12. juuli 2016

Tugevad MM-normatiivid muudavad sisemise konkurentsi tuliseks

Daniel Zaitsev
Äsja lõppes Ungaris juunioride Euroopa meistrivõistlused. Järgmisel suvel toimub samas riigis aga Budapesti linnas maailmameistrivõistlused kuhu koguneb kogu maailma paremik. Maailma Ujumisliit (FINA) on seadnud tugevad normid ning seni pole ükski eestlane A-normatiivi suutnud täitnud.

Juhul kui sportlane A-normatiivi ei täida, siis pääseb igast riigist igale alale üks ujuja eeldusel, et tal on täidetud B-normatiiv. See teeb Eesti koondises sisemise konkurentsi vägagi tuliseks kuna põhimõtteliselt pääseb igale alale ujuma vaid üks eestlane. MM-i normatiivid leiad SIIT:

Kõige lähemal A-normatiivile on Daniel Zaitsev. Tänavu viis 18-aastane Zaitsev isikliku rekordi 22.48 peale, mis on vaid 1 sajandik kehvem FINA poolt kehtestatud A-normatiivist. Lisaks pääseks Dmitri Kapelini hoolealune võistlema ka 50 m liblikujumises, kus tal on täidetud B-normatiiv (24.50) ning on eestlastest seni olnud kõige kiirem sel distantsil. 

Eesti viimaste aastate parimaid sprintereid Pjotr Degtjarjov ei saa Zaitsevi tõttu 50 m vabaltujumises startida hetkeseisuga kuna B-normatiiviga pääseb võistlema vaid üks eestlane. Siiski kui täna läheks nimekiri lukku, siis hoiab Degtjarjov parimat aega 100 m vabaltujumises (50.39), mis annaks talle õiguse startida MM-il.

Kahe alaga sõidab suure tõenäosusega võistlustele Ralf Tribuntsov. Hetkel temale Eestis 50 m- ja 100 m seliliujumises ei leidu. Kuna Tribuntsov treenib USA-s, siis ilmselt tal enne MM-i suuri võistlusi ei tule kus saaks rünnata tugevaid MM-i A-normatiive. 100 m seliliujumises on norm nii tugev kui 54.06 ning 50 m seliliujumises on normatiiviks 25.29. Kindlalt MM-ile on sõitmas ka Martin Allikvee, kelle 100 m- ja 200 m rinnuliujumise tulemused on nii tugevad, et ta võib tunda ennast üsna kindlalt. 

Äsja juunioride EM-il häid ujumisi teinud ning 100 m liblikujumises Eesti rekordi püstitanud Kregor Zirk pääseks MM-ile kahte ala ujuma. 17-aastane eestlane saaks õiguse startida 100 m liblik- ja 200 m vabaltujumises ning kuna nendel aladel kodutiigis Zirkile vastast ei leidu, siis suure tõenäosusega ta nendel aladel MM-ile ka pääseb. 

Alina Kendzior
Naistest on kolme alaga MM-ile minemas Alina Kendzior. Ta on hetkel ülekaalukalt parim seliliujuja ning kui keegi tahaks seliliujumises MM-ile pääseda, siis selleks tuleks ujuda uus Eesti rekord. Kendzior on täitnud B-normatiivi kõikidel seliliujumise distantsidel. 50 m- ja 100 m rinnuli pääseks ujuma Maria Romanjuk kellel on B-normatiivid napilt täidetud. 

Samuti pääseks MM-ile ka nooruke Kertu Ly Alnek, kes on B-normatiivi täitnud 50 m liblik- ja 100 m vabaltujumises. Kuna järgmisel hooajal ta enam juunioride klassis võistelda ei saa, siis on MM tema suve suurim sündmus. 50 m vabaltujumises jääb tal B-normatiivist puudu 18 sajandikku. 

Võistlustele saab normi täita selle aasta 1. märtsist kuni järgmise aasta 13. juulini. Võistlus leiab Ungaris Budapestis aset järgmisel aastal 23. juulist kuni 30. juulini. 

Hetkeseisuga MM-ile sõitjad:

Daniel Zaitsev - 50 m liblikat, 50 m vabalt
Ralf Tribuntsov - 50 m ja 100 m selili
Pjotr Degtjarjov - 100 m vabalt
Martin Allikvee - 100 m ja 200 m rinnuli
Kregor Zirk - 100 m liblikat, 200 m vabalt
Martin Liivamägi - 200 m kompleksi
Osvald Nitski - 200 m liblikat, 400 m kompleksi
Martti Aljand - 50 m rinnuli
Alina Kendzior - 50 m, 100 m ja 200 m selili
Kertu Ly Alnek - 50 m liblikat, 100 m vabalt
Maria Romanjuk - 50 m ja 100 m rinnuli

PÜSIGE LAINEL!