26. märts 2017

ARVAMUS: Miks ujumistreening on sinu lapsele parim valik

Mõned meist oskavad paremini ujuda, mõned kardavad vett, mõned saavad enam-vähem vees hakkama. Fakt on see, et ujumisoskus on eluliselt tähtis oskus meile ning seda peaks valdama iga Jüri ja Mari. 

Eestis oli 2015 aastal uppumissurmade arv 37, mullu oli see number 46 ning tänavu on enda elu kaotanud 6 inimest. Aga ärme sea negatiivset alatooni sellele artiklile, kuid peame siiski meeles neid numbreid.

Ujumine on fantastiline spordiala olenemata vanusest. Iga laps peaks vähemalt nii kaua ujumistrennis käima kuni ujumise algtõed on tal selged. Paljud seovad ennast ka pikemalt selle spordialaga ning selle tõestuseks on asjaolu, et ujumine on Eestis harrastatavuselt kolmas spordiala. Kõige suurem põhjus miks laps ujumistreeningule kirja panna on tema ohutus. Lapsevanemana soovid, et ei peaks pidevalt lapsel silma peal hoidma rannas, vannis, veekeskuses jne. Lapse ujumisoskus tekitab vanematele kindlustunde.

Ujumisel on ka palju muid hüvesid. See õpetab lastele iseseisvust - ujuma saab õppida vaid laps ise. Nii üllatav kui see ka ei ole, siis ujumine õpetab ka tiimitööd. Kuna päevast-päeva veedad aega enda treeningkaaslastega ja teed ühte seda sama asja ühe eesmärgi nimel, siis tahest tahtmata leiad endale sõpru. Võimalik ka, et sõpru kogu eluks. Saades suuremaks ning ujudes võistlustasemel on tiimikaaslaste toetus ülimalt tähtis, elad kaasa enda parimatele sõpradele ja loodad et nad õnnestuvad igakord kui vette hüppavad. Võistlusspordis õpid ennast motiveerima ja seadma endale eesmärke. Saades suuremaks kandub see positiivne oskus ka teistele elu aspektidele. 

Ujumine õpetab aega planeerima

Ujujana õpid kuidas jagada enda aega mitme erineva asja vahel. Mida vanemaks saad seda rohkem tegevusi päevaplaani tekib ning aja manageerimine võib olla raske. Kõikide tegevuste sisse pead ära mahutama 1-2 ujumistreeningut päevas. Ajapikku muutuvad kõik selles osavamaks ning aja jagamine on eluks lausa vajalik oskus. Mida targemalt aega jaotad seda efektiivsem oled olenemata millega tegeled. Ujumine distsiplineerib ja lausa käsib kõike kontrolli all hoidma. Lapsevanemana näha kuidas laps saab kõikide erinevate asjadega üheaegselt hakkama võib anda igaveseks hingerahu, sest on see suur samm edasi n-ö pärismaailma.

Nüüd jõuame lõpuks ka ujumise põhiomaduste juurde. See on suurepärane üldkehaline treening, mis kasutab praktiliselt kõiki lihaseid. Ujumistrenni on hea panna ka lapsi kes on liiga aktiivsed ja ei suuda ühe koha peal olla. Ujumine väsitab piisavalt ja õpetab lapsele distsipliini sealhulgas. Ujumine sobib ka lastele kes on ülekaalulised kuna tegemist on väga hea aeroobse treeninguga. 

Ujuda võib nii noor kui ka vana - see on kogu elukestev spordiala. Hiljuti ujus 100-aastane daam 1500 m vabalt võistlustel. Aina populaarsemaks on muutunud beebiujumine, mis õpetab lastele harjumist veega. Fakt on see, et ujumine on üks kõige kasulikumaid spordialasid ning õpetab palju tähtsaid eluväärtusi. 

PÜSIGE LAINEL!