24. juuli 2017

Sjöström ja Efimova jäid juuksekarva kaugusele maailmarekorditest

Budapestis jätkuval MM-il on lõppenud teine võistluspäev, mis oli taas täis põnevaid ujumisi. Täna õhtul jagati medaleid neljal distantsil. Võistluspäeva kõige säravamad tulemused ujusid rootslanna Sarah Sjöström ja venelanna Yulia Efimova. 

Järjekordse sooloujumise tegi eile 100 m vabaltujumises maailmarekordi ujunud rootslanna Sarah Sjöström

Ta võitis kindlalt enda lemmikalal 100 m liblikujumises ajaga 55.53, mis on ka uus võistluste rekord. Sjöström tegi suurepärase ujumise ning tema enda nimel olev maailmarekord oli samuti käeulatuses, aga viimased tõmbed ei klappinud ning jäi vaid viie sajandiku kaugusele ilmarekordist. Siiski peale ujumist oli rootslanna vägagi rahulolev, kes võitis enda neljanda maailmameistritiitli sel alal. Hõbeda pälvis uue Austraalia rekordiga Emma Mckeon (56.18) ja pronksmedali ameeriklanna Kelsi Worrell (56.37), kes õppis ühes ülikoolis Alina Kendzioriga. 

Meeste 100 m rinnuliujumises säras britt Adam Peaty, kes ohustas ka enda nimele kuuluvat maailmarekordit 57.13. Ta läbis distantsi kõigi aegade teise tulemusega 57.47 ning püstitas ka uue võistluste rekordi. Kindlalt maailmameistriks kroonitud Peatyle kuulub nüüd 12 kõigi aegade parimat tulemust, lähimat konkurenti edestas britt enam kui sekundiga. Hõbemedali võitis ameeriklane Kevin Cordes (58.79) ja pronksi venelane Kirill Prigoda (59.05).

Detsibellid Budapesti ujulas tõusid maksimumini kui tutvustati 200 m kompleksujumise naisi ja eelkõige maailmarekordinaist kodupubliku ees võistlevat Katinka Hosszut. Maailmameistriks tuligi Hosszu ajaga 2.07,00 ning rahvas hullus areenil. Ungarlanna võitis enda kolmanda järjestikuse MM kuldmedali sel distantsil. Hõbedale tuli jaapanlanna Yui Ohashi, kes pääses finaali viimasena ehk kaheksandana. Tema tulemuseks oli suurepärane 2.07,91 ning pronksi pälvis ameeriklanna Madisyn Cox tulemusega 2.09,71.

Britid võitsid kuldmedali ka 50 m liblikujumises. Suurepärase stardi teinud Ben Proud läbis distantsi ajaga 22.75 ning saavutas enda karjääri esimese MM kuldmedali. Tegemist on ka uue Suurbritannia rekordiga. Proud treenis pikalt koos Kregor Zirgiga Plymouthis Jon Ruddi käe all, aga nüüd paikneb Türgi profiklubis kuhu sügisel suure tõenäosusega siirdub treenima ka Zirk. Hõbemedalile tuli 37-aastane vanameister Nicholas Santos Brasiiliast tulemusega 22.79. Tihedas finaalis pälvis pronksi Ukraina ujuja Andrii Govorov ajaga 22.84.

Põnevuslahingud homme ees ootamas 

Yulia Efimova
Poolfinaalides näitas head minekut Yulia Efimova, kes jäi 100 m rinnuliujumises leedulanna Ruta Meilutyte maailmarekordist vaid ühe sajandiku kaugusele saades ajaks 1.04,36. Efimova on paljudele vastuoluline ujuja kuna paar aastat tagasi jäi ta vahele dopinguga ning kandis 16-kuulist võistluskeeldu. Enne Rio olümpiat avastati, et ta on taaskord dopinguga patustanud ning seekord meldooniumiga, kuid pääses karistusest tehnilise vea tõttu ning võitis Rios ka medaleid. Pärast seda on Efimova vastu pidanud võtma palju kriitikat. Homses finaalis Efimoval kerge olema ei saa, sest Lilly King ujus poolfinaalis 1.04,53 ja Meilutyte 1.05,06.

Teine põnev finaal homme on kahtlemata meeste 100 m seliliujumine. Poolfinaalide kiireim oli hiinlane Xu Jiayu ajaga 52.44, kes võttis paar meetrit enne finišit isegi käigu välja. Enda esimest individuaalset maailmameistritiitlit jahib Rio olümpiavõitja Ryan Murphy, kes hoiab enda käes ka maailmarekordit 51.85, mis homme õhtul on kahtlemata ohus. Kolmas jokker finaalis on Londoni olümpiavõitja 32-aastane Matt Grevers, kes näitas poolfinaalides kolmandat aega.

II päeva maailmameistrid:

100 m rinnuli - Adam Peaty - 57.47
100 m liblikat - Sarah Sjöström - 55.53 
50 m liblikat - Ben Proud - 22.75 
200 m kompleksi - Katinka Hosszu - 2,07,00

Kõik tulemused leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!