13. mai 2016

EM-i EELVAADE: Kui kiirelt kroolivad krooliujujad?

Eesti koondise krooliujujad
Juba homme sõidab Eesti koondis Londonisse, et alustada esmaspäeval Euroopa meistrivõistlusi. Täna on tutvustamisjärjekorras Eesti koondise krooliujujad - Pjotr Degtjarjov, Tess Grossmann ja Andri Aedma. 

Kuigi Eesti koondises on veel üks täiesti nö "puhas" krooliujuja - Kertu Ly Alnek, siis tema tutvustus on juba tehtud ja seda saab lugeda SIIT. Kuid kolm krooliujujat keda ennist mainitud ootab ees raske kadalipp. Vabaltujumine on teatavasti võistlustel kõige enamate osavõtjatega ala ning seetõttu on seal läbi lüüa äärmiselt raske. Kuid teeme tutvust meie krooliujujatega ja vaatame mis šansid neil on.

Pjotr Degtjarjov

Eelmistel Euroopa meistrivõistlustel Berliinis saavutas 22-aastane Pjotr Degtjarjov 50 m vabaltujumises 36. koha. Karjääri parim individuaalne tulemus EM-ilt pärineb aga debüüdiaastal 2012. Toona saavutas ta nii 50 m- kui ka 100 m vabaltujumises 32. koha. Nüüd oleks selliste kohtadega leppimine mehe enda jaoks ilmselge pettumus.

Pjotr Degtjarjov
Starti tuleb Degtjarjov oodatult 50 m- ja 100 m vabaltujumises. Viimasel alal on ta ka ajaga 49.56 Eesti rekordiomanik aastast 2013. Olümpiakoha saavutamine tundub kõige reaalsem olevat 50 m vabaltujumises. Eelmisel hooajal näidatud isiklik tippmark 22.59 on küll vaid 32 sajandikku kehvem Rio mängude A-normatiivist kuid, et pääseda OM-ile tuleks näidata aega 22.40 või kiiremat. Selle aja välja ujumisel võib Degtjarjov vaikselt loota ka FINA poolt olümpiakutset, kuid enne tuleb see aeg ära ujuda. Poolfinaali pääsemiseks peaks Degtjarjov kordama enda isiklikku tippmarki või ujuma isegi kiiremini. 

100 m vabaltujumises on lood veidi teistsugused. OM-i normi täitmise ajal on ta sel distantsil näidanud aega 49.71, mis annab 840 FINA punkti. Sama palju FINA punkte on ka Ralf Tribuntsovil 100 m seliliujumise eest. Kuid kuna kvoodi alusel pääseb Riosse vaid üks meesujuja, siis tänu sellele et Tribuntsov saavutas eelmisel suvel MM-il kõrgema koha on just tema hetkel kinni Rio piletis. Degtjarjov peaks seega ujuma kindlasti alla 49.70 kui ta tahab hellitada olümpialootusi sel alal. Seda muidugi juhul kui ükski teine meesujuja veelgi rohkem FINA punkte ei saa. 100 m vabaltujumises hakkab poolfinaaliuks sulguma just 49.50-49.70 kandis. Saame näha kas Degtjarjov pigistab end sinna sisse või mitte. 

Lisaks on Degtjarjov kindlasti veel stardis 4x100 m vabaltujumises. Lisaks on tal võimalus pääseda 4x100 m kombineeritud teateujumisse ja sega kombineeritud teateujumisse. 

Isiklikud tippmargid:

50 m vabalt - 22.59
100 m vabalt - 49.56

Tess Grossmann

Üks väga põnev jälgimine EM-il saab olema Tess Grossmann ja tema ujumised. See hooaeg on ta kaotanud mitmel korral enda kodusele konkurendile Kertu Ly Alnekile ning nüüd on pehmelt öeldes kättemaksu aeg käes. Kuigi ülesandmislehel on Grossmann märgitud ujuma ka 50 m liblikat, siis sellel alal ta ikkagi starti ei lähe. Euroopa meistrivõistluste parim tulemus on Grossmannil kaks aastat tagasi 50 m vabaltujumises saavutatud 28. koht. Debüüdi EM-il tegi aga Grossmann 16-aastaselt Budapestis aastal 2010. 

Tess Grossmann
Seega jääb tema aladeks EM-il sarnaselt Degtjarjovile vaid 50 m- ja 100 m vabaltujumine. Esimesel alal on ta seda distantsi läbinud nii vägevalt kui 25.76. Eesmärgiks on Grossmann endale võtnud kindlasti ujuda alla 26-sekundi. Selle saavutuse täitmine tähendaks ka seda, et ta hakkaks saama ka Ujumisliidult igakuist rahalist toetust. Olümpiamängude pileti lunastaks Grossmann järgmise stseenaariumi puhul. Ta ujub 50 m vabalt ajaga 25.61 ning saavutab selle ajaga 795 FINA punkti. Kui Maria Romanjuk enda FINA punkte ei paranda mida hetkel on tal 794 punkti ja ükski meesujuja A-normatiivi täis ei uju, siis pääseks kvoodi alusel Riosse võistlema just Grossmann. Seega ei tasu veel neiut maha kanda, sest 50 m vabaltujumises on kõik võimalik. Poolfinaaluksed suletakse tänavu ilmselt aja 25.50-25.70 juures, seega võimatu mission sinna pääseda see ei ole. 

Grossmanni kõrvalalaks võib pidada 100 m vabaltujumist. Isiklik rekord 56.89 on täiesti reaalne eesmärk. Kuna sel distantsil jagatakse poolfinaalkohad aja 55.50 kandis, siis uus isiklik tippmark oleks absoluutne õnnestumine. 

Starti on Grossmann tulemas veel naiste 4x100 m vabalt teateujumises. Samuti võib ta koondisesse kuuluda ka 4x100 m sega kombineeritud teateujumises. 

Isiklikud tippmargid:

50 m vabalt - 25.76
100 m vabalt - 56.89

Andri Aedma

Üks kolmest ujujast kes viimasel hetkel Baltimaade meistrivõistlustel lunastas endale EM pääsme oli Andri Aedma. 20-aastane Aedma teeb tänavu EM-il debüüdi. Varasemalt on tal tiitlivõistluste kogemus olemas lühiraja EM-ilt. 

Andri Aedma
Starti on Aedma minemas kolmel vabaltujumise distantsil - 50 m, 100 m ja 200 m. Suurim võimalus parim tulemus teha on 100 m vabaltujumises, alal kus ta täitis ka EM normi. Üllataval kombel on Aedma ajaga 51.43 tänavu Eesti hooaja edetabeli liider, edestades ka kanget kodust konkurenti Degtjarjovi. Siiski saab Aedma jaoks isikliku rekordi ründamine olema väga keeruline. Kuna tippvorm ajastati Baltimaade MV-te jaoks, siis nüüd tekib küsimus, et kui palju on sellest heast vormist säilinud? Fakt on see, et isiklik rekord 51.43 on ohus ning ei oleks ka üllatav kui näeksime aega alla 51-sekundi. Sellel alal on võistlustules lausa neli eestlast - lisaks Degtjarjovile veel Kregor Zirk ja Ralf Tribuntsov. EM-il pannakse paika, kes on Eesti kõige kõvem 100 m vabaltujuja.

50 m- ja 200 m vabaltujumist võib Aedma jaoks lugeda kõrvalaladeks. Kuid isiklik rekord nendel aladel suure tõenäosusega peaks ikkagi sündima. Lühemal distantsil on isiklik tippmark noormehel 23.91 ning pikemal 1.57.13

Kindlasti on Aedma veel startimas meeste 4x100 m ja 4x200 m vabalt teateujumistes. Samuti on tal võimalus pääseda ka meeste 4x100 m kombineeritud teateujumisse ja ka sega kombineeritud teateujumisse.

Isiklikud tippmargid:

50 m vabalt - 23.91
100 m vabalt - 51.43
200 m vabalt - 1.57.13


Euroopa meistrivõistlusteni on veel jäänud vaid 3 päeva ning homme astub lõviosa koondisest Lennart Meri nimelises lennujaamas lennuki peale ning lendab Londonisse. Homme on eelvaateid tulemas lausa kaks tükki ning ülehomme saate lugeda juba viimast eelvaadet. 

PÜSIGE LAINEL!