9. märts 2017

AMETLIK: Neli eestlast pääsesid USA üliõpilasmeistrivõistlustele

Eile selgusid viimased pääsejad USA üliõpilasmeistrivõistlustele ning sellega sai selgeks, et USA üliõpilaste kõige tähtsamale mõõduvõtule pääses neli Maarjamaa sportlast.

USA üliõpilasmeistrivõistlused ehk NCAA meistrivõistlusi võib võrrelda Euroopa lühiraja meistrivõistluste tasemega, mõnel alal on tase isegi palju tugevam.

Naisujujatest sõidavad võistlustele Maria Harutjunjan ja Alina Kendzior. Wyomingi ülikoolis kolmandat aastat tudeeriv Harutjunjan pääses võistlustele teistkordselt, viimati eelmisel aastal. Tänavu pälvis ta kutse 100 jardi rinnuliujumises. NCAA meistrivõistlustel kehtib reegel, et kui oled pälvinud kutse ühel alal, siis võid ujuda ka neid alasid kus sul on täidetud B-normatiiv. Seega stardib Harutjunjan veel 200 jardi rinnuliujumises. Mullu saavutas ta 100 jardi rinnuliujumises 32. koha ja poole pikemal distantsil 45. koha. Igal alal pälvib kutse ligikaudu riigi 39 kõige kiiremat naist. Harutjunjan on ainuke naisujuja Wyomingi ülikoolis kes võistlustele pääses. Rinnuliujumise distantsidel lööb kaasa ka Rio olümpiamängudel 100 m rinnuliujumise võitnud Lilly King.

Kendzior kes liitus Eesti ujumiskoondisega eelmise aasta aprillis võistleb sarnaselt Harutjunjanile teistkordselt NCAA meistrivõistlustel. Kuigi Kendzior võib ujuda Eesti rekordeid, siis rahvusvahelistel tiitlivõistlustel ta Eestit esindada ei tohi, Eesti Ujumisliit sai FINA'lt ka kopsaka rahatrahvi kuna Kendzior osales vastavate paberite puudumisel Euroopa meistrivõistlustel. 20-aastane Venemaal sündinud ujuja pääses NCAA meistrivõistlustele 100- ja 200 jardi seliliujumises. Eelmisel aastal saavutas ta vastavalt 36. ja 34. koha. Aga Louisville ülikooli teatenelik saavutas 4x50- ja 4x100 jardi kombineeritud teateujumistes lausa kolmanda ja teise koha. Eelmisel aastal ujus liblikujumise etappi Rio olümpiamängude finalist Kelsi Worrell, siis tänavu sellist edu on raske korrata kuna Worrell lõpetas mullu ülikooli.

Eesti ujumise üks kuumemaid nimesid Ralf Tribuntsov on osalemas enda kolmandatel USA üliõpilasmeistrivõistlustel. Juba esimesel aastal pääses ta A-finaali, kus riigi parimate seliliujujatega võisteldes saavutas 100 jardi seliliujumises 8. koha. Toona tuli Lõuna-California (USC) teatenelik 4x100 jardi vabaltujumises ka USA üliõpilasmeistriks, mis oli suurepärane saavutus. Eelmisel aastal pääses ta taas 100 jardi seliliujumises finaali, kus pälvis viienda koha. Tänavu võib teda lisaks enda põhialale võistlemas näha ka 50- ja 100 jardi vabaltujumises. Seliliujumises tuleb rinda pista Rio olümpiamängude 3x kuldmedalisti Ryan Murphyga. Kõikidel eelnimetatud aladel hoiab 22-aastane Tribuntsov enda käes ka Eesti rekordeid. Lisaks kolmele individuaalalale on ta aitamas USC võistkonda 4x50- ja 4x100 jardi vabalt- ja kombineeritud teateujumistes. 

Neljas eestlane kes ennast NCAA meistrivõistlustele murdis on Karl Johann Luht. Debütant Luht osaleb sellel suurel mõõduvõtul esmakordselt. Eriti valusa löögi pidi eestlane vastu võtma 100 jardi seliliujumises, sest ta oli esimene ujuja kes jäi joone alla ning kutseta. Kui naisi pääseb võistlustele iga ala peale 39, siis meestel on selleks 29 ujujat. Juhul kui oleks Luht pälvinud kutse seliliujumises oleks ta saanud ujuda ka 50- ja 100 jardi vabaltujumise distantse. Siiski on eestlane starti tulemas Louisana ülikooli (LSU) teatenelikus. LSU pääses võistlustele 4x50- ja 4x100 jardi kombineeritud teateujumises ning lisaks veel 4x100 jardi vabaltujumises. Kuna suure tõenäosusega saab Luht ujuda kombineeritud teateujumistes avavahetust (selili), siis saab ta kõigile tõestada enda kiirust. 

Naiste NCAA meistrivõistlused toimuvad 15.-18. märtsini ja meeste võistlus leiab aset 22.-25. märtsini. Võistluspaigaks on tänavu Indianapolises asuva Indiana ülikooli bassein. 

PÜSIGE LAINEL!