29. august 2017

8 põnevat fakti eestlaste esituste kohta juunioride MM-il

Kuuendat korda toimunud juunioride MM on selleks korraks läbi saanud ning järgmine mõõduvõtt leiab aset juba kahe aasta pärast Budapestis. Eesti koondis tegi ajalugu, purustas rekordeid, vahel ka ebaõnnestus ning palju muud.

Toon Teieni kaheksa põnevat fakti eestlaste esituste kohta Indianapolises toimunud juunioride MM-il.

1. Mitmekordselt tehti Eesti ujumise ajalugu

Enne võistlust oli Eesti parimaks individuaalseks kohaks juunioride MM-il 22. koht, mis oli ujutud 2008 aastal. Tänavu aga ujuti see tulemus lausa kuuel korral üle. Kõigi aegade kolm parimat resultaati (5; 10; 12) lähevad Kregor Zirgi nimele.

2. Isiklike tippmarke vähevõitu

Eestit esindas tänavu viis ujujat ning individuaalselt tegid nad ühtekokku 26 starti. Nendest 26. stardist ujusid nad isikliku rekordi vaid viiel korral. Tagasi Maarjamaale naasevad uue tippmargiga Zirk, Armin Evert Lelle ja Tiit Matvejev.

3. Enim ujujaid ühest klubist

Kuigi TOP Ujumisklubi sportlaste Janter Suuna ja Margaret Markvardti tulemused ei olnud tänavusel võistlusel kuigi head, siis nende koduklubist on juunioride MM-il osalenud Eestis läbi aegade kõige rohkem sportlasi - neli. Lisaks neile kahele veel Kätlin Sepp ja Merle Liivand. Kaks ujujat on osalenud Ujumise Spordiklubist ja üks Viimsi Veeklubist. 

4. Eesti hooaja tippmargid

Eesti hooaja tippmarkideni jõudis vaid juunioride MM-i finalist Zirk. Ta ujus kahel korral tippmargi 100 m vabaltujumises ning korra 100 m liblikujumises, kus ta kordas ka Eesti ja juunioride rekordit ajaga 52.83.

5. Kõige enam võistlusmeetreid

Kõige enam meetreid läbis võistlusolukorras Lelle. Koos teateujumistega pidi ta maksimaalselt pingutama 850 meetrit, Zirgi kogusaldoks tuli 800 meetrit. 

6. Kõigi aegade kehvem koht

Kui varasemalt hoidis kõigi aegade halvimat kohta juunioride MM-il eestlaste seas Merle Liivand (36. koht), siis nüüd võttis selle negatiivse rekordi üle Suun (47. koht). Siiski tasub meeles pidada, et Liivandil osales kokku 38 ujujat ja Suunal 87, mis näitab, et Suunal oli palju suurem konkurents.

7. Eesti ujujate parimad FINA punktid

Kui võtta aluseks rahvusvaheline FINA punktitabel, mis näitab läbitud distantsi taset võrreldes maailmarekordiga (1000 punkti on maailmarekord) oli Kregor Zirk oodatult parim. Tema parim oli 838 punkti 100 m liblikujumises. Temale järgnesid Lelle (100 m selili - 788 punkti), Markvardt (100 m vabalt - 714 punkti), Suun (100 m vabalt 712 punkti) ja Matvejev (50 m rinnuli - 690 punkti).

8. Kõige vähem aega vees 

Kui võtta arvesse Eesti ujujate ajad, siis kõige vähem veetis aega vees Janter Suun. Kui lisada tema kolm individuaalset distantsi ja kaks teateujumise vahetust, siis võistles ta ühtekokku 297,66 sekundit ehk 4 minutit ja 57,66 sekundit. 

PÜSIGE LAINEL!