17. juuli 2017

MM-i eelvaade: Kas Zaitsev suudab sprindidistantsidel poolfinaali pääseda?

Juba sellel pühapäeval algavad ujumise maailmameistrivõistlused Budapestis ning võistlustulle on minemas ka kuueliikmeline Eesti koondis. Sprindidistantsidel on lippu kõrgel hoidmas 19-aastane Daniel Zaitsev.

Zaitsev on MM-il starti minemas 50 m liblik- ja vabaltujumises. Möödunud hooajal oli ta nendel distantsidel suurepärases hoos, aga tänavu väga säravat tulemust tulnud ei ole.

Möödunud hooajal viis Zaitsev 50 m liblikujumise Eesti rekordi esmakordselt alla 24-sekundi saades ajaks 23.85. Lisaks kuuluvad talle veel kaks järgmist edetabeli tulemust (23.86; 23.94). Tänavusel hooajal on tema parimaks olnud 24.36, mis on ujutud aprilli keskel Tartus. Kõiki üllatas Zaitsev ka möödunud hooajal 50 m vabaltujumises ujudes Eesti kõigi aegade teise tulemuse 22.48. Tänavu paraku 23-sekundi piiri ta alistada suutnud ei ole ning hooaja tippmargiks vaid 23.31

19-aastase ujuja puhul tasuks siiski meeles pidada, et hooaja keskel ta väga häid tulemusi ei näitagi. Reeglina on ta just tiitlivõistlustel ujunud enda parimad ajad ning loodetavasti Budapestis see trend jätkub. Liblikujumise Eesti rekord läheks kahtlemata õnnestumiste hulka, kuid 50 m vabaltujumises enda elu parimat tulemust korrata on keeruline. Maailmameistrivõistlusteks on ta valmistunud treeninglaagrites Slovakkias ning Horvaatias.

Zaitsev teeb ka enda MM-i debüüdi, sest varasemalt ta maailmameistrivõistlustel osalenud ei ole. Kui edukaks kujuneb Dmitri Kapelini hoolealuse debüüt? Eesti ujujate puhul võib õnnestumiseks lugeda poolfinaali pääsemist ning sinna võiks jõuda ka Zaitsev. Kuigi tegemist on olümpiajärgse aastaga ning võiks eeldada, et konkurents on tänavu ehk nõrgem kui tavaliselt, siis tänavusest MM-ist võib hoopis kujuneda kõigi aegade kõrgetasemelisem mõõduvõtt, sest kohal on kõik maailma tipud. 

Neli aastat tagasi oli 50 m liblikujumises poolfinaali hinnaks aeg 23.53 ning kaks aastat tagasi 23.67. Zaitsev peab tegema ideaalse ujumise ning kindlasti parandama enda isiklikku rekordit, kui soovib jõuda poolfinaali. 50 m vabaltujumises oli kaks aastat tagasi poolfinaali hinnaks 22.47, kuid tänavu ilmselt ajaga üle 22.30 poolfinaali asja ei ole. Kuna 50 m kroolisprint on ka kõige tihedama konkurentsiga distants, siis ei saa seal olema kellelgi lihtne. 

Zaitsevi ajakava MM-il:

23. juuli - 50 m liblikat eelujumine 

28. juuli - 50 m vabalt eelujumine

PÜSIGE LAINEL!