25. august 2016

16 Eesti rekordit mis on algaval lühiraja hooajal löögiulatuses

Kregor Zirk
Ujujad teevad juba lühiraja hooaja jaoks ettevalmistusi. Suur hulk koondislasi viibib hetkel Haapsalus treeninglaagris, mis kestab kuni teisipäevani. Algaval lühiraja hooajal on iga ujuja eesmärk püstitada uus isiklik tippmark, vahetevahel on tippmark ka nii kõva, et seda saab tunnistada ka uueks Eesti rekordiks.

Toon Teieni 16 individuaalset Eesti rekordit, mis algaval hooajal võidakse suure tõenäosusega üle ujuda. Kas nii ka läheb? Seda näitab aeg, aga kõik eeldused need rekordid üle ujuda on olemas.

Meeste 50 m- ja 100 m vabaltujumine

Miko Mälbergi nimel olev 50 m kroolisprindi rekord 21.54 on algaval hooajal suures ohus. Seda rekordit jahivad nii Pjotr Degtjarjov kui ka Daniel Zaitsev. Samuti peaks tänavune lühiraja hooaeg paika panema, kes on Eesti esisprinter - kas Degtjarjov või Zaitsev. Kindlasti tahavad mõlemad mehed seda tiitlit endale ning selle saamiseks on suure tõenäosusega vaja ujuda ka uus Eesti rekord. 

100 m vabaltujumises on seis veidi keerulisem. Kui paar aastat tagasi tundus et Vladimir Sidorkini ujutud rekordi 47.99 ülelöömine on vaid aja küsimus, siis kuni tänaseni pole seda suudetud. Kas juhtub see algaval hooajal? Ujujaid kes selle rekordi endale võivad napsata on lausa neli. Degtjarjovi isiklik tippmark on 48.18 ning ta on kindlasti üks neist kes noolib seda rekordit. Zaitsev ei ole lühirajal enda 100 m vabaltujumise potentsiaali veel välja ujunud, aga tänavune hooaeg võib kõike muuta. Ralf Tribuntsovi isiklik rekord 48.21 lubab samuti, et 21-aastane ujuja on valmis isikliku rekordi viima alla 48-sekundi. Jokker kaardipakis võib olla ka Kregor Zirk, kes eelmisel hooajal viis enda isikliku tippmargi 49.07 peale ning ei oleks üllatav kui juba tänavu suudaks ta ohustada Sidorkini rekordit.

Naiste 50 m-, 100 m- ja 200 m seliliujumine

Alina Kendzior
Aprillis Eesti lipu alla võistlema tulnud Alina Kendzior tegi eelmisel hooajal pikas basseinis seliliujumise distantsidel puhta töö. Ta napsas endale kõik Eesti rekordid ja võitis Eesti meistrivõistlustel kolm kuldmedalit. USA-s Louisville ülikoolis tudeeriv Kendzior on võimeline ujuma üle kõik lühiraja seliliujumise rahvusrekordid (28.20; 1.00,56; 2.11,73). On vaid üks AGA. Kas tal tekib selleks võimalust? Kuna Kendzior õpib ja treenib USA-s siis nemad võistlevad vaid jardibasseinis. Tal on õigus startida ka lühiraja MM-il, mis toimub detsembris Kanadas ning kui peaks juhtuma et Kendzior stardib seal, siis võib ta viia seliliujumise Eesti rekordid uutesse kõrgustesse. Samuti võib juhtuda stsenaarium kui Kendzior tuleb Eesti lühiraja meistrivõistlustele ja purustab rekordid Tallinnas.

Meeste 50 m- ja 100 m seliliujumine

Neid kahte ala valitseb Eestis üks mees kelle nimeks on Ralf Tribuntsov. Seni on ta lühiraja tiitlivõistlustel olnud vapustavas vormis ning igakord parandanud ka rahvusrekordit. Viimati viis ta 50 m seliliujumise rekordi 23.59 peale ning poole pikemal distantsil 51.12 peale. Mõlemad tulemused kuuluvad ka Euroopa kõigi aegade TOP 50 parema tulemuse hulka. Kindlasti ei saa rekordite püstitamine kerge ülesanne olema, aga kui keegi neid kahte rekordit suudab ületada, siis selleks on Lõuna-California ülikoolis treeniv Tribuntsov.

Naiste 100 m- ja 200 m rinnuliujumine

Tänavu olümpiamängudele pääsenud Maria Romanjuk domineerib Eestis naiste rinnuliujumist. Kui üle-eelmisel aastal võttis ta 100 m rinnuliujumise rahvusrekordi (1.07,29) enda nimele, siis 200 m rinnuliujumise rekord vajab veel alistamist. Natalia Hissamutdinova läbis 13 aastat tagasi 200 m rinnuli lühikeses basseinis ajaga 2.25,54. Kusjuures on see vaid aja küsimus millal Romanjuk selle tulemuse üle ujub, aga selleks on vaja siiski head vormi. Samuti ootab Eesti ujumispere uusi rekordnumbreid ka 100 m rinnuliujumises. 

Meeste 50 m- ja 200 m rinnuliujumine

Aljand, Liivamägi ja Allikvee
Meeste 50 m rinnuliujumises kuulub Eesti rekord kahele mehele - Martin Liivamägi ja Martti Aljand. Mõlemad on selle distantsi läbinud ajaga 26.86. Ka tänavu võivad mõlemad sellele rekordi ületada ning neid võib kimbutada ka Martin Allikvee, kes enda isikliku tippmargi eelmisel hooajal viis 27.09 peale. 

Ränkraske 200 m rinnuliujumine kuulub lühirajal kahele mehele - Liivamägi ja Allikvee. Esimene neist püstitas eelmisel aastal lühiraja EM-il ka rahvusrekordi ajaga 2.06.41. Allikvee läbis 2 nädalat peale EM-i vaid pool sekundit aeglasemini selle distantsi. Tänavu võib oodata tulist heitlust sel distantsil ja ei oleks üllataval kui hooaja lõppedes algaksid rekordnumbrid 2.05-ga. 

Naiste 200 m kompleksujumine 

Eelmisel aastal Põhjamaade juunioride meistrivõistlustel oleks Margaret Markvardt ääre pealt lõhanud tõelise üllatuspommi. Ta oli ületamas 200 m kompleksujumises 12 aasta vanust rekordit 2.15.15. Siiski Natalia Hissamutdinova nimel olev rekord jäi püsima ning Markvardt jäi sellest 36 sajandiku kaugusele. Tänavusel lühiraja hooajal peaks see rekord olema vaid ajaküsimus noorukese Markvardti jaoks, mis tähistaks ka tema esimest individuaalset Eesti täiskasvanute rekordit.

Meeste 200 m vabaltujumine

Aastal 2009 läbis Vladimir Sidorkin 200 m vabalt tulemusega 1.45.43. Eelmisel talvel näitas rekordile hambaid Kregor Zirk. Põhjamaade juunioride meistrivõistlustel sai Zirk kirja tulemuseks 1.46.48 ning saatis hoiatuse kõigile. Kui peaks tekkima võimalus noorel rekordimasinal tänavu tippvormis ujuda 200 m vabalt, siis tuleb Sidorkini rekordnumbrid meeles pidada.

Meeste 50 m-, 100 m- ja 200 m liblikujumine

Daniel Zaitsev
Meeste 50 m liblikujumises kuulub rahvusrekord (23.37) Daniel Zaitsevi nimele ning 100 m liblikujumises hoiab rekordit (51.60) enda käes Kregor Zirk. Mõlemad ujujad tahaksid kangesti mõlemat rekordit enda käes hoida ning sellel talvel võime näha nende kahe mehe esituses vägevaid ujumisi. Kas nad lühiraja MM-il stardivad? Kuigi B-normatiiv on mõlemal olemas, siis võib juhtuda et kumbki ei osale Kanadas toimuval MM-il. Tulevärki võime näha võibolla Eesti meistrivõistlustel. Mõlemad rekordid on üsna kõrgest klassist ning mõlemad mehed on suutelised veelgi enamaks.

200 m liblikujumises hoiab rekordit enda käes Zirk. Seal on tema suurimaks konkurendiks ja rekordiohustajaks Kanadas treeniv Osvald Nitski. Selle distantsi Eesti rekord 1.58.24 on üks nõrgemaid ning ei oleks üllatav kui rekord viiakse 1.56 peale juba sellel hooajal. Fakt on see, et seda rekordit võidakse tänavu üle ujuda rohkem kui üks kord.

PÜSIGE LAINEL!