15. jaanuar 2018

Kiired ja vihased Noortesarja vanimad noormehed

Alan Gritšok
Selle nädala jooksul tutvustab Priit Aaviku Ujumisblogi võistlussarja "Noortesari" parimaid ujujaid. Täna on vaatluse all sarja kõige vanemad noormehed ehk 2003 s.a ujujad. Tegemist on vägagi korraliku aastakäiguga ning häid ujujaid jagub vasakule ja paremale. 

Vanimad Noortesarja ujujad teevad juba selliseid tulemusi, et on tegijad ka Eesti noorte meistrivõistlustel, sest seal tuleb heidelda vaid endast aasta vanematega. Nii võitsidki mitmed allolevas nimekirjas olevad ujujad mitmeid Eesti noorte meistritiitleid tänavu talvel.

Alan Gritšok

Alustame parimate nimekirja Alan Gritšokiga, kes treenib tugevas Dmitri Kapelini rühmas ning on seega Garanti Spordiklubi ujuja. Hooaja esimesel etapil ei jätnud ta konkurentidele suurt sõnaõigust ja pälvis kahest alast kaks võitu. Eelmise aasta finaalis võitis ta lausa viis medalit millest kaks olid kuldsed. Gritšoki puhul on huvitav ka see, et tal ei ole nõrka distantsi vaid on vägagi mitmekülgne. Esmalt suudab ta ujuda hästi nii 50 meetri sprinti kui ka pidada vastu 400 meetriseid vastupidavus alasid. Samuti on ta neljas ujumisviisis vägagi hea ning enda vanuseklassis Eesti tipptegijaid. Gritšoki nimel on hetkel ka vanimate poiste 100 m rinnuliujumise sarja rekord.

Nagu mainitud, siis treenib ta Garanti Spordiklubis kus ta saab alt ülesse vaadata ka Daniel Zaitsevile ja Martin Allikveele. Talvel toimunud Eesti lühiraja meistrivõistlustel võitis ta endast aasta vanematega võisteldes noorte arvestuses kuus individuaalset medalit. Huvitav asjaolu on see, et tema perekonnanime - Gritšok -  hääldatakse teistmoodi kui seda kirjutatakse. Kuid siinkirjutaja on enam kui kindel, et ei lähe enam kaua kui kõik teavad kuidas tema nime hääldada, sest tema tulemused hakkavad rääkima juba tema eest.

Demid Solodov

Teisena toome Teieni Narvast pärit Demid Solodovi. SK Energia ridadest on aastate jooksul tulnud palju Eesti tippujujaid eesotsas Pavel Naroškiniga, kuid viimasel ajal on taas SK Energia lained vohama pannud Solodov, kes on tõusnud enda vanuseklassi parimaks vabaltujujaks. Hooaja esimesel etapil, mis toimus novembri alguses, tegi ta puhta töö nii 50- kui ka 400 meetri vabaltujumises. Mõlemal nendel distantsidel triumfeeris ta ka mullu võistlussarja finaalis. Võib julgeid panuseid teha, et Solodov on võimeline murdma tänavusel hooajal sarja rekordeid vabaltujumises. 

Häid esitusi tegi ta ka Eesti lühiraja meistrivõistlustel. Kuigi noorte arvestuses ta kuldmedalit ei võitnud, siis sai ta kaela kolm hõbedat. Kusjuures eriti huvitav on see, et ta sai hõbeda nii 50 m kroolisprindis kui ka kõige pikemal distantsil 1500 meetrit. See näitab, et tegemist on vägagi andeka ujujaga ning võib väita, et on ka enda vanuseklassi üks pikemaid kindlasti. Kui lähemate aastate jooksul jõusaalitreeningud lisanduvad, siis võib Eesti juurde saada vägagi tugeva krooliujuja.

Christopher Palvadre

Rinnuliujumises tundub 2003 aastakäik olevat eriti hea, sest lisaks Gritšokile on suurepäraseid tulemusi näitamas TOP Ujumisklubi liige Christopher Palvadre. Võib öelda, et tänavusel hooajal on ta teinud taas suure arenguhüppe edasi. Möödunud hooaja finaalis sai ta hõbemedali 100 m rinnuliujumises, kuid tänavustel lühiraja meistrivõistlustel lasi ta tõelise "looma" puurist välja. Ta läbis 50 m rinnuli ajaga 30.07 ning püstitas sellega ka uue Eesti poiste tipptulemuse. Varasem tippmark paranes lausa kolme kümnendikuga. Eriti põnevaks on kiskunud tema vastasseis Gritšokiga ning seda 100 m rinnuliujumises, finaal nende kahe mehe esituses tuleb äärmiselt kiire ja kaasahaarav.

Võib väita, et tema trumpideks on just 50- ja 100 m rinnuliujumine ning 200 meetrine distants jääb veidi pikaks tema jaoks. Kuid ka Martin Allikvee näitas esmalt parimaid tulemusi lühemal distantsil, kuid nüüd on tema põhialaks 200 m rinnuliujumise. Palvadre vanem vend Christian Palvadre oli samuti noorteklassis vägagi hea ujuja võites mitmel korral Noortesarja finaalides medaleid ning osaledes ka Põhjamaade juunioride meistrivõistlustel. Hea ujumisgeen on kandunud edasi ka nooremale velile. 

Maksim Minajev

Järjekordne Garanti Spordiklubi ujuja Maksim Minajev on enda vanuseklassi parim seliliujuja ning seda päris pika puuga. Mullu finaalis võitis ta 100 m seliliujumise kui ka 400 m kompleksujumise. Lisaks seliliujumisele on tal sarnaselt Gritšokile teised alad ka üpriski korralikud. Tema senine tipphetk pärineb kahtlemata Eesti lühiraja meistrivõistlustelt, kui ta ületas 100 m seliliujumises Kregor Zirgile kuulunud tippmargi saades ajaks 59.28. Sarnases vaimus jätkates võib lähiaastatel Minajevist saada vägagi tõsine tegija selilidistantsidel, sest korralikud tulemused on tal all ka 50- ja 200 meetri distantsidel. Noortesarjas on vaid aja küsimus kui ta võtab enda nimele 100 m seliliujumise sarja rekordi, mis hetkel numbritega 1.01,02. 

Mihkel-Melker Marran

Võib öelda, et tähtsamatel võistlustel on koore riisunud pigem teised ujujad, kuid Mihkel-Melker Marran areneb omas tempos ning näitab tegelikult vägagi korralikke tulemusi. Mullu Noortesarja finaalis jäi tema saagiks hõbe- ja kaks pronksmedalit. Tegemist on vägagi mitmekülgse ujujaga, kes ujub hästi erinevaid ujumisviise ja suudab hästi nii sprintida kui ka pikemaid maid kannatada. Eelmisel hooajal võttis ta enda nimele ka (2004 s.a) Noortesarja rekordi 100 m rinnuliujumises, mis püsib siiani.

Marran on Briisi Ujumisklubi liige ning sealt klubist on noored vaikselt pead tõstmas. Kuigi Marran lühiraja meistrivõistlustel individuaalseid medaleid kaela ei saanud, siis seda noormeest tasub kahtlemata jälgida. Kui ta treeningutel teeb kõvasti tööd, annab endast maksimumi, siis on ilmselt vaid aja küsimus kui Marran ka suurel areenil pildile tuleb. 

PÜSIGE LAINEL!