23. detsember 2017

Eesti meistrivõistlused pakkusid rekordeid, põnevaid heitlusi ning ülevaadet noortest talentidest

Täna lõppesid Sõle ujulas kolm päeva kestnud Eesti lühiraja meistrivõistlused ning nende päevade sisse mahtus rohkelt kiireid ujumisi. Meistrivõistlusetel ujuti 10 rahvusrekordit ning nende hulgas ka kaks täiskasvanute Eesti rekord.

Kõige edukamad ujujad tänavustel meistrivõistlustel olid meestest Kregor Zirk ja naistest Margaret Markvardt, kes kumbki võitsid kuus individuaalset Eesti meistritiitlit.

Zirk tuli Eesti meistriks kuuel alal ning parim tulemus nendest sündis 200 m vabaltujumises kus ta sai ajaks 1.46,48. Lisaks kuuele kuldmedalile sai ta veel kaela neli individuaalset hõbemedalit võites ühtekokku 10 medalit. Markvardti jaoks olid tänavused võistlused ühed karjääri edukamad. Ta astus poodiumi kõige kõrgemale astmele (sh teateujumistega) 10 korral ja ujus 200 m kompleksujumises Eesti rekordi. Kui lühiraja EM-il viis Markvardt rekordi 2.13,55 peale ning oli enda tulemuses üllatunud, siis nüüd šokeeris ta kõiki ajaga 2.12,87

Võistlustele lisas rohkelt värvi Ukraina koondise ujuja Andriy Khloptsov, kes on kahekordne juunioride Euroopa meister ja juunioride maailmameister. Tema eesmärgiks oli täita järgmise aasta lühiraja MM-i normatiivid ning selle ülesandega sai ta hästi hakkama. Suurepärast hoogu näitasid ka treeningkaaslased Daniel Zaitsev ja Martin Allikvee. Zaitsevi kõige muljetavaldavam ujumine oli 50 m liblikujumine kus ta viis Eesti rekordi 23.27 pealt lausa 22.88 peale. Samuti ujus ta korralikud tulemused 50- ja 100 meetri vabaltujumises vastavalt aegadega 21.74 ja 48.00. Allikvee jäi 50 m rinnuliujumises vaid nelja sajandiku kaugusele Eesti rekordist saades ajaks 26.90. 100 m rinnuli läbis ta samuti kiiremini (58.52) kui lühiraja EM-il. Mõlemad mehed võitsid koos teateujumistega seitse Eesti meistrivõistluste kuldmedalit.

Juunioride vanuseklassis näitasid head hoogu Alex Ahtiainen ja Ilona Maide, kes võitsid individuaalselt vastavalt viis ja neli juunioride meistrikulda. Ahtiaineni saavutus on veelgi märkimisväärsem, sest pistab ta juunioride vanuseklassis rinda aasta vanemate ujujatega. Hea ja eduka võistluse juunioride klassis tegid veel Janter Suun ja Kertu Kaare, kes olid samuti tihedad poodiumi külastajad. Kaarel õnnestus koos Orca Swim Clubi võistkonnakaaslastega ujuda ka juunioride rekord 4x50 m vabaltujumises.

Noortest ei leidunud vastast kuidagi Laura-Liis Valdmaale, kes oli nendel meistrivõistlustel väga heas hoos ning ujus ka uue Eesti noorte rekordi 50 m liblikujumises ajaga 28.35. Ühtekokku võitis Valdmaa kuus individuaalset Eesti noorte meistritiitlit ning ka järgmisel hooajal kuulub ta veel noorteklassi. Noormeestest olid edukamad Matteus Miilpalu ja Marcus Forsel, kes kumbki said kaela kolm individuaalselt noorte kuldmedalit. Hästi esines ka Alan Gritšok, kes kahtlemata paari aasta pärast jõuab Eesti paremikku ka täiskasvanute seas. Paljude jaoks lõhkas tõelise üllatuspommi 10-aastane Eneli Jefimova, kes võitis absoluutklassis pronksmedali 200 m rinnuliujumises. Endast neli aastat vanematega noorteklassis ujunud Efimova saavutas kindlad alavõidud kolmel rinnuliujumise distantsil. 

Klubide arvestuses oli kõige edukam Garanti Spordiklubi, kes võitis absoluutklassis 14 kuldmedalit. Nendele järgnesid TOP Ujumisklubi ja Ujumise Spordiklubi 12 kuldmedaliga. 

Eesti lühiraja meistrivõistlusel püstitatud rekordid:

Margaret Markvardt - 200 m kompleksi - 2.12,87 (Eesti rekord)
Daniel Zaitsev - 50 m liblikat - 22.88 (Eesti rekord)
Ujumise Spordiklubi meeskond - 4x50 m kombineeritud - 1.40,92 (Eesti juunioride rekord)
Orca Swim Clubi naiskond - 4x50 m vabalt - 1.46,80 (Eesti juunioride rekord)
Mark Sovtsa - 100 m rinnuli - 1.01,94 (Eesti noorte rekord)
Laura-Liis Valdmaa - 50 m liblikat - 28.35 (Eesti noorte rekord)
Maksim Minajev - 100 m selili - 59.28 (Eesti poiste tipptulemus)
Alan Gritšok - 100 m kompleksi - 59.89 (Eesti poiste tipptulemus)
Marcus Forsel - 100 m kompleksi - 59.40 (Eesti poiste tipptulemus)
Christopher Palvadre - 50 m rinnuli - 30.07 (Eesti poiste tipptulemus)

Kõik võistluste tulemused leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!