17. august 2015

Rio OM-i finaalujumised algavad kohaliku aja järgi kell 10 õhtul

2016 Rio de Janeiro olümpiamängudel algavad eelujumised kell 1 päeval ning õhtused finaalujumised on planeeritud algama kell 10 õhtul.

Suurimaks põhjuseks miks Rio OM-i eelujumised ja finaalujumised nii imelikul ajal on seoses sellega, et antud kellaaegadel on USA-s põhiline teleka vaatamise aeg. Kuna sport on raha, siis on sätitud ujumise kellajad just vastavalt USA televaatajate järele.

Kui kohaliku aja järgi toimuvad eelujumised kell 1 päeval ja finaalujumised kell 10 õhtul, siis eestlastele on need ajad vastavalt kell 7 hommikul ja kell 4 päeval. Mis Eesti ujumisfännidele teevad ujumise ülekannete jälgimised üsna mugavaks. 
Kuigi antud ujumiste kellaaegu on teravalt kritiseeritud. Avalikus kirja Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) kirjutati, et antud kellaajad annavad USA ujujatele sportliku eelise võrreldes sportlastega, kes on pärit Euroopast, Aasiast või Austraaliast. Austraalia treener Jacco Verhaeren ütles, et see on "vastutustundetu otsus".
Samuti on avaldatud muret, et ujujad jäävad ilma soojast toidust sportlaste külas kuna finaalujumised, pressikonverentsid ja dopinguproovid võtavad kaua aega, siis jõuavad nad sportlaste külla alles varastel hommikutundidel.
ESPN väidab, et ujujad saavad ööbida kõige kõrgematel kõrgustel sportlaste külas, mis annab neile võimaluse magada rahulikult kuna teised sportlased hakkavad "tegutsema" juba varastel hommikutundidel.
Sama muret jagavad väidetavalt ka teised spordialad - võrkpall, rannavõrkpall, korvpall.
Püsige Lainel!