11. detsember 2017

EM-i EELVAADE: Kas Eesti koondise olümpialased pääsevad eelujumistest edasi?

Lühiraja EM Taanis Kopenhaagenis saab alguse juba sellel kolmapäeval ning Eestit on esindamas 14-liikmeline koondis. Nende ujujate seas on ka kolm sportlast, kes on Eestit esindanud olümpiamängudel ning nendeks on Martti Aljand, Martin Allikvee ja Maria Romanjuk.

Nendest kolmest ujujast kõige tituleeritum on kahtlemata 30-aastane Martti Aljand, kes on ka koondise vanim ujuja.

Aljand osaleb enda 10. lühiraja EM-il ning on seni võitnud ka kolm medalit. Viimane medalivõit jääb aastasse 2012. Kaks aastat tagasi jäi Aljandi parimaks 100 m rinnuliujumises saavutatud 12. koht. Tänavu on vanameistri staatuses oleval ujujal võimalus pääseda nii finaali kui ka jääda sootuks eelujumistesse pidama. Starti tuleb ta kolmel individuaalselt distantsil - 100 m kompleks ning 50- ja 100 m rinnuliujumises. 

Parimaid võimalusi poolfinaali (ja ka finaali) pääseda omab Aljand 100 m kompleksujumises. Poolfinaali pääsemiseks tuleks tal ujuda alla 54-sekundi ning finaaliuks võib tänavu sulguda lausa ajaga alla 53. Ilmselt nii head tulemust näitama ei pea ning aeg 53.1-53.4 sekundi vahel võiks finaalipääsu lunastada. Hommikul eelujumistes kahtlemata tagasi ennast hoida ei tohi, sest tase saab olema kohe juba eelujumistest alates väga kõrge. Aljandi isiklik ja Eesti rekord on 52.92, eelmisel aastal jäi tema parimaks ajaks tema kohta tagasihoidlik 54.13. Rinnuliujumise distantsidel jääb finaaliuks ilmselt suletuks, kuid poolfinaal on vägagi reaalne. Lühemal distantsil tuleks ujuda 27 sekundi algusesse või veidi alla selle ning 100 m rinnuliujumises peaks poolfinaalkoha kindlustama aeg 58,5 sekundi kanti. Loodetavasti suudab Aljand kõik enda kogemused mängu panna ning kõiki Eesti ujumisfänne finaalikohaga kostitada.

Kas Romanjuk murrab ennast poolfinaali?

Maria Romanjuk on Eesti viimaste aastate parim naisujuja, kuid tiitlivõistlustel teda edu pole saatnud ning igakord on 21-aastane ujuja pidanud leppima eelujumistega. Tõsi, isiklikud rekordid on ta küll ujunud, kuid tiitlivõistlustel loeb eelkõige koht. Romanjuki jaoks on tegemist neljandate Euroopa lühiraja meistrivõistlustega ning võimalused poolfinaali pääseda on paremad kui kunagi varem. 

Ta stardib loomulikult kolmel rinnuliujumise distantsil ja 200 m kompleksujumises. Kuna 200 meetri distantsidel poolfinaale ei peeta, siis ilmselt tuleb nendel distantsidel oma ära teha. Romanjuki puhul oleksid need Eesti rekordid. Kompleksujumises on see tema nimel ajaga 2.14,55 ning rinnuliujumises Natalia Hissamutdinova käes tulemusega 2.25,54. Kui ta suudab nendel distantsidel ujuda rahvusrekordid, siis võib igati rahule jääda.

50- ja 100 meetri rinnuliujumises võime juba rääkida poolfinaalikohtadest. Romanjuki isiklikud rekordid on vastavalt 31.00 ja 1.07,29. Ilmselt lühemal rinnulidistantsil tuleb poolfinaali pääsemiseks ujuda veidi 31-sekundi alla. 100 meetri distantsil pääsetakse 16 parema sekka ilmselt ajaga veidi alla 1.07. Mõlemaks tulemuseks on suuteline ka meie Maria. Kui hommikul eelujumistes kõik klapib, vorm on hea, siis sammub Romanjuk suure tõenäosusega karjääri esimesse tiitlivõistluste poolfinaali. 

Kui heasse seisu jõudis Allikvee?

Kõige keerulisemas seisus enne lühiraja EM-i on/oli ilmselt Martin Allikvee. Suvel teenis ta aega kaitseväes ning treeningutele naases alles septembri keskpaigas. Temalt väga palju oodata ei saa, kuid siiski on ujuja lühikese aja jooksul viinud ennast päris heasse seisu. Kuid kas piisavalt heasse, et ujuda ennast edasi ka eelujumistest?

Kaks aastat tagasi jäi ta vaid sajandikuga eemale 100 m rinnuliujumise poolfinaalist. Nagu mainitud Aljandi juures, siis poolfinaali pääsemiseks peab ilmselt näitama aega 58,5 kanti. Isiklik rekord on Allikveel aga 58.41. Kui ta suudab ujuda isikliku rekordi lähedale selle lühikese ettevalmistusperioodi jooksul, siis järgmisel suvel võime tema esituses näha tõelist tulevärki. Ka sprindidistantsil võib ta olla heas hoos, sest teravust võib olla rohkem kui tavaliselt. Isiklik rekord Allikveel 27.09 ning see aeg on täpselt poolfinaali piiri peal. 

Allikvee põhialal 200 m rinnuliujumises on finaalikohta äärmiselt keeruline püüda, kuid mitte võimatu muidugi. See distants nõuab head ettevalmistust ning suurim küsimus enne EM-i ongi, et kui hea vastupidavusega Allikvee tänavu starti läheb. Allikvee isiklik rekord on 2.06,84 ja kaks aastat tagasi pääseti finaali tulemusega 2.06,43 mille ujus välja Martin Liivamägi. Loodame, et Allikvee on lühikesest ettevalmistusperioodist välja võtnud maksimumi ning suudab näidata omale kohaselt kõrgest klassist tulemusi.

Eesti koondise olümpialaste alad ja isiklikud rekordid:

Martti Aljand:

50 m rinnuli - 26.86
100 m rinnuli - 57.51
100 m kompleksi - 52.92

Maria Romanjuk:

50 m rinnuli - 31.00
100 m rinnuli - 1.07,29
200 m rinnuli - 2.25,86
200 m kompleksi - 2.14,55

Martin Allikvee:

50 m rinnuli - 27.09
100 m rinnuli - 58.41
200 m rinnuli - 2.06,84

PÜSIGE LAINEL!