24. detsember 2017

Kaheksa ujujat kes särasid Eesti meistrivõistlustel kõige eredamalt

Laupäeval lõppesid Eesti lühiraja meistrivõistlused ning kolme võistluspäeva jooksul tõusid esile paljud ujujad. Kes püstitasid isiklikke rekordeid, kes klubi tippmarke ja kes rahvusrekordeid. Aga oli ka neid ujujaid, kelle esitused hakkasid kõige enam silma.

Vaatame nüüd tagasi viimastele päevadele ning nendele ujujatele, kes Sõle basseinis kõige eredamalt särasid.

1. Margaret Markvardt

17-aastane Markvardt on teinud sellel lühiraja hooajal enda arengus suure sammu edasi. Ta jõudis enda esimese individuaalse Eesti rekordini, saavutas lühiraja EM-il Eesti naisujujatest parima koha ning oli ka riigi meistrivõistlustel kõige edukam ujuja. Ta võitis Sõle ujulas kolme päeva jooksul kuus individuaalset Eesti meistritiitlit ning lisaks veel neli teateujumises. Kirss tordiks oli kahtlemata Eesti rekord 200 m kompleksujumises ajaga 2.12,87. Jõuluprae söömisele läheb TOP Ujumisklubi piiga vastu Eesti meistrivõistlustelt võidetud 10 kuldmedali, ühe hõbeda ning kahe pronksise autasuga. 

2. Daniel Zaitsev

Kui lühiraja EM-il seda suurt pauku Zaitsevi poolt ei tulnud, siis Eesti lühiraja meistrivõistlustel olid asjalood hoopis teistmoodi. 20-aastane ujuja sõna otseses mõttes purustas 50 m liblikujumise rahvusrekordi viies tippmargi 22.88 peale. Enda nimel olevat rekordit parandas Zaitsev lausa 39 sajandikuga. Kõige huvitavam on see, et Eesti kõigi aegade edetabelis teisel kohal olev ujuja on Zaitsevist sprindidistantsil (!!!) 86 sajandikku tagapool. Ujumismaailmas saab seda vahet mõõta piltlikult öeldes kalendriga. Suure sammu astus Zaitsev edasi ka 50- ja 100 meetri vabaltujumises. 50 meetri distantsil viis ta rekordi 21.77 peale, mis on Eesti kõigi aegade paremuselt viies aeg. Kiiremini on ujunud vaid Eesti rekordimees Miko Mälberg. Poole pikemal distantsil sai Zaitsev kirja aja 48.00, mis on Eesti kõigi aegade neljas aeg. Eesti meistrivõistlustel sai Zaitsev koos teateujumistega kaela seitse kuldmedalit. 

3. Marcus Forsel

Forsel on kahtlemata ujuja, kes pole väga tuttav nimi Eesti ujumissõbrale, kuid nende võistlustega tegi ta kindlasti ennast teatavaks. Igapäevaselt Soomes treeniv Forsel võitis endast aasta vanemate ujujatega konkureerides noorte vanuseklassis kolm kuldmedalit. 100 m kompleksujumises võitis ta kuldmedali uue Eesti poiste tipptulemusega, mis on nüüd 59.40. Kregor Zirgi endisest rekordist ujus Forsel enam kui sekund kiiremini. Tegelikult on Forsel ujunud poiste tipptulemuse veel 100 m rinnuli- ja liblikujumises ning ujunud ka kompleksi kiiremini, aga kummalisel kombel ei ole Eesti Ujumisliit neid kinnitanud. Ujumisblogis varsti tulekul ka pikem intervjuu Forseli perekonnaga. 

4. Laura-Liis Valdmaa

Sarnaselt Forselile võistles ka Valdmaa endast aasta vanemate piigadega noorte vanuseklassis. 13-aastane ujuja oli suurepärases hoos ja võitis kuus individuaalset Eesti noorte meistritiitlit. Tema head tulemused ei tule kellelegi üllatuseks ning kõige tipuks ujus ta Eesti noorte rekordi 50 m liblikujumises. Noorte rekordeid saab Valdmaa ujuda kuni 15-aastaseks saamiseni seega võib lähitulevikus veel mitmeid rekordeid oodata. Absoluutklassis jäi tema parimaks neljas koht 200 m seliliujumises ning on vaid aja küsimus millal hakkab ta poodiumile astuma ka täiskasvanute seas. 

5. Alex Ahtiainen

Alates sellest sügisest Audentese Spordigümnaasiumisse Siiri Põlluveeri käe alla harjutama läinud Ahtiainenile on uus keskkond igatahes hästi mõjunud. Aasta vanemate noormeestega kus konkurents niigi tihe saavutas ta viis individuaalset Eesti juunioride meistritiitlit. Kuigi tulemused ei olnud ehk nii säravad kui Põhjamaade meistrivõistlustel, siis Ahtiainen on suutnud enda taseme viia sinna kus suudab ikkagi kuldmedaleid noppida. Samuti kuulus ta Ujumise Spordiklubi 4x50 m kombineeritud teateujumise nelikusse, kes ujusid uue juunioride rekordi. Treeneri Põlluveeri sõnul on Ahtiaineni näol tegemist väga sarnase ujujaga nagu on Ralf Tribuntsov. Teades Tribuntsovi rohkeid rekordeid ning tiitlivõistluste finaale, siis on põnev jälgida ka Ahtiaineni arengut. 

6. Martin Allikvee

Üle ega ümber ei saa ka Martin Allikveest, kes oli Eesti lühiraja meistrivõistlustel klass omaette. Esmakordselt võitis ta lühirajal kõik rinnuliujumised ja jäi 50 m rinnuli distantsil vaid nelja sajandiku kaugusele Eesti rekordist. Ta suutis kõikidel rinnulidistantsidel täielikult domineerida ning võitjas ei olnud kordagi kahtlust. Võib öelda, et rinnuliujumises on alanud Allikvee ajajärk. Koos teateujumistega võitis 22-aastane ujuja seitse kuldmedalit. Eriti põnev on see, et kõikidel aladel kus Dmitri Kapelini hoolealune startis ta kuldmedali ka võitis. Ühesõnaga täismäng Allikvee poolt Sõle ujulas.

7. Eneli Jefimova

Paljude pealtvaatajate (sh ka treenerite ja ujujate) lõuad olid maani kui Eneli Jefimova võitis 200 m rinnuliujumises Eesti noorte meistritiitli ja absoluutklassis pronksmedali. Mis seal nii erilist? Tüdruk on alles 10-aastane. Noor ujuja on teistest enda vanustest ujujatest valgusaastate kaugusel ning konkurente pole mitu aastat vanemate hulgas. Nii noore ujuja esiletõus täiskasvanute areenil on kahtlemata meeldiv, kuid samas muret tekitav Eesti üldise taseme kohta. Efimova võitis veel Eesti noorte meistritiitlit 50- ja 100 meetri rinnuliujumises ning oli üks nendest ujujatest keda jälgisid paljud silmapaarid. Eesti noorte meistritiitleid saab Efimova püüda veel kolm järgmist lühiraja hooaega.

8. Kregor Zirk

Ja lõpetame selle säravate nimekirja muidugi särava Kregor Zirgiga. Kuigi alguses võib tunduda, et Zirgi tulemused ei olnud Eesti lühiraja meistrivõistlustel midagi erilist, siis see pole tõsi. 100 m liblik-, 200 m vabalt- ja 400 m vabaltujumises oli tema võidutulemus Eesti kõigi aegade 10 parima resultaadi hulgas. Zirk on lausa nii hea, et nii mõnelgi alal sai ta rahulikult kassi-hiire mängu mängida ja lõpus ikkagi kindlalt võita. Kuna starte oli Zirgil palju, siis aeg ajalt "säästurežiimil" ujumine tuli pigem kasuks kui kahjuks. Ning midagi 18-aastasele ujujale ei saa ette ka heita, sest enda tulemused ujus ta lõppenud lühiraja EM-il ilusti ära. Eesti meistrivõistlustel oli Zirk kõige edukam meesujuja 6 individuaalse Eesti meistritiitli ja nelja hõbemedaliga. 

PÜSIGE LAINEL!