29. september 2017

Mitmeid Eesti rekordeid püstitanud tippujuja jäi dopinguga vahele

Sellel aastal neli Eesti juunioride rekordit ja ühe absoluutklassi rekordi teateujumises püstitanud noorujuja on andnud positiivse dopinguproovi. Halb analüütiline leid avastati Eesti meistrivõistlustel võetud proovist, mis leidis aset 17.-19. juunini. 

16-aastane noorujuja tegi tänavusel hooajal suure arenguhüppe ning pääses peale Eesti meistrivõistlusi toimunud juunioride EM-il poolfinaali.

Sportlane viis enda 200 m seliliujumise isikliku rekordi võrreldes eelmise hooajaga 2.23,58 pealt uue juunioride rekordit tähistava tulemuseni 2.16,17 peale. 100 m seliliujumises parandas ta enda isiklikku rekordit enam kui 2,5 sekundiga ujudes Eesti meistrivõistlustel ka uue juunioride rekordi 1.03,12. Kuid nüüd need rekordid tühistatakse ja ilmselt määratakse noorele ujujale ühe kuni nelja aasta pikkune võistluskeeld.  

Iisraelis toimunud juunioride EM-il pääses eestlanna 100 m- ja 200 m seliliujumises poolfinaali ning oli koondise edukaim naisujuja. Suure tõenäosusega oleks ta aasta lõpus valitud ka enda vanuseklassi Eesti parimaks ujujaks. 

Eesti Ujumisliidu presidendi Karol Kovaneni ametiajal ei ole positiivne dopinguproov esmakordne juhtum. 2013. aastal patustas keelatud ainetega Anita Stepanenko, kellele määrati aastane võistluskeeld. Tema treenerile Nikolai Borzovile, aga eluaegne treenerina või muul viisil sportlasi võistluseks ettevalmistava või abistava isikuna tegutsemise keeld. 

PÜSIGE LAINEL!