7. märts 2016

Karikavõistlustel taaskord probleem stardipukkidega

Aura ujula
Nädalavahetusel toimusid Tartus Eesti karikavõistlused kus taaskord oli probleem stardipukkidega. Nimelt starditi tavalistelt Aura ujula statsionaarsetelt stardipukkidelt kus puudus jalatugi, mida maailmas kasutatakse juba viimased seitse aastat. 

Võistluste viimasel päeval, 50 m rinnuliujumise võitnud Filipp Provorkov, tegi starti viiendalt rajalt kui järsku kostus kõva raks ning oli selge, et stardipukk oli katki läinud. Kohtunikud siiski võistlust alguses ei peatanud vaid lasti ülejäänutel rinnuliujujatel oma stardid ära teha, mis samas pani ohtu ujujate tervise.

Pärast 50 m rinnuliujumise lõppu toimus ligi 35-minutiline tehniline paus mille käigus vahetati ära stardipukk. Võistluste peakorraldaja oli Eesti Ujumisliit ning koha peal viis võistlust läbi Tartu Ujumisklubi. Mäletavasti novembri lõpus toimunud ujumisvõistlusel Tartus Aura ujulas kaotasid kaks noorujujat stardipukkide tõttu enda sõrmeotsad.

Eesti esisprinter Tess Grossmann oli väga pettunud võistluste lõppedes: "Ma olen väga pettunud, et ühele Eesti suurimale võistlusele ei suudeta isegi normaalseid pukke organiseerida." Teatavasti on tegemist olümpiahooajaga ning eriti sprindidistantsidel on jalatoega pukkide olemasolu äärmiselt tähtis. 

Eesti Ujumisliit eesotsas Karol Kovaneniga ei ole suutnud muretseda olümpiahooajaks korralikud stardipukid, mis vastaksid ujujate ootustele. Eesti karikavõistlustel oli kuulda suurt nurinat Eesti ujujate poolt, et starti peab tegema pukkidelt, mida kasutati viimati võistlusolukorras 2008 aastal. Ka Venemaalt tulnud külalisvõistlejad ei suutnud imestust tagasi hoida, et kas tõesti selliste pukkide pealt võistlus toimubki.

PÜSIGE LAINEL!