikat kui ka teinud režiimiujumist, et parandada minu vastupidavust ja kiirust." Kuigi üks väga edukas võistlus on Ahtiainenil nüüd seljataga, siis hooajale paneb ta punkti Euroopa noorte olümpiafestivalil, mis toimub tänavu Ungaris ning algab 22. juulil. Eesmärgiks sellel võistlusel on noormees endale võtnud ujuda võimalikult lähedale Eesti noorte rekordile 100 m seliliujumises, mis kuulub ajaga 58.65 ühele tema eeskujudest Ralf Tribuntsovile. Ahtiaineni isiklik rekord sel distantsil on 59.71 ehk rekordi ülelöömine ei saa olema kergete killast.

"Eesmärk on ujuda võimalikult lähedale 100 m seliliujumise noorte rekordile kui ka parandada isiklikke rekordeid teistel aladel," sõnas Ahtiainen. "Üritan ennast ujuda kõrgemale tasemele ning anda endast parima." Kuigi tegemist on alles noore ujujaga, siis eesmärgid tulevikuks on tal juba paigas. "Tahaksin jõuda Eesti absoluutklassi tippu ning jõuda ka näiteks Tokyo olümpiamängudele, lisaks tahaksin tegeleda ujumisega nii kaua kui suudan."

Ujujaid kellele ta alt ülesse vaatab on mitmeid. "Eestlastest on minu eeskujudeks Kregor Zirk, Martin Allikvee, Ralf Tribuntsov ning maailmastaaridest Ryan Murphy, Chad le Clos ja Michael Phelps. Vaatan neile alt ülesse, sest nad on tugevad ujujad ja alati vaatan nende tehnikat ning kiirust ja proovin ujuda sama hästi kui nemad."

PÜSIGE LAINEL!