7. august 2017

Eesti ujuja osales kõrgetasemelisel MK-etapil Berliinis

Berliinis toimus tänavuse hooaja lühiraja teine MK-etapp ning üle mitme aasta oli võistlustules ka Eesti ujuja. Audentese Spordiklubi eest ujuv Andri Aedma pistis rinda mitmete maailmameistrite ja olümpiavõitjatega ning üritas täita Euroopa lühiraja meistrivõistluste A-normatiivi.

22-aastane Andri Aedma startis esmalt enda põhialal 100 m vabaltujumises ning ujus uue isikliku rekordi ajaga 48.95.

Aedma eelnev tippmark 49.10 oli ujutud enam kui poolteist aastat tagasi. Ühtlasi sai temast ajaga 48.95 viies mees Eesti ujumise ajaloos, kes suutnud 100 m vabalt ujuda alla 49-sekundi lühikeses basseinis. "Eesmärgiks oli lühiraja EM-i A-normatiiv," sõnas normatiivist 44 sajandiku kaugusele jäänud Aedma. "Kuid olen õnnelik, et suutsin enda isikliku viia uude sekundisse."

Uue tippmargiga saavutas Aedma MK-etapil 79 mehe konkurentsis 33. koha. Võitjaks tuli uue Venemaa rekordiga Vladimir Morozov ajaga 45.23. Finaalis ujusid veel äsja Budapestis 200 m liblikujumise võitnud Chad le Clos ning Rio olümpiamängude finalist Tom Shields

Kuna võistluste esimesel päeval ei jäänud Aedmal palju puudu normatiivist, siis üritas ta uuesti proovida 200 m vabaltujumise sees ujuda 100 m vabalt. Eestlane tegi taas tubli ujumise, kuid aeg 49.01 oli veidi kehvem kui päev varem ujutud tulemus. Siiski jäi ta võistlustega üldpildis rahule. "Väga hästi organiseeritud võistlus, sportlastel on palju ruumi ja õhku, mis on väga tähtis."

Eesti ujujate parimad sooritused MK-etappidel

Ükski eestlane MK-etappide ajaloos võitu veel pälvinud ei ole. Parima esituse on eestlastest teinud Martin Liivamägi, kes 2014 aastal Moskva MK-etapil saavutas 100 m kompleksujumises teise koha. Martin Viilep ujus ennast 2001 aastal kolmel korral kolmandaks. Pronksmedali on veel MK-etappidel saavutanud Indrek Sei, Jane Trepp ja Natalia Hissamutdinova. 

Viimati osalesid eestlased MK-etapil 2015 aastal kui Prantsusmaal Chartresis hüppasid vette Kätlin Sepp, Martin Allikvee ja Sigrid Sepp.

Kõik võistluste tulemused leiad SIIT:

Euroopa lühiraja MV-te normatiivid leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!