25. mai 2016

Eesti tipud hakkavad olümpianorme jahtima Leedu meistrivõistlustel

Martin Allikvee
Homme algab Kaunases kolm päeva kestvad Leedu meistrivõistlused. Lisaks kohalikele ujujatele on võistlustele sõitmas ka käputäis Eesti ujujaid, kellest nii mõnigi üritab ujuda võimalikult lähedale Rio olümpiamängude A-normatiivile. 

Euroopa meistrivõistlustel 200 m rinnuliujumises Eesti rekordi ujunud Martin Allikvee on üks nendest, kes üritab endale Leedus Rio olümpiakoha välja võidelda. Siiski märgib ta, et nädal aega kestnud Euroopa meistrivõistlused on jätnud talle jälje. "EM võttis nii füüsiliselt kui ka vaimselt väga läbi, et ei oskagi öelda, mis saama hakkab," märkis ujuja. 

Et tagada endale Rio olümpiakoht praeguse seisuga, siis peab Allikvee ujuma 100 m rinnuli ajaga 1.01.36 ning 200 m rinnuli ajaga 2.14.55. "Eesmärk on ujuda kiiremini kui EM-il,"ütles Allikvee. 21-aastane ujuja näitas Londonis aegu vastavalt 1.01.60 ja 2.14.97.


Maria Romanjuk
Hetkel olümpiakohast kinni hoidev Maria Romanjuk üritab Leedus parandada vigu, mis ta tegi Londonis toimunud EM-il. "Tahan parandada vigu mida ma tegin EM-il," ütles Romanjuk enne Leedu meistrivõistlusi. "EM andis mulle positiivseid emotsioone juurde, mis kindlasti aitavad mul parandada vigu mis ma tegin."

19-aastane Romanjuk on hetkel kvoodialusel hoidmas kinni naistele mõeldud olümpiakohast. Eelmisel suvel toimunud MM-il näitas ta 100 m rinnuliujumises aega 1.09.49, mis oli ka uus Eesti rekord. Äsja lõppenud EM-il sai ta enda põhidistantsil kirja ajaks 1.09.95. Lisaks on ta Eesti rekordomanik ka 200 m rinnuliujumises tulemusega 2.31.37.

Pjotr Degtjarjov
EM-i avapäeval meeste 4x100 m vabaltujumises viimast vahetust ujunud Pjotr Degtjarjov näitas Eesti kõigi aegade kiiremat teateujumise vaheaega - 48.90. Kahjuks individuaalselt 22-aastasel Degtjarjovil ujumised ei õnnestunud, kui 100 m vabaltujumises sai ta kirja ajaks 50.86 ning 50 m vabaltujumises 22.91. "Eesmärk on ikka ujuda kiiremini kui Londonis," mainis ujuja. "Füüsiliselt olen kindlasti rohkem väsinud kui vaimselt, kuid natuke on veel aega, et ennast 100% kokku võtta."

Napsata endale Rio olümpiapilet peaks Degtjarjov 100 m vabaltujumises näitama vähemalt aega 49.70, mis annaks talle praeguse seisuga kvoodialusel suurima punktisumma. 50 m vabaltujumises on tema suurimad lootused ujuda võimalikult lähedale Rio A-normatiivile (22.27) ning loota, et ta saab maailma ujumisliidu (FINA) käest kutse võistlustele. Selleks tuleks näidata vähemalt aega 22.40.

Lisaks stardivad kolme päeva jooksul eestlastest veel Filipp Provorkov, Kätlin Sepp ja Henri Reinsalu.

Leedu meistrivõistlused toimuvad formaadis, et hommikuti on eelujumised ja õhtuti finaalid. 50 m distantsidel on kavas lisaks finaalile ka poolfinaalid. 100 m ja 200 m distantsidel on kavas nii A finaal kui ka B finaal. A-finaalis saavad õhtuti ujuda ka välismaalased sh ka eestlased kui nad peaksid sinna pääsema. B-finaalis saavad osaleda vaid leedukad. 

Leedu MV startlisti leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!