7. oktoober 2016

14 huvitavat fakti ujumise kohta


Ujujad on kindlasti täiesti omaette tõug inimesi. Nad suudavad vees teha mitte-ujuja jaoks täiesti ebainimlikke liigutusi ning rääkimata veel sellest kui kiirelt nad suudavad ujuda ühest basseini otsast teise. Ujumine on ka eluks vajalik oskus ning seda peaks oskama iga poiss ja tüdruk.

Kuna lühirajaujumise hooaeg on juba alanud ning väiksemad võistlused juba ka seljataga, siis suuremad on alles ees. Et Teid, ujumissõpru, ujumise lainele viia toon Teieni 14 huvitavat fakti ujumise kohta. 

1. Maailma kõige vanem ujumisstiil on rinnuliujumine, millest arenesid välja ülejäänud kolm stiili. Rinnuliujumine on ka kõige aeglasemini läbitav ujumisstiil.

2. On teaduslikult tõestatud, et maailma tippujujate hulgas on üle poolte kannatanud õlavalu käes ehk maakeeli neil on ujuja õlg. 

3. Elevandid suudavad ühe päevaga ujuda ligi 25-kilomeetrit. Palju suudad Sina?

4. Esimesed kaasaegsed olümpiamängud toimusid 1896 aastal. Toona võistlesid ujumises vaid mehed, naised pääsesid esmakordselt olümpiamängudel ujumises starti 1912 aastal.

5. Esimene kruiisilaev kus oli ka bassein oli kuulus Titanic. 

6. Esimene mees kes ujus üle ohtliku Inglise kanali oli kapten Matthew Webb kes sai sellega hakkama 1875 aastal. 

7. Saltopööret kasutati olümpial esmakordselt 1936 aastal Berliinis. Selle võttis kasutusele Ameerika treener Tex Armstrong kes treenis Adolph Keiferit. 

8. Kängurud on suurepärased ujujad.

9. Sünkroonujumine tuli esmakordselt olümpiakavva alles 1984 aasta olümpial. 

10. Esimene ujumisvõistlus mis on jäädvustatud videolindile toimus Jaapanis. 

11. Esimesed ujumisprillid valmistati juba aastal 1300 kui need valmistati kilpkonna koorikust. Esimesed kummist ujumisprillid aga valmistati 1930'ndatel. 

12. Kõige populaarsem ujumisstiil maailmas on krooliujumine. 

13. Täismõõtmetes olümpiaujula mahutab umbkaudu 3 miljonit liitrit vett. 

14. Vesi katab ligi 71% planeet Maad. 

PÜSIGE LAINEL!