21. juuli 2017

Miks on vaja veepudelit alati basseini äärele?

Ujumine on ränkraske spordiala ning kuigi pingutused võistlustel kestavad enamasti lühikest  aega, siis treeningud seevastu aga pikki tunde. Väga suur viga mida paljud ujujad teevad on see, et neil ei ole treeningu ajal veepudelit koos joogiga basseini ääre peal. 

Vesi on üks kõige tähtsamaid komponente meie elus, eriti sportlastele ja ujujatele. Kuigi ujujad on pidevalt ümbritsetud veega, siis treeningu ajal tuleks tarbida alati vett või mõnda muud isotoonilist jooki. Miks siis ikkagi tarbida vett treeningu ajal? 

Vee tarbimine treeningu ajal annab lisaenergiat ning hoiab keha töökorras. Sarnaselt autole vajab ka inimene pidevat laadimist ning ujumistreeningu ajal on "õige bensiini" kasutamine vägagi oluline. Juhul kui vett tarbitakse vähe või üldse mitte, siis sinu töövõime väheneb ning väsimus tuleb kiiremini kallale. Ujumise ajal higistatakse väga palju ning kaotatakse suurel hulgal vedelikku, veetarbimine aitab kaotatud vedelikku taastada. Lihtne loogika ütleb, et mida rohkem energiat on seda kvaliteetsemad on ka treeningud. 

Kahekordne Euroopa juunioride meistrivõistluste medaliomanik Kregor Zirk sõnab, et temal on alati veepudel basseini äärel kaasas. "Minul kulub ühe treeninguga kuskil 1,5-2 liitrit vedelikku," sõnab Euroopa paremikku kuuluv ujuja. "Veepudel on minuga alati igal pool kaasas." Vedeliku tarbimine treeningu ajal on sama tähtis kui treening ise. Iga natukese aja jooksul tuleks võtta lonks vett ning näiteks pooletunnise veetreeningu jooksul võiksid olla ära tarbinud 1-1,5 liitrit vedelikku.

Kui paljas vesi ei meki, siis on ka teisi võimalusi

Tulemuste ning saavutuste paranemisel võib mingi hetk paljast veest väheks jääda. Siinkohal tulevad appi Science in Sport (SiS) tooted. Samuti võib nende tooteid kasutada ka juhul kui lihtsalt vesi ei maitse ning ei lähe kergelt alla. SiS'i GO Hydro joogitabletid on suureks abimeheks raskematel treeningutel kui vedeliku kaotus on suur. Need joogitabletid sisaldavad palju mineraale ning hoiavad keha vedelikku taset kõrgel. Seda on ka hea kasutada igapäevaselt kui on käsil keskmisest raskem päev. "Väga soojade ilmade või keskmiselt tugevate treeningute ajal kasutan GO Hydro joogitablette," lausub Zirk. "Joon seda vahel ka reisides ja vabal ajal."

Väga raskete treeningute ajal kasutab Zirk, aga SiS'i GO Electrolyte spordijooki, mis on süsivesikute rikas jook ning annab kiiret energiat. "Electrolyte spordijook on suurepärane kuna seal on kõige rohkem kiiret energiat saadaval mida raske treeningu ajal on tarvis," räägib peagi MM-il startiv ujuja. "Alati ma seda ei tarbi, aga see on aeg ajalt väga hea vaheldus veele."

Kas vee joomine tõesti aitab paremaks saada?

Lihtsalt vee joomine paremaks Sind ei muuda, kuid kui ühendada tugevad treeningud ning õige vedeliku tarbimine, siis on see õige samm paremate tulemuste suunas. Tasub meeles pidada, et vedeliku tarbimine treeningu ajal on lausa kohustuslik. Juhul kui vesi ei maitse või ei ole harjunud seda jooma igapäevaselt, siis aitavad hädast välja erinevad SiS tooted, kus saad valida endale meelepärase maitsega joogi, mis on täis vajalikke mineraale. Ujuja peaks tarbima vett kogu päeva jooksul ning veepudel peaks olema alati käepärast. Enda keha eest hoolitsemine aitab paremaid tulemusi saavutada basseinis kui ka elus. Piisav vedeliku tarbimine annab sulle energiat kõikideks tegevusteks ning laob hea vundamendi tuleviku saavutusteks.

Juhul kui sa pole harjunud vedelikku treeningu ajal jooma, siis alustada väiksemate kogustega ning liigu ülespoole. Kui tunned, et vesi ei ole sulle, siis rikasta enda treeningjooki SiS'i toodetega. Oluline on meeles pidada, et ujumise ajal kaotad väga palju vedelikku ning kuidagi tuleb see kõik tagasi saada. Alati pea meeles kuldset reeglit: "Veepudel olgu alati basseini äärel olemas!"

SiS GO Hydro spordijoogi leiad SIIT:

SiS GO Electrolyte spordijoogi leiad SIIT:

Spordipudeli puudumisel leiad selle SIIT:

PÜSIGE LAINEL!