19. juuli 2017

MM-i eelvaade: Milleks on suuteline koondise pesamuna Zirk?

Tänavusel MM-il Budapestis on koondise pesamunaks äsja 18. sünnipäeva tähistanud Kregor Zirk. Kuigi ta on koondise kõige noorim, siis kogemusi on tal juba küllaga. Samuti on ta kõige tihedama graafikuga ujuja osaledes kolmel individuaalsel distantsil.

2. juulil lõppesid Euroopa juunioride meistrivõistlused ning Zirk naases sealt pronksmedaliga 100 m liblikujumises. 

Zirgil on tänavu vägagi tihe võistlusi täis suvi. Hiljuti lõppes ennemainitud Euroopa juunioride meistrivõistlused, nüüd on kavas täiskasvanute MM ning augusti lõpus osaleb ta omaealiste MM-il USA-s. Ujuja on ka ise märku andnud, et kõige teravamas hoos tahab ta olla just juunioride MM-il ning Budapestiks ta koormusi väga alla pole toonud. Maailmameistrivõistlustel osales ta ka kaks aastat tagasi kui aitas Eesti koondise 4x100 m vabalt teatenelikul saavutada 22. kohta. 

Budapestis on Zirk starti tulemas 100 m- ja 200 m vabaltujumises ning 100 m liblikujumises. Kolme individuaalse stardiga juhib ta eestlaste seas seda arvestust. Isegi kui eestlane oleks tippvormis, siis poolfinaalkohta rünnata oleks vägagi keeruline, sest tase on lihtsalt nii kõrge. Huvitav saab kahtlemata olema näha millises seisus 18-aastane ujuja on ning kui lähedale ta enda tippmarkidele jõuab. Möödunud aastal püstitatud 100 m liblikujumise Eesti rekord on numbritega 52.83 ning arvestades fakti, et koormusi Zirk alla pole toonud, siis aeg 53 sekundi algusesse oleks suur õnnestumine. 

100 m vabaltujumises püstitas ta Euroopa juunioride meistrivõistlustel isikliku rekordi 50.38 ning poole pikemal distantsil on tema tippmargiks mullu ujutud 1.50,70. Kui Zirk suudab näiteks ühe isikliku rekordi MM-il ujuda, siis see annaks märku, et ettevalmistus juunioride MM-iks sujub vägagi hästi. Isegi kui uut tippmarki ei sünni, siis kogemust ning võistlusstarte on noormehel vaja, et karastuda kõige teravamas tipus.  

Paljudele on ehk vastukarva asjaolu, et MM-ile minnakse koormuste pealt ning maksimaalset tulemust ehk ei saavutata, kuid kuna Zirk kuulub viimast suve juunioride vanuseklassi ning sügisest juba absoluutklassi, siis tasub hetkel kogu oma fookus suunata just heale esinemisele omaealiste tiitlivõistlustel. Kindlasti ei lähe Zirk mütsiga lööma ka Budapesti ning ujub kindlasti hetke parimad ajad ning on ta ennegi kõiki üllatanud ja suurepäraseid tulemusi koormuste pealt ujunud. Loodame vaid, et läheb nii ka seekord.

Zirgi ajakava MM-il:

24. juuli - 200 m vabalt eelujumine
26. juuli - 100 m vabalt eelujumine
28. juuli - 100 m liblikat eelujumine

PÜSIGE LAINEL!