24. jaanuar 2018

Väga andekad ja kiired Noortesarja 2006 s.a tüdrukud

Eneli Jefimova
Priit Aaviku Ujumisblogi jätkab võistlussarja "Noortesari" parimate ujujate tutvustamisega. Täna heidame pilgu 2006 aastal sündinud tüdrukutele kus praeguse seisuga talendikatest ujujatest puudust ei ole.

See vanuseklass on enda teisel Noortesarja hooajal ning rekordeid on püstitatud juba mitmeid. Samuti tunduvad väljavaated tulevikuks olevat väga head, kuid tüdrukud on alles noored ja kõik on alles ees.

Eneli Jefimova

Mõistagi peab seda nimekirja alustama Eneli Jefimovaga. Alustame Eesti lühiraja meistrivõistlustest kus ta võitis täiskasvanute seas pronksmedali (!!!) 200 m rinnuliujumises olles ise sel hetkel 10-aastane. Ühest küljest on tegemist suurepärase saavutusega, teisest küljest näitab naiste kohutavat taset. Kuid Jefimoval tasub ainult õnnelik olla, sest seljatas ta mitmed konkurendid teiste seas ujuja, kes osales mullu Euroopa juunioride meistrivõistlustel. Lisaks täiskasvanute pronksile pälvis ta endast kolm aastat vanemate piigadega kolm Eesti noorte meistritiitlit.

Jefimova hullust andekusest annab ka aimu, et tema 100 m rinnuliujumise Noortesarja rekord oleks tippmark ka kaks aastat vanemate tüdrukute seas. Seda tippmarki hoiab Rio olümpialane Maria Romanjuk. Mõistagi on ta enda eakaaslastest hetkel peajagu üle ning kõik pilgud võistlustel on suunatud temale, kuid peaksime talle andma ka veidi ruumi ja ootusi mitte väga kõrgele kruttima. Tegemist on siiski alles noore ujujaga ning raske töö alles ootab ees, mis võib viia tippu. Igatahes Jefimoval on kõik eeldused olemas, et tippu jõuda, nüüd tuleb meil ujumisfännidel vaid talle kaasa elada.

Mirelle Piirsalu

Järgmisena tutvustame järjekordset andekat noort ujujat Mirelle Piirsalu. Mullu Noortesarja finaalis jäi ta võitmatuks 50 m vabalt- ja seliliujumises. Kusjuures 50 m vabaltujumises sai temast Eesti läbi aegade noorim ujuja kes lühikeses basseinis seda distantsi ujunud alla 30-sekundi. Lisaks kahele kullale sai ta kaela veel kaks hõbemedalit. Piirsalu nimel on ka noorimate tüdrukute 50 m vabalt- ja seliliujumise sarja rekord.

Kuigi praegu on Piirsalu eelkõige parimaid tulemusi näidanud 50 meetristel distantsidel, siis on vaid aja küsimus kui head ajad hakkavad lendama ka 100 meetristel distantsidel. Tema tänavuse hooaja eesmärgiks võiks olla 50 m vabaltujumise sarja rekord mis on numbritega 28.23. Sellest lahutab teda veel veidi üle sekundi, kuid poole aastaga ei ole see nii andekale tüdrukule kui Piirsalule võimatu. Mõistagi niisama ei kuku midagi sülle ja uute rekordite püstitamine nõuab palju tööd ning pühendumist. Jääme ootama Piirsalu tegusid sellel aastal.

Johanna Kübar

Järgmisena toome Teieni piiga nimega Johanna Kübar. Kuigi eelmisel hooajal Noortesarja finaalis sai ta kaela hõbe- ja pronksmedali, siis potentsiaal piigal on vägagi suur ning seda tõestas Eesti lühiraja meistrivõistlused detsembri lõpus. Endast kolm aastat vanemate tüdrukutega võitis ta noorte arvestuses hõbemedali 400 m kompleksujumises ja pronksmedali 200 m liblikujumises.

Kübar on vaatama enda noorele vanusele tegemas tugevaid tulemusi pikkadel ja rasketel distantsidel. Kuigi sel hooajal ta Noortesarjas veel enda ühte trumpala - 400 m kompleksi - ujuda ei saa, siis aasta vanemate tüdrukute rekord on tal vaid üheksa sekundi kaugusel. Kui areng jätkub samamoodi, siis see rekord peaks kindlasti langema. Tänavuse hooaja finaalis võiks eesmärk olla 200 m vabaltujumise rekordi purustamine, mis on viie sekundi kaugusel. Et läbi lüüa pikkadel distantsidel tuleb teha kõvasti tööd ning veeta palju tunde basseinis, jääme ootama tema esitusi pikkadel distantsidel sel aastal. 

Alisa Gvozdeva

Nüüd tutvustame Argo Ujumisklubi ujujat Alisa Gvozdevat. Mullu Noortesarja finaalis võitis ta 200 m vabaltujumise, kuid muljetavaldav on olnud tema areng pärast seda võistlust. Kui finaalis läbis ta distantsi 2.34-ga, siis eelmisel kuul oli lausa 13 sekundit kiirem. Kaugel ei ole ka enam tema vanuseklassi Noortesarja rekord, mis on 2.15,59. 

Gvozdeva puhul tundub olevat väga tugeva krooliujujaga, kes suudab hästi ujuda 50-100-200 meetrit vabalt. Kindlasti saades vanemaks hakkavad tal paremini välja tulema ka teiste ujumisviiside distantsid, aga praegu on Gvozdeva puhul kindlasti tegemist enda vanuseklassi ühe parima krooliujujaga. Kahtlemata must hobune selles vanuseklassis kellel tuleb silma peal hoida, sest noor ujuja areneb suurte sammudega.

Parimatest 2003 s.a noormeestest saad lugeda SIIT:
Parimatest 2004 s.a noormeestest saad lugeda SIIT:
Parimatest 2005 s.a noormeestest saad lugeda SIIT:

Parimatest 2004 s.a neidudest saad lugeda SIIT:
Parimatest 2005 s.a neidudest saad lugeda SIIT:

PÜSIGE LAINEL!