22. juuli 2017

MM-i eelvaade: Kas Tribuntsov viib sinimustvalge peale kuue aastast pausi taas poolfinaali?

Juba homme teeb esimene eestlane stardi tänavusel MM-il, mis toimub Budapestis. Koondise liidriks võib tänavu pidada 22-aastast Ralf Tribuntsovi, kelle õlul lasuvad vaat, et koondise kõige suuremad pinged.

Igapäevaselt Lõuna-California ülikoolis (USC) treeniv Tribuntsov hüppab MM-il vette enda kahel põhialal 50 m- ja 100 m seliliujumises. 

Tribuntsovi on rahvusvahelisel areenil edu saatnud just lühirajal. 50 meetri basseinis seda oodatud läbimurret veel toimunud ei ole, kuid saavutusi ette näidata on juba omajagu. Möödunud aasta Euroopa meistrivõistlustel oli ta ainuke eestlane, kes individuaalsel distantsil poolfinaali jõudis. Ka tänavusel MM-il oleks fantastiline saavutus poolfinaali jõudmine. Viimased kaks nädalat on ta aktimaliseerinud ning valmistunud enda ülikooli sportlastega Itaalias. 

Debüüdi tegi Tribuntsov MM-il kaks aastat tagasi Kaasanis. Ta ujus uue rahvusrekordi nii 50 m- kui ka 100 m seliliujumises. Parimaks jäi tal 21. koht 50 m seliliujumises. Toona jäi poolfinaal vaid 16 sajandiku kaugusele. See tulemus oli kaks aastat tagasi ka eestlaste parim resultaat. 

Tribuntsov alustab MM-i 100 m seliliujumisega. Kaks aastat tagasi viis ta enda isikliku rekordi sel distantsil 55.03 peale ning nüüd on silme ees tulemus, mis algab 54 sekundiga. Poolfinaali jõuda sel distantsil on vägagi keeruline ning nõuaks eestlaselt veidi enda ületamist. Poolfinaal pääsmeid hakatakse jagama ajaga 54.00-54.30 ringis ning seega peab Tribuntsov parandama rahvusrekordit suuremal määral. Ta näitas tänavusel hooajal jardibasseinis väga head edasiminekut ning ei ole võimatu, et serveerib ilusa üllatuse ka nüüd pikas basseinis.

Tasub veelkord ära märkida, et tänavusel MM-il on hirmkõva tase. Meeste 50 m seliliujumises on Tribuntsovil head väljavaated jõuda maailma 16 kõige kiirema mehe hulka. Tema kaks aastat tagasi ujutud rahvusrekord on numbritega 25.45. Kui Tribuntsov suudab enda tippmarki parandada kahe kümnendiku võrra, siis uksed poolfinaaliks võivad hakata vabanema. Loodetavasti suudab eestlane peale kuue aastat pausi viia sinimustvalge taas poolfinaali.

Tribuntsovi ajakava MM-il:

24. juuli - 100 m selili eelujumine
29. juuli - 50 m selili eelujumine

PÜSIGE LAINEL!