31. august 2017

ANOMAALIA EESTI UJUMISES: Kolm ametlikku Eesti rekordit mis tegelikult ei ole rekordid

Eesti ujumises on kolm ametlikku rekordit, mis tegelikult ei ole rekordid. Mida tähendab üldse sõna "rekord"? Sõnaraamat annab vastuseks, et parim tulemus või saavutus mingil alal. Siiski on Eesti rekorditeraamatus kolm rekordit, millest on ujutud lausa mitmel korral kiiremini.

Eesti noormeeste juunioride rekorditest on jutt. Kunagi oli aeg kui noormeeste juunioride rekordeid eraldi ei märgitud ning sellesse ajaperioodi langesid ka sellised Eesti ujumise nimed nagu Martin Liivamägi ja Martti Aljand.

Nüüd mitmeid aastaid hiljem on kõik juunioride rekordid leidnud endale selle püstitaja, kuid kui vaatame ajas tagasi, siis Liivamägi ja Aljand on olnud teatud rekorditest juunioride vanuseklassis ülekaalukalt paremad. Meeste 200 m kompleksujumise juunioride rekord lühikeses basseinis kuulub hetkel Kregor Zirgi nimele ajaga 2.01,62. Kuid omal ajal olid nii Aljand kui ka Liivamägi sellest tulemusest tunduvalt kiiremini ning tegelik juunioride rekord peaks kuuluma Liivamägile ajaga 1.58,70, mis on praegusest tippmargist ligi kolm sekundit parem. Selle ajaga pääses Liivamägi 2006 aasta lühiraja EM-il finaali. 

Aljand ja Liivamägi
Järgmine (tegelik) juunioride rekord on ilmselt üks kõige muljetavaldavamaid. Liivamägi ujus pikas basseinis juunioride eas 200 m kompleksi ajaga 2.01,37. See aeg pühiks ka praeguse lühikese basseini tippmargi ning pika basseini ametlik juunioride rekord on lausa viis (!!!) sekundit kehvem ajaga 2.06,71 kuuludes Osvald Nitskile. Selle mitte-ametliku juunioride rekordiga pääses Liivamägi 2007 aastal pikaraja MM-il poolfinaali. 

Kolmas rekord, mida pole tunnistatud on lühirajal ujutud 100 m kompleksujumise juunioride rekord. Hetkel on rekordnumbrid Ralf Tribuntsovi nimel ajaga 54.87, kuid juunioride klassis läbis Martti Aljand selle distantsi tulemusega 54.53, mis peaks olema ka õige juunioride rekord. Aastal 2005 kui Aljand selle rekordtulemuse ujus saavutas ta lühiraja EM-il kuuenda koha. 

Õige tegu oleks need kolm hetkel mitte-ametlikku rekordit kirjutada ametlikeks juunioride rekorditeks. Miks? Esiteks, kui me räägime rekorditest, siis hetkel kehtivad rekordid juu ei ole kõige kiiremad ajad, mis eales juunioride poolt ujutud. Teiseks, Liivamägi ja Aljandi ujutud tulemused on tehtud rahvuvahelistel tiitlivõistlustel ning nende õigsuses ei ole vaja kahelda. Kolmandaks, kuna tõesti on ainult kolm sellist nö rekordi apsakat sees, siis ei ole see suur töö lisada rekorditeraamatusse. Ujujad, kes tulevikus hakkavad rekordeid ujuma saaksid enda nimele "õiged rekordid" mitte "enam-vähem rekordile lähedase tulemuse". 

Mitte-ametlikud Eesti juunioride rekordid:

25 m bassein:

Martti Aljand - 100 m kompleksi - 54.53 (2005)
Martin Liivamägi - 200 m kompleksi - 1.58,70 (2006)

50 m bassein:

Martin Liivamägi - 200 m kompleksi - 2.01,70 (2007)

PÜSIGE LAINEL!