23. juuli 2016

USKUMATUD FAKTID: Eesti ujumise raudvara Liivamägi ja Aljand

Martti Aljand ja Martin Liivamägi
Kui rääkida Eesti ujumisest, siis ei saa üle ega ümber sellistest meestest nagu Martin Liivamägi ja Martti Aljand. Nad on ujumisega tegelenud kaks kümnendit ning nad on jätnud sügava jälje Eesti ujumise ajalukku. Toon Teieni nüüd uskumatud faktid mida need kaks meest on enda karjääri jooksul saavutanud. 

Vahepeal tundub, et need kaks meest on osalenud tiitlivõistlustel juba kiviajast. Rahvusvahelistel tiitlivõistlustel on see kahe mehe duo kokku teinud uskumatuna näivad 170 starti. Individuaalselt on need kaks meest Euroopa lühiraja meistrivõistluste finaalis ujunud 15 korda. Praegu rõõmustame kasvõi ühe finaalikoha pärast. Maailma kõige tähtsamal spordivõistlusel ehk olümpiamängudel on Liivamägi-Aljand osalenud kolmel korral.

Eesti mehed on pikas basseinis läbi ajaloo ujunud 100 m rinnuli alla 1.03 täpselt 50 korda. Nendest 40 tulemust alla 1.03 on kirja saanud just Aljand ja Liivamägi. Lühirajal on need kaks meest olnud Eestis ainukesed kes 100 m kompleksi suutnud ujuda alla 54-sekundi. Kahe peale on kirja saadud 26 tulemust, mis on olnud alla 54-sekundi.

Eesti meistrivõistlustel on duo Aljand-Liivamägi teinud "pahandust" üle kümne aasta. Need kaks 28-aastast ujujat on võitnud Eesti meistrivõistlustel kokku 231 medalit ning need on AINULT Eesti meistrivõistlustel võidetud medalid. Nendest võidetud auhindadest on kuldset värvi 127 medalit. Ühesõnaga enam-vähem iga teine start nende meeste esituses on lõppenud kuldmedali väärilise sooritusega. Kusjuures võiks neid medaleid olla veelgi rohkem aga kuna Liivamägi-Aljand tudeerisid USA-s, siis igal aastal ei õnnestunud võistelda kodustel meistrivõistlustel. Siinkohal veel täpsustan, et arvestasin ainult täiskasvanute arvestuses võidetud medaleid, vastasel juhul oleksid numbrid läinud liiga ulmeliseks.

Niigi on need legendaarsed ujujad olnud edukad igal rindel, aga mida võib-olla paljud ei tea, on see et mõlemad õppisid ning treenisid samas USA ülikoolis. Nad esindasid California ülikooli Berkeleys. Selle ülikooli sportlaste hüüdnimedeks on "Kuldsed Karud". Päris sobiv nendele meestele või mis? 

Enda ülikoolis veedetud ajajooksul võitsid nad individuaalselt USA üliõpilasmeistrivõistlustelt ehk NCAA meistrivõistlustelt neli esikolmiku kohta. Kumbki kaks tükki. Nad on ka ainukesed Eesti meesujujad kes on küündinud sel võistlusel poodiumile. Samuti on mõlemad kroonitud ka USA üliõpilasmeistriks enda kooliga, taas saavutus millega on hakkama saanud vaid need kaks meest. Ahjaa, mõlemad mehed õppisid ülikoolis ka sama eriala - majanduspoliitikat.

Eesti rekordimasinad

Kui vaadata Eesti rekorditeraamatusse, siis leiab sealt nii Martti Aljandi kui ka Martin Liivamägi nime. Need kaks meest on karjääri jooksul individuaalselt püstitanud 51 Eesti rekordit. Ning on ujujaid, kes unistavad vaid ühest ainsast rekordist. Vot sellised mehed liiguvad meie konnatiigi basseinides. Alates aastast 2005 on Eesti parimaks meesujujaks valitud kas Liivamägi või Aljand. Vaid aastal 2008 suutis nende ujumisprillide eest tiitli endale napsata kroolisprinter Miko Mälberg.

Liivamägi-Aljand aastal 2005
Nende meeste käes on ka Eesti ühed kõige tugevamad Eesti rekordid. Aljandi 100 m rinnuliujumise Eesti rekord 1.00.56 ning Liivamägi 200 m kompleksujumise rekord 1.59.95 on mõlemad ujutud 2009 aastal Rooma MM-il. Toona pälvis Aljand enda rekordi eest 953 FINA punkti ja Liivamägi 933 punkti. Nüüdseks on muidugi nende rekordite FINA punktid langenud kuna nende alade maailmarekordeid on alatest 2009. aastast üle ujutud, aga nii palju punkte pole keegi suutnud saavutada Eesti ujumise ajaloos. 

Võib ka üsna kindlalt väita, et Aljandi-Liivamägi rekordid võivad püsida veel pikka aega. 100 m rinnuliujumises on Aljandi rekordile kõige lähemale jõutud ajaga 1.01.35. Meeste 200 m kompleksujumises on selline huvitav lugu, et Eesti kõigi aegade teine tulemus kuulub Aljandile tulemusega 2.01.26 ning on ujutud samal päeval kui Liivamägi ujus Eesti rekordi. Aga Eesti kõigi aegade kolmas tulemus jääb rekordile alla pea 7-sekundiga, seega see aeg on ohutus kauguses.

Selliste vägitükkidega on need kaks meest nimedega Martti Aljand ja Martin Liivamägi hakkama saanud erinevates basseinides üle kogu maailma.

PÜSIGE LAINEL!