19. detsember 2017

Kuidas läks lühiraja EM Eesti naabritel? Vägagi medalirohkelt!

Järjekordne lühiraja EM on lõppenud ning kahe aasta pärast toimub see võistlus taas, kuid sedakord Šotimaal. Eesti koondisele oli tänavune võistlus edukas kuigi medalit ei võidetud, siis suudeti kolmel korral finaalis ujuda.

Viskame nüüd pilgu peale kuidas läks meie lähinaabritel Euroopa lühiraja meistrivõistlused.

Venemaa

Venelaste jaoks oli tänavune lühiraja EM vägagi edukas, sest lõpetati medalitabeli tipus. Viie päeva jooksul võideti 18 medalit millest üheksa olid kuldsed. Tänavu vedasid koondist mehed, sest naised suutsid individuaalselt võita vaid kaks medalit. Koondise edukaim oli aga 17-aastane Kliment Kolesnikov, kes püstitas mitmeid juunioride maailmarekordeid ja võitis individuaalselt kaks kulda ning ühe hõbeda. Meeste 4x50 meetri kombineeritud teateujumises suutsid mehed kuldmedali võita ka maailmarekordilise tulemusega.

Rootsi

Veidi vähem kui kümne miljoni elanikuga Rootsi võitis samuti mitmeid medaleid. Nende saagiks jäi 9 medalit, millest kolm olid kuldsed. Mehed jäid küll medalita, kuid see eest Rootsi naised olid suurepärases hoos. Mõistagi oli koondise edukaim Sarah Sjöström, kes võitis neli medalit millest kaks olid kuldsed. Ämbrisse astus Sjöström aga 50 meetri liblikujumise poolfinaalis kus ta tahtis säästa jõudu ning võttis rahulikumalt, kuid jäi seetõttu finaalist välja. Suure tõenäosusega oleks ta sel alal kuldmedali kaela saanud. Kõige muljetavaldavam võit tuli aga naiste 4x50 meetri kombineeritud teateujumises kus rootslannadel õnnestus astuda poodiumi kõige kõrgemale astmele.

Soome

Soomlaste kohta ei saa mitte midagi halba öelda. Kaks hõbemedalit on tõsiasi ning nende autoriks rinnuliujuja Jenna Laukkanen. Medaleid oleks võinud tulla ka kolm, kuid Laukkanen diskvalifitseeriti 200 meetri rinnuli eelujumises. Lisaks pääseti individuaalselt veel kolmel korral finaali ja kuuel korral poolfinaali. Soomlaste heast tasemest annab ka aimu tõsiasi, et naiste 50 meetri rinnuli eelujumises lõpetas Veera Kivirinta viiendana, kuid poolfinaali ei pääsenud, sest eespool juba oli kaks soomlannat (poolfinaali pääseb ühest riigist vaid kaks ujujat). Kiitmist väärivad ka soomlaste teatenelikud, finaali pääseti neljas erinevas teateujumises.

Läti

Lätlased saatsid lühiraja EM-ile vaid kolm ujujat ning midagi head sealt ei tulnud. Kõik ujujad piirdusid eelujumistega ning nende parimaks jäi 22. koht. Paar päris head ujujat võistlustele ei sõitnud. Lätis on paar päris andekat 2000-2002 sünniaastaga ujujat, saame näha kas nad lähiaastatel rahvusvahelisel areenil särama löövad.

Kuigi lätlased ebaõnnestusid, siis nende naabrid (ja meie peaaegu naabrid) leedukad olid suurepärases sõiduvees. Kodumaale naastakse nelja medaliga ning kolm neist olid kuldsed. Ruta Meilutyte võitis kaks kuldmedalit ning Danas Rapsys tegi elu parima soorituse 200 m vabaltujumises, kus ta astus poodiumi kõige kõrgemale astmele. Lisaks pälvis Rapsys veel pronksmedali 200 m seliliujumises. Sinna juurde lisada veel hulk poolfinaalkohti ning paar finaalikohta ja võib öelda, et Leedul läks lühiraja EM hästi. 

PÜSIGE LAINEL!