26. märts 2017

Luht debüüdist USA üliõpilasmeistrivõistlustel: Sain kõvasti lisamotivatsiooni

Eesti aja järgi täna öösel lõppesid esimese divisjoni USA üliõpilasmeistrivõistlused. Esmakordselt võistlustel osalenud 20-aastane Karl Johann Luht ammutas kõrgetasemelisest mõõduvõtust kõvasti lisamotivatsiooni.

Esimest aastat Louisana ülikoolis (LSU) õppiv Luht osales kolmes teateujumises, kus parimaks soorituseks jäi 17. koht. 

LSU saavutas 4x100- ja 4x50 jardi kombineeritud teateujumises 17. koha. Edasipääsust B-finaali jäi puudu vastavalt 0,08 ja 0,02 sekundit. "Ma jääksin meie esitustega väga rahule," sõnas eestlane. "Eelmisel aastal pääses LSU-st võistlema 2 ujujat, tänavu aga viis ujujat ja neli vettehüppajat, eriliseks pinnuks silma jääb asjaolu, et kahes teateujumises napilt finaalidest eemale jäime."

Lisaks saavutas LSU veel 24. koha 4x100 jardi vabaltujumises. Enda sooritustega jääb Luht enam-vähem rahule. "Enam-vähem võin enda sooritustega rahule jääda arvestades praegust tunnet vees, mis pole kiita." Häbenemiseks eestlasel põhjust siiski ei ole, sest kombineeritud teateujumistes avavahetuses selili ujunud Luht sai kirja korralikud tulemused. 100 jardi selili läbis ta ajaga 46.73, mis on tema karjääri paremuselt teine tulemus. "Meie ettevalmistus võistlusteks oli väga pikk kuna põhirõhk oli konverentsi meistrivõistlustel (toim.- kuu aega tagasi), niiet me pidime teravas vormis olema ligi poolteist kuud," ütles LSU-s üheks kõige universaalsemaks ujujaks tõusnud Luht.  "Lõpus kadus vastupidavus kõigil ära, aga suutsime ennast siiski kokku võtta." Kirss tordiks oli LSU-l 4x100 jardi kombineeritud teateujumises uus koolirekord milles eestlane mängis suurt rolli. 

Juuksekarva kaugusele jäi Tartust pärit ujuja, et osaleda ka individuaalsetel distantsidel. 100 jardi seliliujumises jäi ta teisena joone alla. Igale alale pääseb võistlema ligi 30 riigi parimat ujujat. "USA üliõpilasmeistrivõistlustele pääsemine oli kindlasti väga hea tunne, oleks väga tahtnud ujuda ka individuaalselt," rääkis Luht peale võistlust. 

Võistlus andis lisamotivatsiooni

"See võistlus andis mulle kõvasti lisamotivatsiooni kuna nägin kui tihe konkurents siin on ja kuidas iga sajandik loeb," ütles ujuja. Suviseid plaane pole Luht veel paika pannud, kuid edasine treenimine toimub nüüd pikas ehk 50 m basseinis. "Pole veel täpseid suvehooaja plaane paika seadnud kuna pole treeneritega veel aega saanud seda arutada. Eestisse tulen juuli alguses ning jään paariks nädalaks ja seejärel sõidan tagasi, et hakata uueks hooajaks põhja laduma," rääkis ujuja enda tulevikuplaanide kohta.

Suvel tahaks Luht osaleda ka Budapestis toimuval MM-il, aga sinna pääsemine on keeruline. Kuigi tal on täidetud 50 m seliliujumises B-normatiiv, siis kiirema normatiiviga on tema ees Ralf Tribuntsov. Parimad võimalused MM-ile pääseda on Luhtil hetkel aga 100 m vabaltujumises, kus praeguse seisuga tuleks ujuda kiiremini kui 50.39, et tagada pääs Budapesti. 

Karl Johann Luhti tulemused:

17. koht - 4x100 jardi kombineeritud - 3.07,02* (avavahetus 46.73)
17. koht - 4x50 jardi kombineeritud - 1.25,13 (avavahetus 21.41)
24. koht - 4x100 jardi vabalt - 2.54,02 (4. vahetus 43.14)

*Uus kooli rekord

PÜSIGE LAINEL!