12. august 2017

Juunioride MM-iks valmistuv Zirk: Tuleb pea külmana hoida ning oma ära teha

USA-s Indianapolises algab 23. augustil kuuendat korda peetav juunioride MM ning Eesti koondise liidriks on Kregor Zirk. Tänavune hooaeg on 18-aastasele ujujale kulgenud üles-alla, kuid loodab hooaja viimaseks võistluseks olla parimas võimalikus vormis.

Juuli alguses juunioride EM-il 100 m liblikujumises Eesti kõigi aegade teise ajaga 52.98 pronksmedali võitnud Zirk tunnistab, et see pikaraja hooaeg pole tervise probleemide tõttu ideaalselt sujunud.

"See hooaeg on olnud vägagi üles-alla," tunnistab Zirk. "Lühiraja hooajaga olen rahul, sest tegin suure edasimineku, aga pikaraja hooaeg pole nii hästi läinud ning seda peamiselt tervise probleemide tõttu. Kuid juunioride EM-i pronksmedal tuli ära, mis oli ka selle võistluse miinimum eesmärk." Lisaks pronksmedalile 100 m liblikujumises pääses eestlane veel poolfinaali 50 m liblik- ja 100 m vabaltujumises. Kui noormees vaatab võistlusele tagasi, siis peab võistlust siiski õnnestunuks mitte vastupidi. "Maikuu lõpus Läti meistrivõistlustel kuu aega enne juunioride EM-i mõlgutasin isegi loobumismõtteid tulevastest tiitlivõistlustest, sest tulemused olid väga kehvad," meenutab Zirk keerulist aega. "Õnneks suutsin ennast kokku võtta ning vajaliku tulemuse ära teha."

Täiskasvanute MM andis tulevikuks hea kogemuse

Kolm nädalat pärast juunioride EM-i oli Zirk stardis täiskasvanute MM-il Budapestis, kus tema parimaks jäi 43. koht. Võistlustel osales koondise pesamuna koormuste pealt ning seetõttu parimad tulemused vajavad veel ootamist. "Eks me kõik peame kuskilt alustama ning arvan, et sain Budapestist hea ja kasuliku kogemuse tuleviku suunas vaadates," lausub juunis Inglismaal Plymouthi kolledži lõpetanud Zirk. "MM-i melu oli ikka mega ning esimest korda olin ka närvis enne starti ning võibolla seetõttu mitte nii head tulemused, kuna mõte läks pigem rohkem mujale kui ujumisele." Siiski sõnab Tartust pärit ujuja, et järgmised suurvõistlused on kindlasti vaimselt lihtsamad, sest hea kogemus on juba all.

Zirk juunioride EM-i pronksmedaliga
Juunioride MM-iga tehakse algust 23. augustil ning võistlus toimub suure lombi taga Ameerikas kuulsas Indianapolise ujulas. Konkurents saab olema vägagi tugev ning seda teab ka Zirk, kes eesmärkidest valjult rääkida ei taha. "Väikesed eesmärgid olen endale muidugi seadnud, aga neid ma jagada ei taha," lausus 50 m- ja 100 m liblikat ning 100 m vabalt individuaalselt ujuv eestlane. "Tuleb pea külmana hoida ning oma ära teha, muidugi loodan ujuda isiklikud rekordid, aga kõige tähtsam on sellisel võistlusel koht." Kuigi juunioride MM toimub juba kuuendat korda, siis eestlasi on läbi aegade sel võistlusel osalenud vaid kaks. Põhjus enamasti seepärast, et alaliit ei ole finantseerinud võistlussõitu ning võistlused on toimunud kaugetes paikades nagu näiteks Mehhiko, Brasiilia, Peruu.

Järgmise hooaja läbirääkimised veel käivad

Eestlaste seni parim koht juunioride MM-il on Kätlin Sepa 22. koht 50 m seliliujumises, mis ujutud 2008 aastal. Finaali pääsemine ehk kaheksa parema sekka jõudmine on Zirgile kahtlemata jõukohane, kuid absoluutne tipp on väga tihe ning palju oleneb ka sellest mida konkurendid teevad, kuid nagu rõhutas Zirk, siis tuleb oma ära teha. Pärast täiskasvanute MM-i naases Eesti üks parimad noorsportlasi Eestisse ning on nüüd treeninud Aura ujulas Kaja Haljaste näpunäidete järgi. "15. augustil lendame juba Ameerikasse, et kliima ja ajavahega kohaneda," selgitab Zirk plaane. "See jätab meile 6-7 päeva kohanemiseks mis peaks olema piisav."

Palju on räägitud, et algaval hooajal jätkab Zirk karjääri Türgi profiklubis Energy Standard, kuid midagi kindlat veel ei ole ujuja enda sõnul. "Läbirääkimised veel käivad," lausus eestlane. "Peale juunioride MM-i olen kindlasti rohkem teadlikum, mis järgmine hooaeg minust saab."

PÜSIGE LAINEL!