25. oktoober 2017

Mis saab dopingupatuse Olemi ujutud Eesti rekorditest?

Hiljuti dopinguga vahele jäänud seliliujuja Veronika Olem oli enne ja pärast dopinguproovi andmist ujunud mitmeid Eesti rekordeid. Tema saldos oli üks täiskasvanute rekord teateujumises ja neli juunioride rekordit seliliujumistes. 

Nüüd kui tuli ilmsiks, et Olem on saavutanud rekordid ebaausal teel, siis mis saab tema ujutud rekorditest?

Hetkel on tulnud kinnitus, et Eesti suvistel meistrivõistlustel (17.06-19.06) positiivse dopinguproovi andnud Olemi tulemused on sellel võistlusel tühistatud ning mõistetavalt ka peale seda. Eesti meistrivõistlustel ujus ta uue juunioride rekordi 100 m seliliujumises (1.03,12) ning kuskil 10 päeva  hiljem Euroopa juunioride meistrivõistlustel omaealiste rahvusrekordi 200 m seliliujumises (2.16,17). Fakt on see, et need rekordid on kehtetud ning rekorditeraamatusse need ei kõlba.

Aga rekordeid ujus ta ka enne Eesti meistrivõistlusi. Ta püstitas Riias 26. mail Eesti juunioride rekordi 200 m seliliujumises (2.16,51) ning 27. mail juunioride rekordi 100 m seliliujumises (1.03,31). Eesti Päevalehele antud usutluses tunnistas Olem, et doping jõudis temani läbi seljaravimite, mida ta hakkas kasutama aasta alguses. Põhirõhk on eelmises lauses sõnapaaril "aasta alguses". Ilmselgelt peaksid kustutamisele minema ka Riias ujutud rahvusrekordid. Selle otsuse peab vastu võtma Eesti Ujumisliit ning fair play huvides oleks see ka ainuõige otsus muidu anname meie noortele signaali, et antud kontekstis kurjategija pääseb pooleldi puhta nahaga. Seni pole Ujumisliit ametlikult veel ühtegi otsust vastu võtnud. Juhul kui otsus jõustub, siis 100 m seliliujumise juunioride rekordi saab enda nimele Sigrid Sepp (1.03,94) ning 200 m seliliujumise rekordi Aleksa Gold (2.17,02). 

Veronika Olem oli ka Baltimaade meistrivõistlustel osaline 4x100 m kombineeritud Eesti rekordi püstitamisel, mis leidis aset 1. aprillil. Ta ujus avavahetust ehk selili, lisaks temale kuulusid võistkonda veel Maria Romanjuk, Margaret Markvardt ja Kertu Ly Alnek. Ka see rekord peab minema kustutamisele kuna just sellel võistlusel tegi Olem üllatuslikult suure arenguhüppe võrreldes enda eelnevate tulemustega. Rahvusrekord läheb siis 2016 aastal ujunud teatenelikule Kätlin Sepp, Romanjuk, Markvardt ja Alnek.

PÜSIGE LAINEL!