20. juuli 2016

Kui kaugele jäid Tribuntsov ja Zaitsev Rio olümpiakohast?

Daniel Zaitsev
Maailma ujumisliit (FINA) avaldas Rio olümpiamängudel osalevate ujujate nimed ning nimekiri üllatus vägagi üllatuslikuks kuna B-normiga ujujaid pääses olümpiale harukordselt vähe. Kui neli aastat tagasi pääses B-normiga võistlema 4-8 ujujat ala peale, siis tänavu oli selleks 1-2 ujujat alale. 

Juunikuus suurepäraseid ujumisi teinud Daniel Zaitsev jäi olümpiakohast 18 sajandiku kaugusele. Eesti meistrivõistlustel läbis ta 50 m vabalt ajaga 22.48, millega ta püstitas ka uue Eesti juunioride rekordi. 

Olümpiamängudele pääses tänavu ainult B-normiga 50 m vabalt ujuma vaid üks sportlane. Neli aastat tagasi Londonis pääses B-normiga võistlema 7 sportlast. Viimane B-normatiiv, mis tagas edasipääsu oli 22.30, Rio olümpiamängude A-normatiiv oli aga 22.27

Ralf Tribuntsov
Ralf Tribuntsov, kellel oli täidetud Rio olümpiamängude B-normatiiv 100 m seliliujumises, jäi ihaldatud kohast 57 sajandiku kaugusele. Eelmisel suvel MM-il 100 m selili ajaga 55.03 ujunud Tribuntsov oleks pidanud näitama aega 54.44, et tagada endale pääs olümpiale. 

Sarnaselt 50 m vabaltujumisele saatis FINA ka 100 m seliliujumises vaid 1 B-normatiiviga ujuja Riosse. Londonis saadeti kutse kuuele ujujale. 

Põhjus miks tänavu nii vähesed ujujad B-normatiiviga võistlustele pääsesid on seetõttu, et aina rohkem osaleb võistlustel arengumaade ujujaid. Kuna võistlustele pääseb punktipealt 900 ujujat, siis nö "arengumaade suplejad" võtavad tõeliste ujujate kohad eest ära. Lisaks liigub maailma ujumine selles suunas, et ujuja suudab edukas olla vaid ühel-kahel alal ning ka seetõttu on ujujaid alade peale rohkem laiali jaotunud kui aastaid tagasi.

Eestit esindab Rio olümpiamängudel Martin Allikvee (200 m rinnuli) ja Maria Romanjuk (100 m rinnuli).

Riosse pääsenud meeste nimekirja leiad SIIT:

Riosse pääsenud naiste nimekirja leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!