15. august 2016

5 huvitavat fakti eestlaste esituste kohta Rios

Allikvee ja Romanjuk
Rio olümpiamängud on ujujate jaoks lõppenud. Michael Phelpsi kuldsest karjäärist räägivad kõik veel pikka aega. Esmakordselt osalesid olümpial Martin Allikvee ja Maria Romanjuk, kes hoidsid kõrgel sinimustvalget lippu. 

Siinkohal on õige hetk visata pilk tagasi Rio olümpiaujulasse ning tuua Teieni 5 huvitavat fakti eestlaste esituste kohta tänavustel olümpiamängudel.

1. Läbiaegade kõige kehvem esitus

Kuigi Romanjuk ja Allikvee andsid endast parima, siis oli see Eesti ujujate kõige kehvemad esitused läbi aegade. Kunagi varem pole Eesti ujujate parim koht olümpial olnud 31. Kas seepärast tuleks ujujaid kritiseerida? Muidugi mitte. Allikvee (33. koht) ja Romanjuk (31. koht) andsid endast kõik, mis anda suutsid ning nad esindasid väärikalt meie riiki. Põhjusi tuleks otsida teistest kohtadest, et miks oli Eesti ujujate aegade kõige kehvem olümpia. 

2. Romanjuk valitseb naiste rinnuliujumist

Maria Romanjuk on hetkel täielikult valitsemas naiste rinnuliujumist. Talle kuulub 100 m rinnuliujumises Eesti kõigi aegade neli paremat tulemust ning Rios kordas ta enda nimele kuuluvat rahvusrekordit 1.09.49. Lisaks on ta ainuke naine, kes suutnud ujuda alla 1.10 ning see on juhtunud kolm korda. 200 m rinnuliujumises kuulub talle kuus Eesti kõigi aegade parimat tulemust. Vaid 50 m rinnuliujumises on ta Eesti kõigi aegade edetabelis teisel kohal Jane Trepi järel.

3. Allikveele vastast ei leidu

Kui jutt käib 100 m- ja 200 m rinnuliujumisest, siis Allikveele on väga raske vastast leida. 21-aastane ujuja on saavutanud uue taseme ning Rios suutis 200 m rinnuliujumises ujuda Eesti kõigi aegade teise tulemuse. Eesti rekord kuulub muidugi Allikveele endale ajaga 2.12.80, mis on ka üks kõige tugevamaid rahvusrekordeid. 100 m rinnuliujumises püstitas Allikvee kevadel uue tipptulemuse ajaga 1.01.35. See on Eesti kõigi aegade kiirem tulemus, mis pole ujutud nö imetrikooga. 

4. Esmakordselt 100 m rinnuliujumine olümpial

Kunagi varem pole olümpiamängudel Eesti värvides naisujuja osalenud 100 m rinnuliujumises. Enamused Eesti naisujujate stardid on olnud vabaltujumises, kuid rinnuliujumine Maria Romanjuki esituses oli esmakordne. 

5. Neljas kord eestlane 200 m rinnuliujumise stardis

Martin Allikvee esimene ja viimane start Rio olümpiamängudel oli 200 m rinnuliujumises kus ta saavutas 33. koha. Ei jäänud palju puudu, et ta oleks enda nimele võtnud Eesti kõigi aegade parima koha sel distantsil. See au kuulub Aleksander Baldinile, kes Ateena olümpiamängudel pälvis 32. koha. Kusjuures Baldin oli toona samuti Dmitri Kapelini hoolealune. 33. koha 200 m rinnuliujumises on olümpiamängudel saavutanud ka Raiko Pachel, see juhtus Sydney olümpial. 46. koha Pekingi olümpiamängudel saavutas Martti Aljand. Seega vaadates eestlaste trendi sel alal, siis Allikvee ujus taseme välja. 

PÜSIGE LAINEL!