24. september 2017

Kregor Zirk Türgi profiklubist: Rõhk on pidevalt kvaliteedil

Lõppenud hooajal juunioride MM-il finaali ujunud Kregor Zirk alustab peagi enda esimest hooaega meesteklassis. Viimasel kahel hooajal Plymouthi kolledžis treeninud eestlane on kolinud Türki, kus treenib seal baseeruva profiklubiga Energy Standard. 

18-aastase eestlase treeneriks on nimekas James Gibson, kelle hoolealused on võitnud tiitlivõistlustel juba hulgaliselt medaleid. Ujujana pälvis Gibson 2003. aasta MM-il kuldmedali 50 m rinnuliujumises.

"Hetkel on meil vundamendi ladumine ehk teeme palju aeroobset ujumist," sõnab Gloria Sports Arena nimelises treeningbaasis harjutav Zirk. "Üldfüüsilisel on väga suur rõhk ning pooled trennid on jõusaalis ja pooled basseinis." Treenintingimused kahekordsel juunioride EM-i pronksmedalistil on tipptasemel - treeningbaasis asub nii 50 meetrine sisebassein kui ka 50 ning 25 meetrised välibasseinid ning mõistagi täisvarustuses jõusaal. Eestlane sõnab, et taastumisvahendid on maailma tipptasemel. "Siin on olemas massöörid, külmkambrid, jäävannid ning võrreldes Plymouthiga ikka suur samm edasi."

Zirgi sõnul kui ta kaks aastat tagasi läks Inglismaale Plymouthisse arvas ta, et kõik on väga tipptasemel ning professionaalne, siis ujuja sõnul on nüüd asi viidud täiesti uuele tasemele. "Kahtlemata maailma üks parimaid spordikomplekse," kiidab ta. "Minu magamistuba, söökla, ujula ja jõusaal on kõik 150-200 meetri raadiuses, energiakulu muudele asjadele on minimaalne." Erinevad on ka treeningkavad lisab Euroopa lühiraja meistrivõistlusteks valmistuv Zirk. "Kavad on lühemad kui Inglismaal, aga siin pannakse rohkem rõhku kvaliteedile kui lihtsalt kvantiteedile. Väga palju küsitakse ujujate arvamust ning kui treener näeb, et oleme väsinud, siis laseb rihma lõdvemaks, et järgmisel päeval suudaksime jälle kvaliteetset trenni teha," kirjeldab Zirk treeningmetoodikat. 

Rõõmsad ujujad ujuvad kiiremini

Andriy Khloptsov ja Kregor Zirk
14 aasta taguse 50 m rinnuliujumise maailmameistri ja praeguse treeneri James Gibsoni kohta jagub Zirgil kiidusõnu. "Ta on väga sõbralik ja teeb asja südamega. Lähenemine on tal kõigile väga individuaalne ning atmosfäär trennis on väga chill, muusika käib kogu aeg." Zirk lisab veel, et Gibson tahab, et oleksime rõõmsad ujujad. "Ta paneb palju rõhku vaimsele poolele ning laseb meid ka tihti koju, et akud oleksid pidevalt täis laaditud," sõnab oktoobri alguses Eestisse sõitev ujuja.  

Eestlase ettevalmistus käib detsembri keskel toimuvateks Euroopa lühiraja meistrivõistlusteks, mis leiavad aset Taanis Kopenhaagenis. "Olen seda lühiraja hooaega väga oodanud, sest eelmisel hooajal tuli lühirada päris hästi välja," sõnab mullu mitmeid Eesti rekordeid ujunud Zirk. "Teen maksimaalse ettevalmistuse ja loodan endalt häid tulemusi."

PÜSIGE LAINEL!