20. september 2017

Kuidas treeningu või võistluse ajal "loom" endast välja lasta?

Eestlast teatakse ikka tagasihoidliku ning rahuliku inimesena. Tihtipeale kritiseeritakse sportlasi, et oli enne võistlusstarti väga tuim ja sealt ei saanudki head tulemust tulla. Kuid on olemas erinevad nipid ja võtted kuidas treeningu või võistluse ajal "loom" endast välja lasta.

Enne kui ujuja läheb stardipuki taha, siis väga määravaks võib saada see ajaperiood pärast soojendusujumise lõppu ja enne võistlusstardi algust.

Iga sportlane valmistub tähtsaks stardiks erinevat moodi - mõni kuulab muusikat, teine räägib juttu ning kolmas klopib oma lihaseid. Erinevaid variante kuidas stardiks valmistuda on lausa miljoneid. Sportlase ülesanne on leida endale sobiv rutiin, mis aitab tal ennast kõige enam üles kütta/rahustada ja olla 100% valmis enda soorituseks. "Viimasel ajal olen proovinud minna starti võimalikult vabalt," räägib juunioride MM-il viienda koha saavutanud Kregor Zirk. "Siiski meeldib mulle lihaseid kloppida, mis annab mulle viimase valmisoleku." Eesti üks parimaid krooliujujaid Kertu Ly Alnek, aga tahab viimased viis minutit enne oma starti olla enda mullis. "Vahetult enne starti tõmban enda mulli ja keskendun. Mulle meeldib mõelda oma ujumine täies pikkuses läbi," kirjeldab Alnek. 

Tihtipeale unustatakse aga ära üks väga oluline aspekt enne oma tähtsat starti või pingutust. Varasemalt tuleb enda keha täis tankida ehk korralikult süüa. Hea ning korralik söök annab sulle energiat ning aitab vastu pidada ka kõige raskema pingutuse. Juhul kui närv on nii suur, et toit ei lähe sisse, siis siinkohal tulevad appi erinevad energiageelid , näiteks Science in Sport (SiS) valikust . Samuti ei tasu unustada vedeliku tarbimist, sest see on võistlustel number üks viga, mida sageli tehakse. 

Kas juua enne starti kohvi või ei?

Kofeiin on maailmas üks enim uuritud ja laialdaseimalt kätte saadav erguti aktiivsele inimesele, mida on hea kasutada enne tähtsat starti või pingutust, mis treeningul ees ootamas. Siiski tasub märkida, et kofeiin ei sobi kõikidele ning kindlasti tasub see enne suurt võistlust treeningul läbi proovida, et mis efekti ta annab konkreetselt just Sinule. Kindlasti ei peaks kofeiini tarbima noored lapsed vaid pigem juba suuremad tegijad. Nooremad peaksid keskenduma korralikule toitumisele ja piisava vedeliku tarbimisele, mis aitab väga palju kaasa stardi õnnestumisele. Kofeiini puhul on ka see hea, et seda saab manustada mitmel erineval moel. 

Paljud ujujad joovad tassike kohvi enne oma tähtsat starti ning see annab neile "lisavurtsu" enne vette hüppamist. Mõned segavad veega kofeiinipulbreid ehk tarbivad pre-workouti ning neid variante on veelgi. "Enne starti meeldib mulle juua hästi kanget kohvi," sõnab Alnek. "Kuna vabal ajal ma väga kohvi ei joo, siis järsk kofeiinilaks tõmbab mu paremini käima." Tänu SiS-i toodetele on nüüd võimalus tarbida kofeiini ka nendel, kellele kohvi üldse ei maitse või kui see pole kättesaadav. SiS kofeiinishot aitab hoida keskendumis- ja sooritusvõimet. Kuid mitte üleliia, et ei tekiks nö ärevustunnet, mis mõne kofeiinitootega võib tekkida. Tootes sisalduvat tsitrulliin malaati soovitatakse aina enam professionaalsetele sportlastele. "Ma muidu kohvi armastaja ei ole, aga enne starti võtan SiS kofeiinishoti," räägib Zirk. "See paneb vaimu valmis ning keskendumine on samuti parem."

Millal tarbida kofeiini?

Kofeiini parim mõju avaldub ca 30-60 minuti pärast selle tarbimist. Lühikeste distantside puhul peaksid kofeiinitooteid tarbima vastavalt ca 30 minutit enne starti. Taaskord tuleb siinkohal rõhutada, et kõik tuleks enne tähtsat starti läbi proovida, et võistluspäeval ei tekiks mingeid üllatusi. Juhul kui oled suur kohvisõber, siis tasub paar nädalat enne starti kofeiini kogust järk-järgult vähendada ning ideaalis paar päeva enne võistlust mitte kohvi juua. Keha võõrandub kofeiinist ning võistluspäeval on selle mõju suurem.

Seega, et "loom" võistluste ajal endast välja lasta tuleb leida enda jaoks see sobiv rutiin. Proovi väiksematel võistlustel erinevaid asju ning tee märkmeid, mis sobivad just Sinule kõige paremini. Mõni sportlane vajab kofeiini enne starti ning teine sportlane vajab täielikku vaikust. Ja isegi kui arvad, et oled leidnud enda jaoks selle õige rutiini, siis uusi asju tasub alati proovida. 

Soovitused mida võiks võistlustel tarbida:

SiS kofeiinishot - hea maitsega kofeiinishot, mis aitab ka kõige unisemal sportlasel üles ärgata ning parandab ka keskendumisvõimet. 

GO Energy+ caffeine “Double Espresso” - kiirelt imenduv energia, mis annab energiat nii kehale kui ka vaimule.

GO energiageel kofeiiniga - kergesti seeduv ja imenduv energiageel, mis annab vajaliku tõuke paremaks soorituseks.

GO energiageel - kiire energia saamiseks vajalik abimees võistlustel kui ka treeningutel.

SiS GO Hydro - Aitab vedelikul kiiremini imenduda ning annab sulle palju olulisi mineraale, et väsimus ei tuleks nii kiirelt kallale. 

PÜSIGE LAINEL!