3. august 2017

Kui hästi läks ujumise MM Eesti naabritel?

Tänavune MM on lõppenud ning kõik medalid on jagatud. Eesti koondise parimaks kohaks jäi 25. koht, mille saavutasid nii Ralf Tribuntsov kui ka Daniel Zaitsev. Häid esitusi tegid MM-il ka meie naabrid, kelle tulemused olid märgatavalt paremad. 

Heidame nüüd pilgu peale meie neljale naabrile - Rootsi, Soome, Läti ja Venemaa - ning vaatame kuidas nende ujujad esinesid tänavu Budapestis toimunud MM-il.

Rootsi

Ligi 10 miljoni elanikuga Rootsil olid ühed aegade kõige edukamad maailmameistrivõistlused. Nende suurima staari Sarah Sjöströmini veel jõuame, aga enne teistest Rootsi koondislastest. Poolfinaalidesse ja finaalidesse ujus ennast viis erinevat rootslast 10 erineval individuaalsel distantsil. Lisaks jõudis kahel korral finaalidesse ka Rootsi naiste teatenelik.

Rinnuliujuja Jennie Johansson murdis ennast 50 m rinnuliujumise finaali, kus ta saavutas viienda koha. Lisaks jõudis ta poolfinaali ka poole pikemal distantsil. Häid rinnuliujujaid Rootsimaale jätkub, sest nii Erik Persson kui ka Johannes Skagius ujusid MM-i poolfinaalis vastavalt 200 m- ja 50 m rinnuliujumises. Hästi esines ka Michelle Coleman, kes jõudis 100 m- ja 200 m vabaltujumises poolfinaali, 100 meetri distantsil jäi Coleman esimesena finaaliukse taha.

Rootsi koondise suurimal staaril Sjöströmil oli üliedukas MM. Ta pälvis kolm kuldmedalit, ühe hõbeda, kaks maailmarekordit ja võistluste parima naisujuja tiitli. Maailmarekordid sündisid 50 m- ja 100 m vabaltujumises. Sjöströmi vastu 50 m- ja 100 m liblikujumises pole teistel hetkel lootustki, ka vabaltujumises on ta teinud viimase aastaga kõva arengu ning jätab teised ujujad statisti rolli.

Finaale: 7
Poolfinaale: 5
Medaleid: 4

Venemaa

Suur Venemaa on alati MM-idel hästi esinenud ning erand ei olnud seegi kord. Esile tõusid mitmed ujujad, kes enne rahvusvahelisel areenil medaleid veel võitnud ei ole. Venelased võitsid kaheksa võistluspäeva jooksul 10 medalit millest kolm olid kuldsed. Finaalidesse ehk kaheksa parema sekka jõudis 15 erinevat Venemaa koondise ujujat.

Individuaalselt oli Venemaa kõige edukam ujuja Yuliya Efimova. Ta krooniti maailmameistriks 200 m rinnuliujumises ning jäi vaid poole sekundi kaugusele maailmarekordist. Hõbemedali väärilise esituse tegi ta 50 m rinnuliujumises ning pronksiga pidi ta leppima 100 m rinnulidistantsil. Karjääri esimese MM kulla võitis ka Anton Chupkov, kes 200 m rinnuliujumises ujus ka uue Euroopa rekordi. Euroopa rekordini jõudis ka seliliujuja Evgeny Rylov, kes seljatas tugevad konkurendid ning tuli esmakordselt maailmameistriks. 

Kuigi Venemaa koondise tõusev täht 17-aastane Kliment Kolesnikov medalit individuaalselt ei võitnud, siis püstitas ta kaks uut juunioride maailmarekordit 100 m- ja 200 m seliliujumises. Pikemal distantsil jäi ta napilt esimesena medalita. Edukad olid Venemaa koondise jaoks ka teateujumised. Nad startisid seitsmes erinevas teateujumises ning jõudsid igakord ka finaali. Medalitabelis saavutasid meie idanaabrid kõrge kolmanda koha, jäädes alla vaid USA-le ning Suurbritanniale.

Finaale: 27
Poolfinaale: 9
Medaleid: 10

Läti

Lätlastel oli eestlastega sarnane stsenaarium tänavusel MM-il. Ükski ujuja poolfinaali ei jõudnud ning üldine esitus oli pigem kehvapoolne. Vähemalt ei suple Eesti üksinda mudas. Läti koondise parimaks kohaks oli 30. koht, mille saavutasid neli erinevat meie lõunanaabrit. 

Dana Kolidzeja, Gabriela Nikitina, Uvis Kalnins ja Daniils Bobrovs saavutasid kõik enda parimal distantsil 30. koha. Ühesõnaga neli tulemust TOP 30 seas. Eesti koondisel oli samuti neli tulemust TOP 30 seas, aga sellega said hakkama kolm erinevat ujujat. 

Võib julgelt väita, et olime lätlastega ühel pulgal tänavusel MM-il Budapestis. Ühest küljest on positiivne see, et me ei ole kehvemad kui meie lõunanaabrid, teisest küljest poolfinaalkohad mõlemal riigil olid paraku üsna kättesaamatus kauguses. Saame näha mis toob järgmine tiitlivõistlus nii meie kui ka Läti ujujatele.

Finaale: 0
Poolfinaale: 0
Medaleid: 0

Soome

Nagu meeldib eestlastel võrrelda enda lätlastega, siis meeldib võrrelda ka soomlastega. Ja tänavusel MM-il olid soomlased heas hoos. Järelkasv on meie põhjanaabritel tugev ning on näha, et süsteem toodab uusi ujujaid ikka peale. Soomlased murdsid ennast tänavusel MM-il nii poolfinaalidesse kui ka finaali.

TOP 30 hulka ujuti lausa 14 korral, mis on vägagi soliidne tulemus. Koondise edukaim oli 208 sentimeetri pikkune Ari-Pekka Liukkonen, kes murdis ennast 50 m vabaltujumises finaali ja saavutas seal väärt kuuenda koha. Liukkonen on tänavusel hooajal 50 m kroolisprindis olnud väga heas hoos ning mitmel korral rahvusrekordit parandanud. 

Poolfinaali jõudsid Soome ujujad neljal korral. Kahel korral ujus ennast 16 parema sekka Jenna Laukkanen, kes 50 m rinnuliujumises oli 12. ning 200 m rinnulidistantsil pälvis 16. koha. Hea võistluse tegi ka seliliujuja Mimosa Jallow, kelle parimaks jäi 13. koht 50 m seliliujumises. Poolfinaalis ujus veel ka Veera Kivirinta, kes jõudis sinna 50 m rinnuliujumises.

Lisaks ülalmainitud sportlastele olid veel mõned koondislased, kes napilt jäid poolfinaalist välja. Soomlastel oli viimaste aastate üks kõige edukam MM ning kahtlemata on see hea hüppelaud järgnevateks tiitlivõistlusteks.

Finaale: 1
Poolfinaale: 4
Medaleid: 0

PÜSIGE LAINEL!